Krachttraining
Krachttraining
Rowan Blom
Krachttraining
11/25/2024

Krachttraining; goed voor je lijf en je hoofd

11/25/2024

Krachttraining is goed voor je lichaam en je geest. Steeds meer vrouwen voegen in hun wekelijkse sportroutine een rondje krachttraining toe. En dat is maar goed ook, het heeft enorme voordelen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, je bloedvaten, je brein en je weerstand. Toch kan al dat trainen ook voor blessures zorgen. Als jij hier in de dekking van je zorgverzekering rekening mee hebt gehouden, helpt de juiste professional jou zo weer de sportschool in.

 

Goed voor je lijf

De spieren in jouw lijf hebben zuurstof nodig om te presteren. Jouw hart pompt deze zuurstof door je lijf. Door aan krachttraining te doen, verbeter je de pompfunctie van je hart. De bloedcirculatie wordt beter en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen door je lijf heen neemt toe. 

 

Dit alleen al is een reden om regelmatig aan krachttraining te doen, maar er is meer. Zo verlaag je je bloeddruk als je vaak aan krachttraining doet, dit vermindert de stress op je hartspier en verkleint het risico op hartziekten. Je vergroot je botdichtheid waardoor je minder risico loopt op botbreuken.

 

Lees ook: Professionele hulp bij afvallen: is het nodig of niet?

 

Goed voor je hoofd

Je hoofd heeft ook baat bij geregeld sporten, zowel psychisch als lichamelijk. Het helpt bij de behandeling van verschillende psychische klachten, zoals ADHD, stressklachten en depressies. Door sporten komen er stoffen vrij zoals endorfine, dopamine en serotonine. Endorfine werkt bijvoorbeeld als een razendsnelle stressverlichter en dopamine verbetert je humeur en het gevoel van welbehagen. 

 

De gezondheid van je hersenen neemt ook toe door beweging. Het verkleint het risico op aandoeningen zoals dementie en beroertes. Dit komt voornamelijk door de goede doorbloeding van je hersenen, ze krijgen dan de zuurstof die ze nodig hebben. Beweging zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en het verbetert de communicatie tussen hersencellen.

 

Goede of slechte pijn tijdens het trainen

Bij krachttraining ontstaan helaas ook blessures. Klachten aan de rug, knieën, schouders, heupen, pols of elleboog komen het meest voor. De plekken waar het buigt en draait. Als je tijdens een oefening pijn krijgt, is het belangrijk dat je kan inschatten wat voor soort pijn het is. 

 

Heb je last van een brandend gevoel dat steeds erger wordt naarmate je de oefening langer doet? Dan is het doorgaans verzuring. Deze pijn kan je rekening mee houden, maar vraagt niet om direct stoppen. 

 

Voel je acute brandende of schokkende pijn? Dan is het slim om wel pas op de plaats te maken. Zenuwpijn of pijn in je gewrichten is vervelend en zal blijven terugkomen als je er geen actie op onderneemt. 

 

Bereid je goed voor

Om pijn te voorkomen of bestrijden, is het goed om je goed voor te bereiden. Dit begint bij een goede warming-up. Als jij je spieren goed voorbereidt op wat er komen gaat, zal je absoluut minder klachten ervaren. Is het toch misgegaan? Dan is het fijn dat je ook in je zorgverzekering rekening hebt gehouden met dit scenario.

 

Door goed te kijken naar je basisverzekering en de beschikbare aanvullende pakketten, kan je kiezen voor een totaalpakket dat past bij jouw persoonlijke situatie. Ga je vaak naar de fysiotherapeut? Dan is een aanvullend pakket slim. Beland je nog wel eens op de spoed? Kies dan niet voor een hoger eigen risico. Door je verzekering te vergelijken met andere aanbieders, kan je kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering die biedt wat jij nodig hebt.