Voeding om weerstand te verhogen

Gepubliceerd: 16 maart 2020

Laatst geüpdatet: 12 oktober 2021

Categorie: Leefstijl

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Het coronavirus komt voornamelijk voor bij ouderen en personen met een verminderde weerstand. Dit kan betekenen dat personen met een goede weerstand minder snel besmet worden. Maar het kan ook zo zijn dat zij alleen een mildere vorm krijgen en daardoor niet worden getest. Het is dus niet duidelijk of je met een betere weerstand minder snel besmet raakt, maar een goede weerstand kan wel de kans op ernstige complicaties verkleinen. Hoe zorg je nu voor een betere weerstand? In dit artikel vind je 7 tips.

1. Verminder stress

Bij het verhogen van je weerstand denk je misschien aan het eten van de juiste voeding en het innemen van supplementen. Dit kan ook zeker helpen (hierover lees je straks meer), maar het verminderen van stress is misschien nog wel veel belangrijker. Stress heeft een enorme impact op je lichaam. Het maakt je kwetsbaar en het heeft ook veel invloed op je herstelcapaciteit.

Als je veel stress hebt, verbruikt je lichaam veel meer voedingsstoffen. Ook gebruikt je lichaam meer energie voor het voorbereiden op een gevecht of vluchtpoging (dit is een natuurlijke stressreactie). Deze energie kan niet worden gebruikt voor je stofwisseling, waardoor je minder voedingsstoffen opneemt. Ook kan je lichaam deze energie niet gebruiken voor je immuunsysteem.

Voordat je je gaat focussen op voeding en supplementen kun je beter eerst je stressniveau verlagen. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Meditatie-oefeningen, ontspanningsoefeningen en yoga kunnen ook helpen om je stressniveau te verlagen.

2. Slaap voldoende

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens een nacht slecht geslapen. Je hebt dan wellicht wel gemerkt welke impact dit heeft op je lichaam. Slecht slapen heeft veel invloed op onze weerstand. Je lichaam herstelt zich minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Zorg er daarom voor dat je voldoende en goed slaapt. Deze slaaproutine kan je hierbij helpen.

3. Eet meer vitamines

Je weet waarschijnlijk wel dat vitamine C goed is voor je weerstand. Andere belangrijke vitamines voor je afweersysteem zijn vitamine A, vitamine B6, vitamine D en vitamine E. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je vaak al voldoende van deze vitamines binnen. Je hoeft dan geen supplementen te nemen.

Eet in ieder geval groenten (400 gram per dag) en fruit (100 – 200 gram per dag) in alle kleuren, vette vis, volkorenproducten, boter en eieren. Je krijgt dan meestal wel voldoende vitamines binnen. Ga ook af en toe buiten een rondje lopen of geniet van de zon in je tuin of op je balkon. Zo stimuleer je de aanmaak van vitamine D.

Het innemen van supplementen is dus eigenlijk niet nodig, behalve als je bepaalde voedingsmiddelen niet eet.

4. Stop met roken en alcohol drinken

Roken en alcohol hebben een negatieve impact op ons lichaam, zoals je waarschijnlijk wel weet. Als je rookt of alcohol drinkt, wordt je weerstand ook lager. Probeer daarom te stoppen met roken en laat dat glaasje wijn wat vaker staan. Ga je hier toch mee door? Weet dan dat je lichaam vitamines afbreekt, waardoor je je vitamine-inname zult moeten verhogen (= meer gezonde voeding). Helemaal stoppen blijft echter altijd het beste.

5. Kies voor vezelrijke voeding

In de darmen zitten veel goede en slechte bacteriën. Een verstoorde balans tussen deze bacteriën kan ervoor zorgen dat je weerstand achteruitgaat. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Eet daarom elke dag voldoende volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. 

6. Neem probiotica

Net als voedingsvezels hebben probiotica een positieve invloed op de darmfunctie. Je vindt probiotica onder andere in yoghurt (liefst van rauwe melk), kefir, algen, zuurkool, olijven en pure chocola.

7. Beweeg voldoende

Je weerstand wordt ook hoger als je dagelijks voldoende beweegt. Dit is ook goed voor je bloedsomloop. Verder kan beweging je helpen te ontspannen en je maakt tijdens het bewegen gelukshormonen aan. Dit heeft weer een positieve invloed op je stressniveau.

Lees onze tips om thuis meer te bewegen ->

8. Eet genoeg eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de spieropbouw, maar ook voor je immuunsysteem! Eiwitten helpen bij het transport tussen cellen en daarnaast heb je ze nodig voor de aanmaak van antistoffen. Zorg er dus voor dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Hygiëne

Het is natuurlijk nog beter om de kans op besmetting te verkleinen. Zo help je om verdere verspreiding tegen te gaan. Zorg daarom in eerste instantie voor een goede hygiëne en volg de aanwijzingen van de overheid op.

Laat je inspireren door weekmenu’s van andere krachtsporters en heerlijke gezonde recepten. Je vindt dit allemaal in onze digitale magazines + info over krachttraining en voeding, trainingsschema’s, motivatietips en inspirerende verhalen. Bekijken ->


LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Insert Content Template or Symbol
100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid