Sinaasappelhuid cellulite
Leefstijl
Rowan Blom
Leefstijl
02/10/2020

Sinaasappelhuid: oorzaken & oplossingen

02/10/2020

Tot wel 98% van de vrouwen heeft last van een sinaasappelhuid, oftewel cellulite. Hierdoor lijkt je huid hobbelig. Dit noemen we ook wel 'putjes'. Wat zijn de oorzaken hiervan en hoe kun je dit verminderen?

Cellulite is een bepaalde staat van de huid die je vrijwel alleen bij vrouwen ziet. Meestal is het zichtbaar op de dijen, billen en buik. De vetcellen drukken hier naar buiten. Ze drukken tegen het bindweefsel aan dat onder het huidoppervlak zit. Door veranderingen in de bloedtoevoer kan de vochtopbouw in het weefsel worden verhoogd. Hierdoor krijgt de huid een hobbelige structuur.

Waarom komt cellulite voornamelijk bij vrouwen voor?

Vrouwen hebben meer vetcellen dan mannen. Ook staan de vetcellen verticaal onder de huid, terwijl ze bij mannen juist horizontaal staan. Hierdoor zullen vetcellen bij vrouwen sneller tegen het bindweefsel duwen. Verder is het waarschijnlijk dat hormonen een belangrijke invloed hebben op het ontstaan van cellulite. Vrouwen hebben andere hormonen dan mannen, waardoor waarschijnlijk ook te verklaren is waarom cellulite meer bij vrouwen voorkomt.

Hoe wordt cellulite veroorzaakt?

De zogenaamde sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van de vetcellen en het bindweefsel onder het huidoppervlak. Verder is er bij cellulite ook sprake van veranderingen in de bloedtoevoer. Waarom dit precies gebeurt is niet helemaal duidelijk. We lijkt het erop dat het vaak wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren.

Hormonen

Bepaalde hormonen spelen een belangrijke rol bij de opslag en afbraak van vet, zoals insuline en catecholaminen. Er wordt daarom gedacht dat deze hormonen van invloed zijn op de vorming van een sinaasappelhuid. Zo kunnen verhoogde insuline- of oestrogeenwaarden leiden tot vettoename, waardoor wordt gedacht dat bij de kans op cellulitevorming groter is bij insulineresistentie, tijdens de zwangerschap en tijdens de menopauze.

Leefstijl

Ook je leefstijl kan bijdragen aan cellulitevorming. Als je een inactieve leefstijl hebt, kan de bloedtoevoer naar je cellen verminderen. Dit kan opstapeling van vocht tot gevolg hebben, waardoor cellulite kan ontstaan of bestaande cellulite erger wordt.

Gewichtstoename kan ook een oorzaak zijn van cellulite, aangezien er dan meer vet in het lichaam wordt opgeslagen. Het kan bestaande cellulite ook verergeren.

Heeft voeding geen invloed?

Aangezien gewichtstoename kan bijdragen aan de vorming van cellulite, heeft voeding gedeeltelijk wel invloed. Als je meer calorieën eet dan je behoefte en hierdoor te maken krijgt met overgewicht, kan dit bijdragen bijdragen aan het vormen van een sinaasappelhuid. Verder lijkt het er echter op dat voeding niet zo zeer een rol speelt. Het maakt dus niet echt uit wat je nu eigenlijk eet. Er zijn wel insinuaties dat het eten van veel koolhydraten of een zoutrijk dieet kan bijdragen aan cellulite vorming, maar hier is te weinig bewijs voor.

Wat kun je doen tegen cellulite?

Gewicht verliezen

Gewichtstoename kan dus een rol spelen bij het ontwikkelen van cellulite. Daarom zou je denken dat cellulite verminderd kan worden door gewicht te verliezen. In veel gevallen is dit ook juist, maar het kan ook zo zijn dat het niet afneemt of juist erger wordt. Uit een onderzoek is gebleken dat bij 32% van de vrouwen de sinaasappelhuid juist erger werd bij gewichtsverlies. Toch is het natuurlijk niet verkeerd om gewicht te verliezen als je overgewicht hebt, aangezien dit ook gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Dit is dus zeker het proberen waard.

Meer bewegen

Verder kan het ook helpen om minder te zitten en meer te bewegen. Hiermee verbeter je namelijk de bloedtoevoer. Goed slapen en minder stress Daarnaast kunnen een goede slaap en verlaagde stressniveaus ook helpen tegen cellulite.

Behandelingen

Tegenwoordig zijn er meerdere behandelingen voor het verminderen van cellulite. Het effect van deze behandelingen is niet altijd bewezen en cellulite verdwijnt met een behandeling vrijwel nooit helemaal en voor altijd. Toch kan het de moeite waard zijn om een hoger aangeschreven behandeling uit te proberen.

Crèmes

Er zijn verschillende crèmes te verkrijgen die cellulite zouden laten verwijderen en je zou ook een behandeling kunnen ondergaan. Helaas is er onvoldoende bewijs dat deze crèmes en lotions goed werken en zijn de voordelen niet altijd duidelijk.

Massage

Het lijkt erop dat massages kunnen helpen tegen cellulite. Het kan je huid op de korte termijn verbeteren. Helaas is niet duidelijk of dit ook op de langere termijn effectief is.

Lasertherapie

Lasertherapie vindt echt plaats onder de huid, waardoor dit succesvol zou kunnen zijn. Uit verschillende studies is ook gebleken dat lasertherapie cellulite verbetert. Wel is hier eigenlijk nog onvoldoende bewijs voor, omdat dit slechts kleine onderzoeken waren.

Cellulite voorkomen en verminderen

Cellulite is vaak niet helemaal te voorkomen en er is geen behandeling om het geheel en voor altijd te laten verdwijnen. Je kunt het wel zoveel mogelijk voorkomen en verminderen met een actieve levensstijl, gewichtsverlies, slaapoptimalisatie en stressvermindering.

Ook met cellulite ben jij mooi!

Het is misschien moeilijk om je sinaasappelhuid te accepteren, maar besef dat het een deel van jou is en dat het er nu eenmaal bij hoort. Vrijwel elke vrouw heeft hier last van. Het hoort gewoon bij het vrouw zijn. In de huidige maatschappij vinden we dat het niet zou moeten bestaan. Op social media zie je vaak mooie foto's van vrouwen zonder cellulite, maar dat komt alleen maar doordat deze foto's mooi bewerkt zijn. Hierdoor krijgen we vaak een vertekend beeld.

Je bent niet verpest als je cellulite hebt; je bent gewoon een vrouw!

Wil je jouw lichaam strakker trainen en eindelijk je bodygoals behalen? Onze Powervrouw Bundel helpt je hierbij. In dit praktische hardcopy boek vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt!

Bekijk dit boek ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen