Afvallen zonder sportschool
Gezond afvallen
Rowan Blom
Gezond afvallen
11/23/2021

Afvallen zonder sportschool: 5 handige tips die je op weg helpen

11/23/2021

Sporten is gezond, maar is het nu per se nodig om jezelf af te beulen in de sportschool als je wilt afvallen? Lichaamsbeweging in welke vorm dan ook is goed voor je, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Vind je het leuk om een paar keer per week aan krachttraining te doen? Dan juichen we dit alleen maar toe. Maar is fitness niks voor jou? Of is het door omstandigheden niet voor jou weggelegd? Geen zorgen, afvallen zonder sportschool is heel goed mogelijk. In dit artikel vind je 5 handige tips die je op weg helpen bij het afvallen. 

Afvallen zonder sportschool: kan dat?

Hoewel sporten wordt aangeraden voor een goede gezondheid, is het niet per se noodzakelijk als je gewicht wilt verliezen. Wanneer je wilt afvallen, hangt dit voor een groot gedeelte van je voeding af. Goed nieuws dus als sporten niet jouw ding is.

Om het even simpel uit te leggen: afvallen draait om meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Je creëert als het ware een negatieve energiebalans. Om dit te bereiken, pas je je eetpatroon aan en eet je vooral gezonde producten. Ga vooral geen crashdiëten volgen, maar focus op het creëren van een gezonde levensstijl. Dan val je niet alleen sneller af, maar verbeter je ook je gezondheid.

Afvallen zonder sportschool is dus heel goed mogelijk, maar je moet wel even weten waar je moet beginnen. Hieronder delen we 5 tips, zodat je direct kunt beginnen met het creëren van een gezonde levensstijl.

Tip 1: Creëer een gezond voedingspatroon

Om op een gezonde manier af te vallen zonder te sporten, pas je jouw levensstijl aan. Dit begint met nadenken over wat je eet op een dag. Vervang zoveel mogelijk bewerkte producten door natuurlijke voedingsmiddelen en bereken hoeveel calorieën je op een dag kan eten.

Crashdiëten zijn misschien verleidelijk, maar dit raden we ten strengste af. Je kan dan wel snel vet verliezen in een korte tijd, maar zodra je stopt met het dieet komen de kilo’s er net zo makkelijk weer aan. Daarbij mis je tijdens je crashdieet de nodige voedingsstoffen en is het niet goed voor je lichaam. Met een gezond voedingsplan blijf je lekkere dingen eten en val je ook nog eens af.

Bij het creëren van een gezond voedingspatroon denk je na over de volgende dingen:

 1. Wat is nu precies je doel?
 2. Hoeveel calorieën heb ik nodig op een dag?
 3. Hoe pas je je huidige voeding aan?
 4. Zoek ik hulp van een diëtist of een andere professional?

Maak je eigen eetschema om af te vallen in 15 min!

Tip 2: Kook je maaltijden zelf

Veel bewerkte producten bevatten onnodige suikers. Door je maaltijden zelf klaar te maken, weet je precies wat je binnenkrijgt. Het kost misschien iets meer tijd, maar daar krijg je ook wat voor terug. Kook zoveel mogelijk met onbewerkte producten en laat kant-en-klaar maaltijden in de supermarkt liggen.

Zorg er bovendien voor dat je genoeg eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je je koolhydraatinname verlaagd. Veel mensen denken dat koolhydraten slecht zijn, maar dat is niet altijd het geval. Je hebt ze namelijk gewoon nodig om goed te functioneren. Schrap ze dus niet helemaal uit je dieet, maar verlaag wel je inname.

Tip 3: Drink meer water

Voldoende water drinken is altijd belangrijk, ook als je wilt afvallen zonder sportschool. Voor een gemiddelde vrouw is ongeveer 2 liter per dag voldoende. Maar de dagelijkse waterinname is ook afhankelijk van factoren als gewicht, lengte en de mate van inspanning.

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat water een betere keuze is dan frisdrank of een andere vruchtendrank. Dus als je wilt afvallen, kies dan voor water, thee en koffie zonder suiker. Dit scheelt een hoop calorieën en draagt daardoor bij aan gewichtsverlies.

Tip 4: Haal gezonde snacks in huis

Je zit lekker op de bank tv te kijken en krijgt opeens onweerstaanbare trek in iets lekkers. Ook wij geven hier wel eens aan toe, maar je wilt natuurlijk niet de hele kast leeg eten. Haal gezonde snacks in huis, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen.

Een paar voorbeelden van gezonde snacks zijn:

 • Paprika met hummus
 • Bakje kwark met fruit
 • Handje noten
 • Fruit
 • Rijstwafels met kipfilet
 • Gekookt ei

En vergeet niet: wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten.

Tip 5: Zorg voor een goede nachtrust

Je eet gezond, drinkt genoeg water en maakt al je maaltijden zelf; nu kan er niks meer misgaan, toch? Veel mensen vergeten een hele belangrijke factor: een goede nachtrust.

Voldoende slaap is namelijk net zo belangrijk als een gezond eetpatroon als je wilt afvallen. Wist je dat langdurig slaapgebrek in verband wordt gebracht met gewichtstoename en andere vervelende gezondheidsproblemen? Zorg ervoor dat je ongeveer zeven tot acht uren slaap pakt en houd het liefst regelmatige slaaptijden aan.

Afvallen zonder sportschool of toch mét?

Oké, we weten nu dat afvallen zonder sportschool heel goed mogelijk is, maar wist je ook dat krachttraining het afvallen kan versnellen? Door regelmatig te bewegen, verbrand je meer calorieën en dit zorgt ervoor dat je sneller gewicht verliest. Een aantal voordelen van afvallen met krachttraining zijn:

 • Spiermassa behouden
  Tijdens het afvallen verlies je niet alleen vet, maar ook spieren. Door aan krachttraining te doen, behoud je het grootste gedeelte van je spiermassa en bouw je zelfs wat spiermassa op.
 • Slanker en gedefinieerde vormen
  Daarnaast word je niet alleen slanker, maar ontwikkel je ook gedefinieerde vormen. Denk aan ronde billen en strakke armen.
 • Goed voor je fysieke en mentale staat
  Bovendien is krachttraining goed voor je lichaam. Je bouwt meer spiermassa op, het geeft een boost aan je zelfvertrouwen en je zit lekkerder in je vel. Klinkt goed, toch?

8 grootste voordelen van fitness ->

Thuis trainen in plaats van naar de sportschool

Misschien wil je wel graag aan krachttraining doen, maar kan of wil je vanwege de huidige omstandigheden niet naar de sportschool. Je kunt er dan ook voor kiezen om thuis te trainen. Vaak heb je meer gewichten tot je beschikking in de sportschool, maar je kunt zelf ook stapje voor stapje je eigen thuis gym inrichten.

Daarbij zijn er ook heel wat krachttraining oefeningen die ook al zwaar zijn met alleen je eigen lichaamsgewicht. En thuis met lichter of helemaal geen gewicht krachttrainen is natuurlijk altijd beter dan helemaal niet aan krachttraining doen.

Hier vind je verschillende blogs over thuis trainen en krachttraining oefeningen voor je thuis work-out ->

Wil je na het lezen van dit artikel toch graag de sportschool induiken? Ontdek dan hoe je jouw eigen persoonlijke trainingsschema maakt en optimaal resultaat uit je trainingen haalt met onze Powervrouw Bundel. In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainingsschema samenstelt voor thuis of in de gym (+ voorbeelden)
✓ Welke oefeningen echt goed zijn om te doen en welke spiergroepen je hiermee traint
✓ Hoe vaak je moet trainen en hoeveel sets en reps je moet doen
✓ Hoe je de juiste structuur aanbrengt in jouw work-outs
✓ Wat je kunt doen om nog meer uit je trainingen te halen

Ook vind je hierin alle info die je nodig hebt om je eigen voedingsschema te maken (+ voorbeelden), je voedingspatroon blijvend te veranderen en een positieve mindset te ontwikkelen. Daarmee is dit hét boek voor de krachtsportende powervrouw.

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen