Lekkere trek in een hamburger
Voeding
Rowan Blom
Voeding
03/05/2021

Last van cravings? 6 handige tips bij lekkere trek

03/05/2021

Lekkere trek hebben we allemaal wel eens. Dit is wat het zo moeilijk maakt om een gezond voedingspatroon vol te houden. Helaas kan je cravings niet helemaal voorkomen, maar je kan er wél mee leren omgaan. Hieronder vind je 5 handige tips bij lekkere trek.

Tip 1: Ga iets anders doen

Vaak gaan we snacken als we ons vervelen. Of we pakken uit gewoonte een zak chips als we een film kijken. Op dit soort momenten krijgen we dan ook vaak lekkere trek. Hoe kan je dit nu tegengaan? Heel simpel: door iets anders te gaan doen! Ga een rondje wandelen, doe een yogasessie, neem een douche of lees een boek. Door even met iets anders bezig te zijn vergeet je jouw lekkere trek.

Tip 2: Drink een glas water

Soms denken we dat we lekkere trek hebben, maar heeft ons lichaam eigenlijk behoefte aan vocht. Dit los je op door een glas water te drinken. Het kan helpen tegen je cravings en het is sowieso goed voor je vochtbalans. Daarbij vult het ook nog eens je maag.

Tip 3: Neem even rust

Merk je ook dat je soms gaat snacken als je energie op is en je toch nog even door wilt gaan? Luister dan naar je lichaam en neem even rust. Die deadline moet je misschien echt halen of je moet echt nog even het huis schoonmaken, maar dat lukt waarschijnlijk ook nog wel als je nu vijf minuutjes of een kwartiertje rust neemt. Sluit jezelf even helemaal af van wat je aan het doen bent en doe iets wat jou ontspant, bijvoorbeeld een rondje wandelen, een meditatie of even rustig een kop thee drinken. Je hebt dan geen suiker- of vetrijke snack nodig en daarna kan je weer met volle energie verder!

Tanden poetsen als je lekkere trek hebt

Tip 4: Poets je tanden

Het lijkt misschien een beetje een vreemde tip, maar vaak werkt het wel. Als je lekkere trek hebt, is het slim om je tanden te poetsen. Zo leid je jezelf even af en met net gepoetste tanden is het ook niet lekker om te snacken.

Tip 5: Eet voldoende eiwitten

Lekkere trek kan ook ontstaan als je een tekort hebt aan eiwitten. Je lichaam vertelt je dan eigenlijk dat je behoefte hebt aan eiwitten, alleen begrijpen je hersenen dit signaal niet zo goed. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag voldoende eiwitten eet en de dag ook begint met een eiwitrijk ontbijt. Het kan ook helpen om op het moment dat je cravings hebt een eiwitshake of een bakje magere kwark te nemen.

Tip 6: Gun jezelf af en toe iets lekkers

Als je nooit iets lekkers mag eten, is een gezond voedingspatroon heel lastig vol te houden. Daarbij is het nergens voor nodig om jezelf alles te ontzeggen. Af en toe iets lekkers binnen je caloriebehoefte kan prima. Overdrijf dit echter niet, maar houd je aan de 80/20 regel.

Pst… Heb jij ons papieren KVV Magazine al besteld? Elke editie staat vol met informatieve artikelen, inspirerende verhalen, tips & tricks, een trainingsschema en een weekmenu. Geef je motivatie een boost en behaal jouw bodygoals met ons magazine voor vrouwelijke krachtsporters.

Reserveer jouw exemplaar ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen