Afterburn-effect

Gepubliceerd: 21 december 2020

Laatst geüpdatet: 10 januari 2022

Categorie: Gezond afvallen

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Je hebt misschien wel eens gehoord van het afterburn-effect. Dit houdt in dat je in de 22 – 24 uur na een training extra calorieën verbrandt. Hoe zit dat nu precies en hoe groot is het afterburn-effect? In dit artikel lees je hier alles over.

Hoe werkt het afterburn-effect?

Na een intensieve training moet je lichaam zichzelf weer herstellen. Er moeten voorraden worden aangevoerd, de hormoonwaarden moeten worden hersteld, spierweefsels moeten worden gerepareerd etc… Voor deze processen heeft je lichaam energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit de calorieën die je eet of die in je lichaam zijn opgeslagen. Je verbrandt hierdoor dus extra calorieën na een training. Het afterburn-effect houdt ongeveer 22 tot 24 uur aan, afhankelijk van het soort training.

Hoe groot is het afterburn-effect?

Natuurlijk is het fijn dat je na een training nog extra calorieën verbrandt, maar je moet wel weten dat dit niet heel veel is. In de 22 tot 24 uur na een cardiosessie verbrand je ongeveer 65 Kcal extra, na een HIIT ongeveer 80 Kcal en na een krachttraining ongeveer 100 Kcal. Uiteindelijk val je hierdoor wel meer af, maar het heeft niet enorm veel effect.

Kan je het afterburn-effect vergroten?

Als je het afterburn-effect zou kunnen vergroten, zou je ook meer kunnen afvallen. Vaak wordt gedacht dat het afterburn-effect na een HIIT training het grootst is, maar dat is niet waar. Het afterburn-effect is juist groter na een krachttraining. Om te profiteren van een groter afterburn-effect kun je dus het beste kiezen voor krachttraining.

Een ander voordeel van krachttraining ten opzichte van bijvoorbeeld cardio is dat je met krachttraining meer spiermassa opbouwt. Spieren verbranden vet. Als je gespierder bent, zal je dagelijks meer calorieën verbranden.

Focus niet te veel op het afterburn-effect

Het is aan te raden om je niet te veel te focussen op het afterburn-effect. Het aantal calorieën dat je hiermee extra verbrandt is laag en dus niet echt van belang. Echter is meer bewegen natuurlijk altijd goed. Met de training verbrand je namelijk wel aardig wat calorieën, bewegen bevordert je spijsvertering en het is sowieso goed voor je gezondheid.

Lees deze 5 tips om sneller gewicht te verliezen ->

Soms zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat je wel en niet moet geloven. De informatie op internet spreekt elkaar vaak tegen. Met een concreet stappenplan dat wetenschappelijk onderbouwd is weet je zeker dat je het op de juiste manier doet. Je stelt het belangrijkste voorop en je weet precies wat je wanneer moet doen. Dit concrete stappenplan vind je in onze Powervrouw Bundel.

Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.

Aan de slag ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Insert Content Template or Symbol
100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid