17 maart 2020

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Buikspieren trainen - Plank
Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Naast het trainen van de billen focussen veel vrouwen zich op het trainen van de buikspieren. Misschien wil je niet per se een sixpack, maar wel een strakke buik met wat ‘lijntjes’. Hoe kun je je buikspieren nu het beste trainen? Ik geef je hier 5 tips.

Dit moet je niet doen

Voordat ik verderga naar de tips wil ik je eerst laten weten wat je juist niet moet doen. Crunches en Sit-Ups zijn twee krachttraining oefeningen die erg populair zijn. Hiermee zal je inderdaad de buikspieren trainen, maar deze oefeningen zijn niet optimaal voor je lichaam. Je trekt hiermee je wervelkolom krom en zo belast je je onderrug. Dit kan leiden tot verschillende pijnklachten en zelfs blessures. Deze oefeningen kun je daarom beter helemaal weglaten uit je schema.

Hoe moet je dan wel je buikspieren trainen?

Je buikspieren trainen door middel van buigbewegingen is dus niet aan te raden. Maar hoe train je ze dan wel? In plaats van te focussen op het trainen van de buikspieren kun je je beter focussen op het trainen van de core.

Je core bestaat uit je buikspieren, rugspieren, middenrif en bekkenbodemspieren. Dit gedeelte van je lichaam zorgt ervoor dat je je krachten goed kunt verplaatsen en je lichaam kunt stabiliseren. Je core beschermt juist de wervelkolom. Ook zorgt je core tijdens het trainen voor bescherming en het genereren van kracht. Een sterke core is belangrijk voor onze gezondheid!

Tips buikspieren trainen

Tip 1: Span bij elke oefening je core aan

In veel trainingsschema’s vind je geen oefeningen specifiek voor de buik. Dat is meestal ook niet nodig, omdat je bij vrijwel elke fitness oefening je core al actief mee traint. Het is dan wel belangrijk om je core bij elke oefening goed aan te spannen. Niet alleen om je corespieren te trainen, maar ook om je lichaam stabiel te houden en meer kracht te genereren.

Tip 2: Kies voor andere oefeningvarianten

Om je core nog net iets meer te trainen bij de oefeningen in je schema kun je kiezen voor andere oefeningvarianten. Zo zou je de Lat Pulldown of Seated Row kunnen vervangen door de Chin-Up of Pull-Up. Met staande oefeningen moet je je lichaam meer stabiel houden en train je de core dus meer. Daarom zou je oefeningen als de Dumbbell Fly en de Seated Dumbbell Press ook staand kunnen doen.

Tip 3: Voeg core oefeningen toe aan je schema

Het is dus eigenlijk niet nodig om extra core oefeningen aan je schema toe te voegen. Maar als je toch iets meer wilt focussen op het trainen van de core, kun je wel wat extra core oefeningen toevoegen aan je trainingsschema. Farmer Walks en unilaterale krachttraining oefeningen als Bulgarian Split Squats en Single Leg Romanian Deadlifts zijn goede oefeningen voor de core. Hier train je ook direct de benen en billen mee.

Andere goede fitness oefeningen waarmee je je echt op de core richt zijn de Plank, Ab Wheel Roll-Outs en de Reverse Crunch. Doe maximaal één van deze oefeningen per training. Het heeft niet veel nut om meer oefeningen voor de core te doen, omdat je de core met andere oefeningen al mee traint. Alleen als je echt een zwakke core hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om je hier nog wat meer op te focussen.

Tip 4: Let op je ademhaling

Als we ons focussen op het aanspannen van de core, vergeten we soms om goed te ademhalen. Je ademhaling is echter enorm belangrijk voor je kracht en je prestaties. Blijf dus goed op je ademhaling letten tijdens het uitvoeren van een oefening.

Tip 5: Kies voor bracen i.p.v. hollowen

Veel vrouwen trekken hun navel in om de buikspieren aan te spannen. Dit noemen we ook wel ‘hollowen’. Als je dit doet, span je echter voornamelijk de dwarse buikspieren aan. Een betere techniek is ‘bracen’. Je traint de schuine buikspieren dan ook meer mee. Je ‘bracet’ door te visualiseren dat je je rompspieren beschermt met een extra laag. Hierbij kun je denken dat je een stoot in je buik wilt opvangen. Zo span je de buikspieren aan zonder je navel naar binnen te trekken.

Extra tip: Pas je voeding aan

Echt zichtbare buikspieren ontwikkel je niet alleen door te trainen. Je zult ook je voeding moeten aanpassen. Als je buikspieren verstopt zitten onder een vetlaagje, zijn ze namelijk niet zichtbaar.

Lees hier alles over het verminderen van buikvet ->

Wil je weten wat de beste krachttraining oefeningen zijn en hoe je de juiste oefeningen selecteert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met het e-book #TRAIN hard van onze Powervrouw Bundel. De complete bundel bestaat uit vier e-books met alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

Dé musthave voor
krachtsportende powervrouwen

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Don't know where to start?

Explore our most popular learning topics. 

Powervrouw Bundel 1

Handmatig geselecteerde blogs voor jou:

Bovenlichaam trainen thuis met Pike Push-Up

Bovenlichaam trainen thuis: 7 krachtige lichaamsgewicht oefeningen

Je bovenlichaam trainen thuis: veel vrouwen vinden dit best moeilijk. Met een set dumbbells of wat kettlebells kan je thuis heel wat bovenlichaam oefeningen doen die je in de sportschool ook doet. Je kan dan makkelijk je bovenlichaam trainen zonder ...

Lees Meer
Vrouw met weinig buikvet

Hoe kom ik van mijn buikvet af?

De zomer is onderweg. De eerste zonnestralen herinneren ons eraan dat we binnenkort de bikini weer aan mogen. Heerlijk natuurlijk, in je bikini op het strand, vooral wanneer je lekker in je vel zit. Velen van ons stellen zichzelf de ...

Lees Meer
Pull-Up

Stappenplan: zó leer je hoe je een Pull-Up of Chin-Up uitvoert

De Chin-Up en de Pull-Up zijn twee zware compound oefeningen waarmee je de rug kunt trainen. Misschien kun je al een aantal volledige Chin-Ups of Pull-ups uitvoeren met behulp van een apparaat of banden, maar een volledige Chin-Up of Pull-Up ...

Lees Meer
Push-Up

Stappenplan voor de perfecte Push-Up (+ video)

De Push-Up is een van de beste compound oefeningen voor het trainen van de borstspieren. Veel vrouwen vinden het lastig om deze oefening goed uit te voeren. Daarom leg ik je in dit blog uit hoe je stapje voor stapje ...

Lees Meer
Trainen met weerstandsbanden

Trainen met weerstandsbanden: alles wat je moet weten + 10 beste weerstandsband oefeningen

Met weerstandsbanden kun je jouw fitness oefeningen heel eenvoudig zwaarder maken. Ze zijn dan ook ideaal voor je thuis work-out of buiten work-out, maar ook in de sportschool kun je ze goed gebruiken. In dit blog leggen wij je alles ...

Lees Meer
Single leg oefening - Bulgarian Split Squat

Zo train je jouw benen thuis: 4 effectieve single leg oefeningen

Thuis kun je misschien geen zware Squats of Deadlifts doen, maar je kunt wel met andere oefeningen je benen en billen goed trainen! Single leg oefeningen zijn hiervoor ideaal, omdat ze zelfs zonder gewicht al redelijk zwaar zijn. Wat zijn ...

Lees Meer

Dit vind je misschien ook leuk:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
>
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid