Meal preppen
Voeding
Rowan Blom
Voeding
03/22/2019

Meal preppen: maak het simpel met deze tips!

03/22/2019

Niet proppen, maar preppen. Meal preppen is het voorbereiden van je maaltijden voor een dag of een aantal dagen. Het helpt je om precies de juiste hoeveelheden binnen te krijgen, ook op dagen waarop je eigenlijk geen tijd hebt om uitgebreid stil te staan bij je voeding. Afhankelijk van je exacte doel, bedenk je van te voren hoe je met simpele gerechten de juiste hoeveelheid calorieën en macronutriënten consumeert. Een goede food prep bespaart tijd, en maakt het voor jezelf makkelijker om je doelen te halen.

1. Je bespaart tijd

Dit is het leukste: vergeet eindeloos nadenken wat er vandaag weer op je menu staat. Eén keer een tijdsinvestering door meal preppen recepten te bereiden en je bent voor een aantal dagen klaar. En wat denk je van het voordeel om in één keer alles te bereiden? Als je toch lekker aan het snijden bent voor je food prep, pak je in één moeite nog even wat extra groenten mee.

2. Je bespaart geld

Eén keer inkopen doen is per definitie goedkoper dan elke dag weer naar de super. Want je kent jezelf – er verdwijnt altijd nog wel iets extra’s in je mandje. Bovendien gebruik je de in één keer gekochte ingrediënten effectiever. Geen vergeten restjes in de groentelade, dat is ook winst. En een food prep maaltje klaar hebben staan, scheelt weer een ritje naar de take away.

3. Je eet gezonder

Je komt thuis, je hebt niets voorbereid. Nou, dan weet je het wel: hallo diepvriespizza, hallo eenvoudig vet en zout pastarecept, hallo koektrommel, of hallo snelle pannenkoek. Terwijl een gezonde, voedzame maaltijd je een zoveel beter gevoel zou geven. Je weet het, maar je hebt er de fut niet voor. Herkenbaar? Dan moet je zeker beginnen met meal preppen!

Meal preppen recepten: welke simpele gerechten kun je meal preppen?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die je goed kunt gebruiken voor meal preppen recepten. In principe kan je bijna alles food preppen. Zowel voor je ontbijt, als je lunch als je diner. Je kan rijst, pasta en granen voorkoken en je kan groentes snijden. Hardere groentes zoals biet, pompoen en knolselderij blijven langer vers dan zachte groentes zoals spinazie en sla. Dus houd hier rekening mee in je planning.

Je kunt vlees alvast in blokjes snijden en marineren, maar je kunt er ook voor kiezen om het alvast te bakken en dan te bewaren. Curry’s, pastasauzen en hartige taart kan je heel goed in de vriezer bewaren. Maar dit geldt niet voor alles, pasta en rijst zijn minder geschikt om in te vriezen.