Vrouw met veel spiermassa

18 december 2020

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Vaak wordt gedacht dat mannen meer spiermassa kunnen opbouwen dan vrouwen. Maar is dat eigenlijk wel zo? In dit artikel lees je hier alles over.

Toename in spiermassa

Als we kijken naar het percentage spiermassa dat we kunnen winnen, is dat voor vrouwen en mannen gelijk. Na een work-out bouwt een vrouw evenveel spiereiwit op als een man. Daarbij neemt de spierkracht bij vrouwen na een training soms zelfs meer toe dan bij een man.

Minder testosteron

Een veelgenoemde reden waarom wordt gedacht dat vrouwen minder spiermassa opbouwen is het feit dat vrouwen minder testosteron hebben dan mannen. Testosteron helpt bij de opbouw van spieren. Vrouwen hebben echter meer oestrogeen en dit hormoon helpt ook bij de spieropbouw. Daardoor is de hoeveelheid spiermassa die vrouwen en mannen in een bepaalde tijd kunnen winnen gelijk.

Waarom hebben mannen vaak meer spiermassa?

Nu vraag je je misschien af waarom mannen vaak meer spiermassa hebben dan vrouwen. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Mannen hebben van zichzelf meer spiermassa en spierkracht, waardoor ze een voorsprong hebben. Daarbij hebben vrouwen genetisch gezien een hoger vetpercentage, waardoor het percentage spiermassa lager is.

Daarnaast spelen ook mentale factoren en omgevingsfactoren een rol. Vaak onderschatten vrouwen zichzelf en ze worden ook regelmatig onderschat door mannen. Daarbij vinden we het vaak raar als een vrouw met een hoog gewicht kan bankdrukken, terwijl mannen die dit kunnen juist als een held worden gezien. Gelukkig neemt dit beeld de laatste jaren wel steeds meer af.

Vrouwen vs. mannen in de elite sport

Hoe zijn de verhoudingen nu precies tussen vrouwen en mannen in de elite sport? Vrouwelijke atletes hebben gemiddeld 85% van de spiermassa die mannelijke elites hebben. Hier zit dus niet heel veel verschil tussen, terwijl mannen op het begin al een voorsprong hadden. Dat hier nog wel een verschil in zit heeft te maken met die voorsprong en de bovengenoemde factoren.

Wil je tips over het opbouwen van spiermassa? Dan raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. Dit is een hardcopy boek met handige stappenplannen en oefeningen die jou helpen je droomlichaam te bouwen. Ontdek meer ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid