Afterburn-effect

21 december 2020

Categorie: Gezond afvallen

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Je hebt misschien wel eens gehoord van het afterburn-effect. Dit houdt in dat je in de 22 – 24 uur na een training extra calorieën verbrandt. Hoe zit dat nu precies en hoe groot is het afterburn-effect? In dit artikel lees je hier alles over.

Hoe werkt het afterburn-effect?

Na een intensieve training moet je lichaam zichzelf weer herstellen. Er moeten voorraden worden aangevoerd, de hormoonwaarden moeten worden hersteld, spierweefsels moeten worden gerepareerd etc… Voor deze processen heeft je lichaam energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit de calorieën die je eet of die in je lichaam zijn opgeslagen. Je verbrandt hierdoor dus extra calorieën na een training. Het afterburn-effect houdt ongeveer 22 tot 24 uur aan, afhankelijk van het soort training.

Hoe groot is het afterburn-effect?

Natuurlijk is het fijn dat je na een training nog extra calorieën verbrandt, maar je moet wel weten dat dit niet heel veel is. In de 22 tot 24 uur na een cardiosessie verbrand je ongeveer 65 Kcal extra, na een HIIT ongeveer 80 Kcal en na een krachttraining ongeveer 100 Kcal. Uiteindelijk val je hierdoor wel meer af, maar het heeft niet enorm veel effect.

Kan je het afterburn-effect vergroten?

Als je het afterburn-effect zou kunnen vergroten, zou je ook meer kunnen afvallen. Vaak wordt gedacht dat het afterburn-effect na een HIIT training het grootst is, maar dat is niet waar. Het afterburn-effect is juist groter na een krachttraining. Om te profiteren van een groter afterburn-effect kun je dus het beste kiezen voor krachttraining.

Een ander voordeel van krachttraining ten opzichte van bijvoorbeeld cardio is dat je met krachttraining meer spiermassa opbouwt. Spieren verbranden vet. Als je gespierder bent, zal je dagelijks meer calorieën verbranden.

Focus niet te veel op het afterburn-effect

Het is aan te raden om je niet te veel te focussen op het afterburn-effect. Het aantal calorieën dat je hiermee extra verbrandt is laag en dus niet echt van belang. Echter is meer bewegen natuurlijk altijd goed. Met de training verbrand je namelijk wel aardig wat calorieën, bewegen bevordert je spijsvertering en het is sowieso goed voor je gezondheid.

Lees deze 5 tips om sneller gewicht te verliezen ->

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en kilo‘s verliezen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en kilo’s verliest. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en blijvend gewicht verliest.

In dit hardcopy boek lees je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid