Bulken of cutten

7 september 2021

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Je wilt spiermassa opbouwen én nog wat vet verliezen. Je kunt dan starten met bulken waarbij je meer eet dan je caloriebehoefte, zodat je spiermassa opbouwt. Of je kunt juist beginnen met cutten waarbij je minder eet dan je behoefte en vet verliest. Na een bepaalde periode kun je dan weer gaan cutten of gaan bulken. Waar kun je nu het beste mee beginnen: bulken of cutten? In dit blog lees je hier alles over.

Vetpercentage

Of je het beste kunt beginnen met bulken of cutten hangt onder andere af van jouw vetpercentage. Heb je een vetpercentage van 24% of hoger? Dan kun je beter eerst gaan cutten. Als je er wel voor kiest om met dit vetpercentage te gaan bulken, kom je in verhouding meer aan in vet en minder in spiermassa. Ga dus het liefst alleen bulken als je vetpercentage 23% of lager is en start anders met cutten.

Persoonlijke voorkeur

Je persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk ook een rol bij de keuze tussen bulken of cutten. Ook al is je vetpercentage laag genoeg om te gaan bulken, zou je er ook alsnog voor kunnen kiezen om eerst te cutten. Misschien vind je het belangrijker om eerst wat af te vallen en maakt je hoeveelheid spiermassa je nu nog niet heel veel uit. Dit is jouw eigen keuze.

Periode

Om te bepalen of je eerst gaat bulken of cutten is het ook goed om te kijken naar de periode. Veel vrouwen willen voor de zomer afvallen of vlak voor een wedstrijd, dus in de maanden daarvoor kun je het beste cutten. De bulkperiode plan je dan voor die tijd in. Een bulkperiode duurt vaak maar een aantal weken (5 tot 8), terwijl een cut periode meerdere maanden of zelfs jaren kan duren. Aan de hand van het aantal kilo’s dat je in je cut wilt verliezen, het aantal kilo’s dat je in je bulk wilt aankomen en de periode, kun je jouw bulk en cut gaan inplannen.

Kan het niet allebei tegelijk?

Natuurlijk willen we het liefst tegelijkertijd spiermassa opbouwen en vet verliezen. Maar meer eten dan je behoefte en minder eten dan je behoefte lukt natuurlijk niet tegelijkertijd. Wel zou je de ene dag kunnen bulken en de andere dag kunnen cutten of dit wekelijks afwisselen. Niet iedereen vindt dit fijn. Veel vrouwen kiezen daarom liever voor langere cut- en bulkperiodes van minimaal een aantal weken. Kijk waar jouw voorkeur naar uit gaat en wat voor jou goed werkt.

Spiermassa opbouwen tijdens een cut

Ondanks dat je niet exact op hetzelfde moment kunt bulken én cutten, kun je wel tegelijkertijd vet verliezen en spieren opbouwen. Dit geldt vooral voor beginnende krachtsporters in een cut. Zij bouwen namelijk redelijk makkelijk spiermassa op. Als ze niet meer dan 20 tot 30% onder hun behoefte eten en dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgen, kunnen zij tijdens de cut vet verliezen en spiermassa opbouwen.

Wel ligt de focus dan niet op de spieropbouw, dus ze bouwen niet maximaal spiermassa op. Tijdens een bulk zouden zij een stuk sneller spiermassa kunnen opbouwen. Maar als jij een beginnende krachtsporter bent en nog veel vet wilt verliezen voordat je gaat bulken, kun je dus prima een tijdlang cutten en meteen ook spieren opbouwen.

Vet verliezen tijdens een bulk

Als je tijdens een cut spiermassa kunt ombouwen, kun je dan ook vet verliezen tijdens een bulk? Het zou eventueel wel kunnen, maar het is wel lastig. Je eet namelijk meer dan je nodig hebt, dus je lichaam wordt niet aangespoord om extra vet te verbranden. Wel is het zo dat je er in ieder geval voor kunt zorgen dat je vetpercentage niet hoger wordt en je alleen aankomt in spiermassa. Dit doe je door het calorie-overschot niet te hoog te maken – tussen de 5 en 20% boven je behoefte afhankelijk van je vetpercentage – en clean te bulken met voornamelijk gezonde voeding.

Wil je alles weten over spiermassa opbouwen en vet verliezen? Met onze Powervrouw Bundel vind je alle informatie over krachttraining, voeding, motivatie en herstel die je nodig hebt om optimaal resultaat te behalen. Je leert stap voor stap hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema maakt en jouw leefstijl blijvend veranderd. Met dit hardcopy boek behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.

Meer info & bestellen ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Handmatig geselecteerde blogs voor jou:

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid