Kilo´s kwijt voor de zomer
Gezond afvallen
Rowan Blom
Gezond afvallen
02/23/2022

Wat kilo´s kwijtraken voor de zomer? Volg deze gouden regels

02/23/2022

Overgewicht hebben in de zomerse hitte is geen pretje. Je sleept het extra gewicht met je mee en je hebt het sneller warm. En vaak vinden we het ook fijner om wat slanker te zijn als we in badkleding over het strand wandelen. Daarom wil je misschien wel graag wat extra kilo's kwijt voor de zomer. Als je overgewicht hebt, is het daarnaast ook goed voor je gezondheid om wat gewicht te verliezen. Maar hoe raak je nu wat extra kilo's kwijt? Hier vind je een aantal gouden regels om gewicht te verliezen voor de zomer.

De ultieme valkuil

Ik wil je eerst vertellen wat je sowieso niet moet doen. Een gegarandeerde manier om te falen is zoeken naar een 'kortere weg' methode voor gewichtsverlies of een dieet. Je begrijpt wat ik bedoel: het soort programma dat je belooft op een snelle en moeiteloze maniergewicht te verliezen.

In mijn ervaring werkt geen van deze diëten of pillen echt. Het medische bewijs is ook vrij duidelijk: de maximale snelheid van duurzaam vetverlies is tussen de 0,5 en 1 kilo per week. Misschien verlies je iets meer als je zwaarlijvig bent, maar dan vaak alleen op het begin.

Trouwens, als een briljante wetenschapper erin zou slagen een formule te verzinnen voor snelle moeiteloze gewichtsvermindering, zou hij van de ene op de andere dag beroemder zijn dan Einstein. Hij zou zeker niet met zijn programma leuren in 30 seconden durende tv-commercials of social media advertenties.

Voor je eigen fysieke en mentale gezondheid en je financiële gezondheid kun je dan ook beter geen tijd verspillen aan methoden gewichtsverlies die dit soort overdreven claims maken. Als je toch denkt dat zo'n methode wel zou werken, kijk dan eens of je iemand kent die een '10 kilo in twee weken verliezen' programma heeft gevolgd. Heeft die persoon hier echt baat bij gehad of is hij of zij nog steeds te zwaar?

Zomerdieetplan van drie maanden

In een week of twee kun je niet heel veel gewicht verliezen. Je hebt ongeveer drie maanden nodig om een significant effect op je lichaamsvorm te zien. Onthoud dat het menselijk lichaam graag wil overleven en niet geeft om uiterlijke verschijningsvormen. Aangezien snel gewichtsverlies een symptoom is van ziekte en niet van goede gezondheid, is de enige manier om je lichaamsvorm te veranderen een kleinere aanpassing aan je leefstijl. Dit bestaat uit gezonder eten en meer bewegen.

In drie maanden tijd kun je ongeveer 6 tot 12 kilo verliezen. Dat is voor de meeste mensen met overgewicht meer dan genoeg om merkbare gezondheidsverbeteringen te ervaren, evenals een veel slanker lichaam. Door op deze manier geleidelijk af te vallen, heb je veel minder kans op gewichtstoename achteraf. Je kunt na de drie maanden ook nog gewicht blijven verliezen als je dat wilt zonder dat je op een plateau belandt.

Je hebt een motief nodig

Niemand verandert graag zijn of haar gewoonten. Dus als je je eet- en bewegingsgewoonten wilt veranderen, heb je een sterk motief nodig - iets waardoor je toch gezond blijft eten en blijf sporter als de verveling toeslaat. Welk motief je ook kiest, het moet in ieder geval krachtiger zijn dan de drang om lekker calorierijk voedsel te eten voor de tv!

Een goed motief voor gewichtsverlies

Alles wat er op het begin voor zorgt dat je start met afvallen, vormt een geweldig motief. Je kunt ook alvast nu iets inplannen, zodat het nog belangrijker voor je wordt om je aan je motief te houden. Boek een dure strandvakantie of koop prachtige kleding die past bij het lichaam dat je wilt hebben aan het einde van je dieetprogramma. Voor beide acties moet je slagen en daarom zorgen ze onderweg voor constante motivatie.

Wees positief over offers op de korte termijn

Of je nu probeert af te vallen voor de zomer, geld wilt besparen of je examens te halen, het is voor je motivatie altijd belangrijk om positief te zijn over het brengen van offers op de korte termijn. De keuze is vrij eenvoudig: je kunt je concentreren op de 'ellende' die gepaard gaat met het minder vaak eten van bepaalde voedingsmiddelen. Of je kunt je concentreren op de voordelen die je krijgt door deze voedingsmiddelen minder te eten.

Helaas richten veel afvallers zich op het gevoel beroofd te zijn. Na een tijdje zien ze hun dieet als een last, een verveling, een kwade noodzaak. Dit is de reden waarom zoveel van hen stoppen. Ze kunnen de voordelen van gewichtsverlies niet zien. Als je jouw lichaamsvorm voor de zomer wilt verbeteren, moet je deze valkuil vermijden. Waardeer de voordelen op de lange termijn die je zult krijgen door je leefstijl op korte termijn aan te passen.

Het goede nieuws over het verbeteren van je voedingspatroon

Veel van onze smaken, onze cravings en onze relatie met voeding worden sterk beïnvloed door wat we eten en drinken. Talloze moeders met gezinnen melden verbazingwekkende veranderingen in hun persoonlijke en gezinseetgewoonten na minder dan drie weken van beter eten. Hun smaak verbetert, ze hebben minder last van cravings en hun relatie met voeding is veranderd.

Het punt is dat het gemiddelde moderne dieet vol zit met suiker, vet en natrium. Dit conditioneert ons allemaal om meer van deze producten te willen. Maar als je deze afhankelijkheid van junk ingrediënten zelfs maar twee tot drie weken lang kunt doorbreken, zal je een enorm verschil in je smaak merken.

Denk aan gezond eten en niet aan gewichtsverlies

In mijn ervaring is een van de meest effectieve strategieën voor gewichtsverlies het focussen op gezond eten. Ik zeg niet dat je niet op je weegschaal moet staan, maar meet de voortgang niet uitsluitend aan de hand van wat de weegschaal zegt. Houd er rekening mee dat het net zo belangrijk is om van je eten te genieten en je goed te voelen over je veranderde eetgewoonten.

Elk dieet waar je een hekel aan hebt, zal gegarandeerd mislukken. Hoeveel gewicht je ook verliest... Want zodra je je doel hebt bereikt, val je terug in je oude eetgewoonten en krijg je elke verloren kilo terug.

Beweging heeft ontzettend veel voordelen

Met lichaamsbeweging verbrand je extra calorieën. Het helpt dus wel om je calorietekort te vergroten. Maar het directe effect op gewichtsverlies is meestal vrij klein. Het is zelfs niet ongewoon om wat aan te komen als je begint met trainen, zeker als je kiest voor krachttraining.

De echte voordelen van lichaamsbeweging voor gewichtsvermindering zijn indirect. Door meer te bewegen:

  • Verhoog je jouw stofwisseling;
  • Verbrand je calorieën iets sneller;
  • Verbeter je jouw humeur, waardoor je minder behoefte hebt aan comfortfood;

Overdrijf je work-outs echter niet. Zoveel afvallers begonnen te enthousiast en waren na drie weken trainen helemaal opgebrand. Het hangt maar net af van je trainingsniveau hoe vaak je moet trainen per week. Als beginner kun je beter sowieso niet meer dan twee keer full body trainen.

Hier lees je hoe je bepaalt hoe vaak per week je kunt krachttrainen ->

Verder kun je daarnaast natuurlijk wel andere vormen van lichaamsbeweging doen, zoals wandelen, hardlopen fietsen, zwemmen, dansen of yoga. Zorg voor minstens een half uur beweging per dag. De duur en de intensiteit kun je steeds langzaam iets verhogen. Luister te allen tijde naar je lichaam en zorg ervoor dat je achteraf goed ontspant en herstelt.

Zie jezelf zoals je wilt zijn

Als je doel een taille is die je met trots in de zon kunt laten zien, wacht dan niet tot het gebeurt om het te 'zien'. Visualiseer het vanaf het moment dat je begint met diëten. Stel je voor dat je langs een strand loopt of met een platte buik naast het zwembad ligt. Wees hierbij wel realistisch.

Als je denkt aan de komende zomer, dan weet je dat je in de komende vier maanden maar maximaal 15 kilo kunt verliezen. Wil je veel meer verliezen? Stel dat dan als doel voor volgende zomer. Visualiseer nu alleen hoe je heel wat minder kilo's hoeft mee te dragen komende zomer en heel wat slanker bent, ook al is buik niet helemaal plat.

Wat je ambitie voor uw gewicht of lichaam ook is, wen er maar aan om dit tot in de kleinste details te visualiseren. Het 'zien' is namelijk de eerste stap om het waar te maken. Zoals ze zeggen: één foto zegt meer dan duizend woorden.

Voel je je ontmoedigd? Visualiseer gewoon de voordelen!

Als je veel gewicht moet verliezen (50+ kilo), denk je misschien niet dat 12 kilo verliezen in drie maanden ook echt de moeite waard is. Zo ja, stel jezelf deze vraag. Wat is het alternatief? Welke methode je ook kiest, je zult niet sneller afvallen. Het is dus alleen een kwestie van wanneer je begint en hoe lang het gaat duren.

De laatste vraag kan ik nu beantwoorden. Het verliezen van 50 kilo duurt ongeveer een jaar. Meestal iets langer, want onderweg kom je waarschijnlijk wel wat obstakels tegen. Vijftien maanden is een meer realistische tijdspanne om je gewicht zoveel te verminderen. Dit is niets. Stel je voor dat je straks 50 kilo lichter over straat loopt. Vertel me dan dat 15 maanden gezond eten een te hoge prijs is om te betalen voor zo'n prachtig vooruitzicht.

Ondersteuning vinden

Als je echt wilt afvallen voor de zomer, is het belangrijk om hierbij ondersteuning te vinden. Sluit je aan bij een dieetgroep op het werk, doe mee met groepslessen of ga naar lezingen of events over gewichtsverlies. Of neem deel aan een online groep of forum. Sowieso kun je ons volgen op Facebook en Instagram. Zo kun je connecten met andere vrouwen die willen afvallen.

In je eentje afvallen is prima mogelijk, mits het goed gaat en je weegschaal mooie dingen blijft zeggen. Maar als er zich moeilijkheden voordoen, en dat zal zeker gebeuren, dan kan de steun van echte mensen het verschil maken tussen succes en mislukking.

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en kilo's verliezen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en kilo’s verliest. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en blijvend gewicht verliest.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen