Maaltijden per dag
Voeding
Didy van der Struif
Voeding
10/30/2016

Wat is het ideale aantal maaltijden per dag?

10/30/2016

Na mijn artikel over Intermittent Fasting kreeg ik vaak dezelfde vraag: "Hoeveel maaltijden moet ik nu eigenlijk per dag eten?" Ten eerste - je MOET helemaal NIETS, zo dat lucht op! Iedereen die mij bovenstaande vraag heeft gesteld heb ik de volgende vraag gesteld: "Waar voel jij je het prettigst bij? Als je 1 keer op een dag eet, of 4 keer, of misschien wel 7 keer?"

Aantal maaltijden

Ik kreeg toen van allemaal praktisch dezelfde reactie, namelijk dat ze het eigenlijk niet wisten, maar dat ze overal lezen dat je minimaal 4 tot 6 maaltijden op een dag moet eten om je verbranding op gang te brengen/te houden.

Ik kan hier heel kort in zijn: nee, dit hoeft dus niet.

Aan de hand van de volgende voorbeelden ga ik je uitleggen waarom dit niet hoeft en waar dit kan onderbouw ik dit met wetenschappelijke artikelen.

Sandra: Sandra staat om 6 uur op en gaat direct douchen en daarna aan de slag met het huishouden. Als ze rond 10 uur klaar is met schoonmaken, heeft ze honger en eet ze een banaan - 124 calorieën. 's middags gaat ze winkelen met een vriendin en als ze thuis komt eet ze 2 boterhammen met kipfilet, met een halve avocado in stukjes - 281 calorieën. 's Avonds gaat ze met haar vriend uit eten en neemt niet alleen een voorgerecht en hoofdgerecht maar ook een nagerecht - +- 1100 calorieën.

In totaal heeft Sandra vandaag 3 maaltijden van in totaal 1525 calorieën gegeten.

Michelle: Michelle staat om 7.30 uur op en eet als ontbijt een schaaltje havermout met een handje blauwe bessen - 222 calorieën. Vervolgens gaat ze naar haar werk en daar aangekomen eet ze een groene appel (60 calorieën). Voor de lunch heeft ze 3 bruine boterhammen met kipfilet en rauwkost meegenomen - 250 calorieën. Rond 16:00 eet ze nog een schaaltje magere kwark met wat vers fruit en een handje noten - 325 calorieën. 's avonds kookt ze een volkoren pasta met wat verse rode saus, verse groenten en kipfilet - 550 calorieën). Na het avondeten gaat ze trainen en hierna neemt ze nog een eiwit shake - 100 calorieën.

In totaal heeft Michelle 6 maaltijden van totaal 1507 calorieën gegeten.

We gaan er voor het gemak vanuit dat Sandra en Michelle net zo zwaar en even lang zijn. Beide zullen na 3 maanden nog net zo zwaar zijn, of zelfs wat afgevallen zijn, ondanks dat Sandra maar 3 maaltijden eet en Michelle 6.

Conclusie

Je ziet dat Sandra 3 maaltijden eet en Michelle 6, maar toch hebben ze beide aan het einde van de dag ongeveer hetzelfde aantal calorieën op.

Disclaimer: Afvallen hangt natuurlijk af van een aantal andere factoren en niet alleen van het aantal calorieën wat je binnen krijgt. 

Onderzoek

Dit onderzoek laat zien dat er geen noemenswaardig verschil is in het feit of je nu 3 maaltijden, of 6 maaltijden eet. Dit onderzoek gericht op vrouwen toont dit ook aan.

Spieropbouw / spierafbraak

Wat ik veel hoor/lees is dat je lichaam maar 20 gram eiwitten per eetmoment kan opnemen. Dit betekent dus als je weinig maaltijden op een dag eet = een lage maaltijdfrequentie hebt, je lichaam niet in staat is voldoende eiwitten op te nemen.

Dit onderzoek wijst uit dat er geen verschilt is tussen het nuttigen van 3 maaltijden en 6 maaltijden en de opname van eiwitten cq. spieropbouw.

Dit onderzoek weerlegt dus de theorie over de eiwitopname.

Disclaimer: Dit onderzoek is kleinschalig en een onderzoek betekent nog niet dat het echt zo is. Om echt duidelijkheid te krijgen over de hoeveelheid eiwitopname per voedingsmoment moet er nog meer onderzoek worden gedaan. Feit blijft wel dat dit een mooi gegeven is en een mooi begin naar nog meer duidelijkheid. 

Doen wat goed voelt

Wat ik je vooral wil aanraden is dat je moet doen waar jij je goed bij voelt en wat bij jouw levensstijl past. Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken en vice versa.

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en kilo‘s verliezen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en kilo’s verliest. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en blijvend gewicht verliest.

In dit hardcopy boek lees je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen