Meat-shaming

25 januari 2020

Categorie: Voeding

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Enkele jaren geleden heeft onze blogger Ruth in dit artikel vertelt over fit-shaming. Dit lijkt inmiddels iets af te nemen, maar helaas is hier nog steeds sprake van. Nu lijkt er echter ook een nieuwe trend te zijn op voedingsgebied: meat-shaming. Moet je je nu schamen omdat je vlees eet?

Waar komt meat-shaming vandaan?

Je ‘moeten’ schamen omdat je vlees eet is pas sinds kort een echte trend aan het worden. Niet per se omdat er soms wordt gezegd dat dierlijke producten niet goed zijn voor je gezondheid, maar meer omdat je als vleeseter het milieu en het klimaat negatief beïnvloedt. Moet je nu dan maar direct stoppen met vlees eten?

Is het zo slecht om vlees te eten?

Voor onze gezondheid is vlees in principe niet slecht en we hebben ook veel voedingsstoffen nodig die in vlees zitten. Het eten van vlees heeft echter wel een behoorlijk negatieve invloed op het klimaat. Zo leidt het tot ontbossing, meer waterverbruik en meer vervuiling.

Het is echter ook zo dat als iedereen in Nederland vegan zou gaan eten en er geen koeien, varkens en kippen meer zouden worden geteeld, de bodem niet meer efficiënt wordt gebruikt. Koeien grazen vaak op gronden waarop eetbare gewassen niet kunnen groeien. Hier groeit alleen gras en wij kunnen dat niet eten. We hebben pas iets aan deze grond als hier koeien op leven die van het gras melk, kaas en vlees maken.

Als we naar efficiënt gebruik van de bodem kijken blijkt uit dit onderzoek dat de bodem het efficiëntst wordt gebruikt als iedereen in Nederland 12 procent van de benodigde eiwitten uit dierlijke producten haalt, en dan met name uit melk. Op dit moment halen we ruim 60 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten, dus dit mag zeker wel omlaag.

Vlees eten zonder schaamte en schuldgevoel

Je schamen en je schuldig voelen omdat je vlees eet is echt niet nodig. Je bent hieraan gewend, hiermee opgegroeid en je ziet het overal in je omgeving. Het is niet slecht voor je gezondheid en als je ineens overstapt naar plantaardige voeding moet je echt gaan letten op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Als je nu al bezig bent met het aanpassen van je voedingspatroon, kan het wat te veel zijn om ineens ook helemaal geen vlees meer te mogen eten.

Natuurlijk is het goed voor het klimaat als je minder vlees eet, maar het is ook belangrijk dat je niet ineens je hele voedingspatroon compleet omgooit. Sommige mensen kunnen dat, maar voor de meeste vrouwen houden dit niet lang vol. Stapje voor stapje is vaak een stuk gemakkelijker. Als je je nu eerst focust op een gezonder voedingspatroon, kun je eventueel later focussen op het eten van meer groenten en minder vlees (wat in bepaalde mate wél goed is voor je gezondheid).

Hoe kun je vlees eten én bijdragen aan een beter klimaat?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een beter klimaat, zoals de verwarming wat lager zetten en minder lang douchen. Dit heeft ook effect, maar toch blijkt dat onze voedingskeuzes vaak een veel grotere invloed hebben. Toch kun je wel vlees eten en je voedingskeuzes op een andere manier aanpassen om bij te dragen aan het milieu en het klimaat. Hier vind je onze beste tips:

Gooi geen (restjes) vlees en vis weg

Wist je dat we gemiddeld 15% van onze voeding weggooien? Als je geen vlees of vis meer weggooit (of liever nog: helemaal geen eten weggooit), hoef je minder voedingsmiddelen te gebruiken en draag je dus al bij aan het klimaat. En je bent ook minder geld kwijt aan je wekelijkse boodschappen. ?

Eet minder ultra-processed foods

Ultra-processed foods zijn producten die vijf of meer ingrediënten bevatten. Vaak zijn deze producten ook minder gezond, omdat ze suikers, ongezonde vetten of veel zout bevatten. Deze producten zijn ook slecht voor het milieu. Het kost meer energie om ze te maken en een deel van de voedingsmiddelen die worden gebruikt bij de productie verdwijnt tussen het afval. Door minder van dit soort bewerkte voedingsmiddelen te eten, eet je gezonder én draag je bij aan het milieu.

Kies voor vlees van Nederlandse bodem

Voor de productie van Nederlands rundvlees, varkensvlees en kip wordt veel minder water gebruikt dan voor de productie van dit vlees in andere landen. Daarbij hoeft het niet meer naar Nederland vervoerd te worden, wat ook positief is voor het milieu. Kies daarom voor Nederlands vlees.

Koop biodynamische dierlijke producten

Bij biodynamische landbouw krijgen dieren meer ruimte om te bewegen en ze mogen eten naar hun eigen aard. Ook wordt bij biodynamische landbouw rekening gehouden met de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem. Er wordt voor gezorgd dat de bodem niet uitgeput raakt, maar juist wordt versterkt. Biodynamische dierlijke producten zijn dus beter voor de dieren zelf en voor het milieu en klimaat.

Vervang rundvlees af en toe door kip

Het eten van rundvlees is veel slechter voor het milieu dan het eten van kip. Kies daarom wat vaker voor producten met kip in plaats van rundvlees, zoals kipfilet, kipgehakt en kip knakworst.

Eet één of twee keer per week een vega(n) avondmaaltijd

Af en toe vega(n) eten is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid. Niet omdat vlees of vis slecht voor je is, maar omdat we vaak in verhouding te veel vlees of vis en te weinig groenten en peulvruchten eten. Door vaker te kiezen voor een vega(n) maaltijd met peulvruchten, tofu of tempeh breng je meer variatie aan in je voedingspatroon.

Conclusie

Je hoeft je zeker niet te schamen als je vlees (of vis) eet. Het is beter voor het klimaat om minder te doen, maar het kan ook lastig zijn om ineens je hele voedingspatroon om te gooien. Als je in ieder geval iets doet voor het milieu, ben je al goed bezig. Je kunt bijvoorbeeld ook alleen minder vaak eten weggooien en minder ultra-processed foods eten. Dat heeft ook al een groot effect!

Als je de volgende keer een vega(n) kennis moet uitleggen waarom je nog steeds vlees eet – terwijl hij of zij met een super bewerkte vegan eiwitreep in de hand staat – weet je in ieder geval dat jij met je stukje vlees niet veel slechter bezig bent. ?

In dit blog kun je meer lezen over de voor- en nadelen van plantaardig eten ->

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid