Winterdip depressie

24 oktober 2020

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

De winterdip: vrijwel elke vrouw heeft hier wel eens last van gehad. Zodra de dagen korter worden, zien we steeds minder daglicht. En dat heeft effect op onze stemming. Je zit minder lekker in je vel, je wordt somberder en je hebt minder energie. Gelukkig kan je een depressie en dus ook die winterdip tegengaan met krachttraining. Maar hoe werkt dat precies en hoe kun je dan het beste trainen? In dit blog leg ik je hier alles over uit.

De effecten van te weinig daglicht

Te weinig daglicht heeft veel invloed op onze gezondheid en onze psychische gesteldheid. Zo zal je lichaam bij te weinig daglicht ook minder vitamine D aanmaken. Dit heeft weer invloed op je trainingsresultaten, zoals je in dit blog kunt lezen. Ook zorgt te weinig daglicht voor een verminderde aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Dit kan leiden tot verschillende klachten:

 • Somberheid
 • Lusteloosheid
 • Weinig energie
 • Niet meer kunnen genieten
 • Toename van honger en trek en daardoor ook gewichtstoename
 • Je uit balans voelen
 • Afsluiten van de buitenwereld
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Verminderde concentratie

Hoe kan krachttraining helpen bij een winterdip?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van krachttraining op depressies. Hieruit is gebleken dat krachttraining in de meeste gevallen zorgt voor een vermindering van de depressieve klachten. Je kunt er dus vanuit gaan dat krachttraining ook helpt tegen verschillende klachten van een winterdip, zoals somberheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en je uit balans voelen.

Maar waarom helpt krachttraining dan tegen een depressie of een winterdip? Onderzoekers denken aan een combinatie van de onderstaande factoren:

 • Tijdens krachttraining maakt je lichaam neurotransmitters aan die zorgen voor een gelukkig gevoel, zoals serotonine en dopamine;
 • Lichamelijke inspanning leidt tot mentale ontspanning;
 • Je verbetert jezelf en je wordt sterker, waardoor je een positiever zelfbeeld krijgt.

De beste trainingsmethode bij een winterdip

Er zijn experts die aanraden dat je bij een depressie juist met minder gewicht en meer herhalingen moet gaan trainen. Andere experts beweren echter weer dat je depressieve klachten juist met zwaardere gewichten kunt tegengaan.

Het is dus niet duidelijk wat nu de beste manier is. Daarom raden we je aan om gewoon het gewicht en het aantal herhalingen aan te houden dat voor jouw doel en trainingsniveau ideaal is. In dit blog lees je hier meer over.

Wel zijn experts het erover eens dat je het beste minstens drie keer per week kunt sporten om depressieve klachten te verminderen. Als beginner kan je echter beter twee keer per week aan krachttraining doen, zoals je hier kunt lezen. Je kunt daarnaast dan nog een keer cardiotraining doen of een andere sport.

Wil je weten wat de beste krachttraining oefeningen zijn en hoe je de juiste oefeningen selecteert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met onze hardcopy Powervrouw Bundel. Je vindt hierin alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

Andere tips om je winterdip tegen te gaan

Krachttraining helpt slechts tegen een aantal klachten van een winterdip. Het heeft weinig effect op klachten als slapeloosheid en vermoeidheid. Met deze tips kun je jouw winterdip nog meer tegengaan:

 • Zorg ervoor dat je elke dag ongeveer een half uur buiten bent tussen 11:00 en 15:00. Lukt dit echt niet? Neem dan een vitamine D supplement.
 • Koop een daglichtlamp en laat dit elke ochtend een half uur op het netvlies van je ogen schijnen.
 • Beweeg elk dag minstens een half uur.
 • Eet 300 – 400 gram groenten op een dag en 200 – 300 gram fruit.
 • Doe dagelijks een yoga- of een meditatiesessie.

Last van stress? Check deze 5 kleine dagelijkse gewoontes om stress te verminderen ->

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid