Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Je ontbijt overslaan: helpt dat bij het afvallen?
08 juli 2023 
2 min. leestijd

Je ontbijt overslaan: helpt dat bij het afvallen?

Soms hoor je dat je ontbijt overslaan helpt bij het afvallen. Maar er zijn ook voedingsdeskundigen die beweren dat je hierdoor juist aankomt, omdat het je metabolisme vertraagt. Hoe zit dit nu precies?

Een maaltijd minder

Als je jouw ontbijt overslaat, eet je een maaltijd minder op een dag.  Dat betekent ook dat je minder calorieën binnenkrijgt op een dag. Daardoor val je makkelijker meer af.

In theorie klinkt dat natuurlijk heel logisch, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Als je gewend bent om te ontbijten en je ontbijt een keer overslaat, krijg je honger. Grote kans dat je alsnog een tussendoortje pakt of uitgebreider luncht. Vaak is dat dan minder gezond en bevat het meer calorieën. Niet ontbijten werkt dan alleen maar averechts.

Nadelen van je ontbijt overslaan

Je ontbijt overslaan heeft verschillende nadelen:

  • Grotere kans dat je ongezond gaat snacken
  • Minder energie en futloos gevoel
  • Verlaagd concentratieniveau
  • Vitamine- en mineralentekort
  • Meer stress

Het overslaan van je ontbijt heeft geen invloed op je metabolisme. Je metabolisme is de hele dag door actief en is niet afhankelijk van je voedselinname.

Bewust je ontbijt overslaan

Af en toe je ontbijt overslaan is dus niet ideaal en kan nadelige gevolgen hebben. Wel kun je ervoor kiezen om bewust je ontbijt over te slaan. Dit staat ook wel bekend als intermittent fasting. Doordat je lichaam hieraan gewend raakt, heb je veel minder last van de nadelige gevolgen.

Intermittent fasting kan helpen bij het afvallen. Je eet een maaltijd minder en je bent minder met eten bezig. Je hoeft ook minder gezonde maaltijden te bedenken, minder te bereiden en minder verschillende boodschappen te doen.

Waar moet je aan denken als je jouw ontbijt overslaat?

Als je bewust je ontbijt wilt overslaan, is het belangrijk dat je weet dat je meer honger krijgt in de ochtend. Zorg ervoor dat je niet ineens een extra tussendoortje eet of veel uitgebreider en ongezonder gaat lunchen.

Wel is belangrijk dat je toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt op een dag. Zorg daarom voor een gevarieerde lunch en een gevarieerde avondmaaltijd.

Verder moet je dus niet af en toe je ontbijt overslaan, maar er echt bewust voor kiezen om dit voortaan te doen. Voor de ene vrouw werkt dit heel goed en helpt het bij het afvallen, terwijl de andere vrouw dit lastig blijft vinden. Als je wilt kijken of dit voor jou werkt, probeer het dan een aantal weken achter elkaar uit. Ervaar je daarna nog veel nadelen? Stop hier dan mee en neem gewoon weer elke ochtend een ontbijt.

Verander stap voor stap jouw eetpatroon

Wil je jouw eigen persoonlijke voedingsschema maken en stap voor stap je eetpatroon aanpassen? Je leert het allemaal met onze Powervrouw Bundel. Dit boek bevat alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Download het gratis inkijkexemplaar ->

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.