Supplementen
Voeding
Rowan Blom
Voeding
05/31/2023

Haal alles uit je krachttraining met de juiste supplementen

05/31/2023

Ben je klaar om het maximale uit je krachttraining te halen? Om resultaat in de sportschool te behalen, is het belangrijk dat je (kei)hard traint en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Maar wist je dat supplementen ook kunnen helpen bij het bereiken van je doelen? Of je nu wilt werken aan spieropbouw, graag een paar kilo’s wilt afvallen of gewoon een strakker lichaam wilt krijgen, de juiste supplementen kunnen een wereld van verschil maken. Van eiwitshakes en creatine tot pre workout en BCAA’s: ontdek hoe je alles uit je krachttraining haalt met de juiste fitness supplementen.

Nog even een kleine disclaimer: supplementen zijn niet noodzakelijk voor het bereiken van je fitnessdoelen. Maar ze kunnen je wel een duwtje in de goede richting geven. De onderstaande fitness supplementen zijn bedoeld om een gezond eetpatroon aan te vullen, zodat je optimaal kunt presteren in de gym.

1. Whey poeder & repen: voor het aanvullen van eiwitten

Trek een willekeurige kast open bij een fitgirl en je ziet whey proteïne poeder staan. Whey proteïne poeder, ook wel eiwitpoeder genoemd, is een van de meest populaire fitness supplementen die er bestaan. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn eiwitten cruciaal voor spierherstel en -groei. Struggle jij met het binnenkrijgen van genoeg eiwit op een dag? Dan is eiwitpoeder ideaal.

Whey eiwit is een geconcentreerd zuivelproduct met hoge eiwitwaarden. Bovendien bevat het minimale hoeveelheden koolhydraten en vetten. Whey helpt om de dagelijkse eiwitinname aan te vullen en is een perfect supplement voor na een workout. Je kunt ervoor kiezen om een eiwitshake te drinken, maar er zijn nu ook steeds meer lekkere eiwitrepen op de markt. Een protein bar is lekker voor onderweg, op school, werk of na een zware workout. Een makkelijke manier om je eiwitten binnen te krijgen!

2. Creatine: voor het verbeteren van sportprestaties

Creatine is een echte game-changer voor krachtsporters die hun prestaties naar een hoger niveau willen tillen. Het is een van de meest onderzochte en veilige supplementen ter wereld. Creatine is uitgebreid bestudeerd en bewezen effectief, waardoor het een favoriete keuze is voor zowel mannelijke als vrouwelijke sporters. [1]

Creatine is een van nature voorkomend molecuul dat een grote rol speelt bij de productie van energie tijdens korte, intensieve inspanningen. Wanneer je zware gewichten tilt of jezelf tot het uiterste pusht, biedt creatine je een snelle energieboost. Hierdoor kun je zwaarder liften en nieuwe persoonlijke records neerzetten. Maar creatine biedt ook voordelen op de lange termijn door spiergroei te bevorderen en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Het helpt je sneller te herstellen tussen sets, zodat je die extra herhalingen kunt maken.


3. Multivitamine: voor voldoende vitaminen en mineralen

Om alles uit je krachttraining te halen, is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Vind je het lastig om iedere dag genoeg groente en fruit binnen te krijgen? Multivitaminen kunnen een goede aanvulling zijn op je eetpatroon en zorgen ervoor dat jij alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wanneer je een lange tijd intensief sport, kan er een vitaminetekort ontstaan. Om ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal kan presteren in de gym, is het belangrijk om deze tekorten aan te vullen. Met multivitaminen krijg je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Maar onthoud dat multivitaminen geen vervanging zijn voor een gezond eetpatroon. Zie het als een extra boost en neem het als aanvulling op je dagelijkse voeding.

4. BCAA’s: brandstof voor je spieren

Je wist het misschien al, maar eiwitten worden opgebouwd uit kleinere deeltjes, namelijk aminozuren. Supplementen met BCAA’s, oftewel Branched-Chain Amino Acids, bestaan uit drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren ondersteunen je spieren, bevorderen herstel en stellen je in staat om je sportprestaties te verbeteren.

Maar waarom zou je BCAA’s als fitness supplement gebruiken? Ten eerste zijn ze de ultieme brandstof voor je spieren. Ze zorgen ervoor dat je langer en harder kunt trainen, zonder dat je spieren uitgeput raken. Daarnaast helpen ze je spieren te behouden die je zo hard hebt opgebouwd. Maar er is meer: BCAA’s dragen ook bij aan een sneller herstel. Na een workout kun je last hebben van spierpijn en vermoeidheid. Maar dankzij de aminozuren kunnen je spieren sneller herstellen en ben je snel weer klaar voor de volgende training.

5. Pre workout: om het maximale eruit te halen

Kan je soms wel wat extra energie gebruiken voor jouw workouts? Pre workout geeft je letterlijk en figuurlijk een boost. Het is een krachtige mix van ingrediënten die zijn ontworpen om je energie, focus en uithoudingsvermogen te versterken. Cafeïne en andere stimulerende stoffen zorgen ervoor dat je het meeste uit elke set en rep kunt halen. Geen vermoeidheid meer, maar opperste concentratie tijdens het squatten, deadliften of andere oefeningen. Maar pre workout is niet alleen voor fanatieke krachtsporters. Het is ook voor vrouwen die hun grenzen willen verleggen in andere sporten, zoals CrossFit, hardlopen of boksen. Het geeft je de energie om al je doelen te behalen.


6. Omega 3: gewrichten gezond en soepel houden

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor een gezonde werking van je lichaam en bieden meerdere voordelen voor krachtsporters. Omega 3 helpt bij het bevorderen van spierherstel en het verminderen van spierpijn na een intense workout. De vetzuren zorgen ervoor dat je snel weer klaar bent voor de volgende workout. Daarnaast is Omega 3 ook goed voor je gewrichten. Het helpt ontstekingen te verminderen en ondersteunt de flexibiliteit van je gewrichten. Dit betekent dat je soepel kunt bewegen tijdens je trainingen en vervelende blessures kunt voorkomen. Maar dit is nog niet alles. Omega 3-vetzuren hebben ook een positief effect op je algehele gezondheid. Ze bevorderen een gezonde hartfunctie, verlagen het cholesterolniveau en ondersteunen een goede bloeddruk.

De beste fitness supplementen voor vrouwen

Of je nu kracht wilt opbouwen, je uithoudingsvermogen wilt verbeteren of vet wilt verliezen, er zijn verschillende supplementen die jou helpen bij het bereiken van je doelen. Met de juiste supplementen geef je jezelf een extra boost en kun je binnen no-time nieuwe persoonlijke records neerzetten! Houd in gedachten dat elk lichaam uniek is en de behoeften aan fitness supplementen per vrouw kunnen variëren. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere.

Bronnen:

  1. https://nl.myprotein.com/thezone/supplementen/top-fitness-supplementen-voor-vrouwen/
  2. https://nl.myprotein.com/thezone/supplementen/de-5-belangrijkste-supplementen-tijdens-het-afvallen/