Weekmenuā€™s op maat

Wat is je doelstelling?

Hoe werken fatburners en helpen ze bij het afvallen?
16 maart 2020 
3 min. leestijd

Hoe werken fatburners en helpen ze bij het afvallen?

Veel vrouwen zijn op zoek naar wondermiddeltjes om (sneller) af te vallen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er aardig wat soorten fatburners verkrijgbaar zijn. Hoe werken fatburners nu eigenlijk en kunnen fatburners ook echt helpen bij het afvallen? Heeft het gebruik van fatburners ook nadelen? In dit blog lees je hier alles over.

Hoe werken fatburners?

Om erachter te komen of fatburners helpen bij het afvallen, is het belangrijk om eerst antwoord te krijgen op de vraag: 'Hoe werken fatburners?'. Fatburners bestaan uit verschillende ingrediĆ«nten die zouden moeten helpen bij het verbranden van meer calorieĆ«n en het onderdrukken van je hongergevoel. Ook zorgen fatburners voor meer energie, waardoor je meer gaat doen en weer extra calorieĆ«n verbrandt. IngrediĆ«nten die vaak aan fatburners worden toegevoegd en daarbij zouden helpen zijn cafeĆÆne, groene thee, guarana, ginseng, gember, L-carnitine, kaneel en efedrine.

Kan je afvallen met fatburners?

Het is inderdaad zo dat fatburners kunnen helpen bij het afvallen. Van groene thee en cafeĆÆne is bewezen dat ze je metabolisme kunnen verhogen [1]. Dit zijn echter ook de enige ingrediĆ«nten in fatburners waarvan dit is bewezen.

Als een fatburner deze ingrediƫnten bevat, zou het dus wel kunnen helpen bij het afvallen. Maar ondanks dat supplementen met deze ingrediƫnten je metabolisme kunnen verhogen, is nog niet vastgesteld dat je vetmassa hierdoor ook afneemt [2].

Daarbij is het ook zo dat cafeĆÆne en groene thee niet bij iedereen het metabolisme verhogen. Als jij geen effect voelt na het drinken van een kopje koffie, gaat een fatburner ook niet werken voor jou.

Zelfs als fatburners je kunnen helpen bij het afvallen, heeft het geen zin om alleen maar fatburners te nemen en verder niets te veranderen. Je zal je allereerst moeten focussen op het aanpassen van je voeding. Indien je je voeding niet aanpast, zal je - ook met gebruik van fatburners - waarschijnlijk nog steeds minder calorieƫn verbranden dan dat je binnenkrijgt. Als fatburners al voor jou werken, draagt dit maar in kleine mate bij aan je gewichtsverlies. Verwacht er dus niet te veel van en pas ook je leefstijl aan.

Afvallen fatburners

Wat zijn de nadelen van fatburners?

  • Het is niet duidelijk of fatburners wel echt werken, waardoor het eigenlijk zonde is van je geld.
  • Fatburners bevatten vaak veel nutteloze ingrediĆ«nten en zelfs ingrediĆ«nten die schadelijk kunnen zijn.
  • Door regelmatig fatburners vlak voor je training te gebruiken kun je op den duur te vaak over je grenzen heen gaan. Dit kan leiden tot blessures of overreaching.
  • Als je fatburners later op de middag of in de avond neemt, kan dit een negatieve invloed hebben op je slaap.

Toch een fatburner gebruiken? Hier moet je op letten

  • Wees je ervan bewust dat fatburners geen wondermiddeltjes zijn. Ze zouden eventueel kunnen ondersteunen bij het afvallen, maar je gaat hier geen kilo's mee verliezen. Het aanpassen van je voedingspatroon is het belangrijkst.
  • Je kunt het beste je fatburner zelf 'maken'. Drink een kopje koffie voordat je gaat trainen en neem af en toe een kopje groene thee.
  • Drink je geen koffie? Verspil dan geen geld aan dure fatburners, maar koop cafeĆÆnepillen met een niet te hoog cafeĆÆnegehalte.
  • Train ook af en toe zonder van tevoren cafeĆÆne te drinken of in te nemen. Zo train je soms wat minder zwaar en voorkom je overreaching en blessures. Ook ontdek je zo hoe zwaar je kunt trainen zonder middelen, waardoor je hier je volgende work-outs rekening mee houden.
  • Neem je fatburner of cafeĆÆne 's ochtends of vroeg in de middag in. Het heeft dan geen negatieve invloed op je slaap.
  • Stop na enkele weken met het gebruik, zodat je lichaam hier niet aan gewend raakt.

Check ook deze 5 mythes over afvallen ->

Wil je weten wat wƩl werkt als je wilt afvallen? In ons papieren KVV Magazine vind je ontzettend veel praktische tips van professionals en ervaringsverhalen van andere vrouwelijke krachtsporters. En in elke editie vind je ook een trainingsschema, een weekmenu en lekkere en gezonde recepten.

Al duizenden vrouwen doen inspiratie op met ons magazine en behalen hun bodygoals. Heb jij jouw exemplaar al gereserveerd?

=> Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.