Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Stoppen met roken: hoe beïnvloedt dit je krachttraining resultaten?
15 januari 2020 
4 min. leestijd

Stoppen met roken: hoe beïnvloedt dit je krachttraining resultaten?

Inmiddels weet iedereen wel dat roken niet goed is voor onze gezondheid. Roken heeft echter ook direct en indirect een negatief effect op je prestaties en trainingsresultaten! Aan de andere kant zal je waarschijnlijk wel wat aankomen als je stopt met roken, wat vaak ook niet goed is voor het behalen van je doelen (behalve als je wilt aankomen natuurlijk). Welke effecten heeft stoppen met roken nu precies op je krachttraining resultaten?

Directe effecten op je krachttraining resultaat

Door de koolstofmonoxide die je als roker binnenkrijgt en de verhoogde slijmaanmaak kunnen je longen minder snel zuurstof absorberen. Daarbij verhoogt roken je hartslag, waardoor eenzelfde inspanning jou meer energie kost dan een niet-roker. Beide factoren zorgen voor minder energie, waardoor je minder intensief kunt trainen. Je trainingen zijn dus minder effectief.

Ook hebben rokers een verlaagde testosteronproductie. Dit is een mannelijk hormoon, maar het is ook aanwezig in het lichaam van vrouwen. Ook bij vrouwen draagt dit stofje bij aan de spiergroei. Doordat roken de productie van testosteron vermindert groeien je spieren minder goed.

Daarnaast verlaagt roken je concentratievermogen, waardoor je complexere oefeningen (deadlift, squat) minder goed uitvoert. Dit leidt tot een verhoogde kans op blessures. Het herstellen van een blessure duurt bij een roker ook langer als gevolg van de verminderde doorbloeding.

Als je stopt met roken kun je dus intensiever trainen, bevorder je de spiergroei, verlaag je de kans op blessures en herstel je sneller van blessures!

Indirecte effecten op je krachttraining resultaat

Roken kan ook indirect een negatieve invloed hebben op je krachttraining resultaat. Doordat je minder energie hebt is het lastiger om jezelf te motiveren om naar de sportschool te gaan. Verder heeft roken een negatief effect op je slaap, waardoor je minder goed herstelt na een training. Rokers eten over het algemeen ook minder gezond, wat kan leiden tot een verlaagde eiwitinname.

Stop je met roken? Dan heb je meer motivatie om te sporten, slaap je beter en eet je gezonder!

Aankomen na stoppen met roken

Dit is helaas het enige negatieve effect van stoppen met roken: aankomen. Ongeveer 80% van de stoppers komt aan. Gelukkig gaat dit vaak slechts om enkele kilo's (voor vrouwen gemiddeld 3,8 kilo in 10 jaar), wat je dus ook weer snel kunt verliezen. Je komt aan doordat je stofwisseling weer wat langzamer wordt (rokers hebben door de nicotine een hogere stofwisseling) en doordat je door de verbeterde reuk en smaak meer zin hebt om te eten. Veel vrouwen die stoppen vervangen hun rookgewoonte ook door het eten van ongezonde snacks, waardoor ze ook aankomen.

Wel of niet stoppen met roken?

Stoppen met roken is ten alle tijde beter dan niet stoppen. Het is enorm goed voor je gezondheid én het heeft een positieve invloed op je krachttraining resultaten. Uit onderzoek is ook gebleken dat stoppen met roken en enkele kilo's aankomen beter is voor je gezondheid dan niet stoppen en op gewicht blijven. De negatieve effecten van roken kun je binnen redelijk korte tijd terugdraaien, waardoor je snel zult merken dat je beter presteert en betere resultaten behaalt. Zo zal je longfunctie bijvoorbeeld al binnen twee tot twaalf weken beter worden. Het is dus zeker aan te raden om te stoppen met roken!

Hoe voorkom je dat je aankomt als je stopt met roken?

Als je stopt met roken en zo min mogelijk wilt aankomen, is het belangrijk dat je je rookgewoonte niet vervangt door het eten van ongezonde snacks. Ga liever iets actiefs doen op het moment dat je trek krijgt in een sigaret, bijvoorbeeld een rondje lopen. Ook kun je je rookgewoonte vervangen door het poetsen van je tanden of het eten van kauwgom. Dit remt tevens meteen je trek in zoete snacks.

Voornamelijk in de eerste twee weken na het stoppen met roken zal je merken dat je meer honger en trek krijgt. Zorg er daarom voor dat je in die weken meer eet, maar kies hierbij voor gezonde en verzadigende voeding. Haal ook gezonde snacks in huis, zodat je die snacks kunt eten als je ineens trek krijgt.

Probeer zo min mogelijk alcohol te drinken. Dit verhoogt je trek in een sigaret en ook je eetlust. Drink wel voldoende water, want dit helpt met de afvoer van afvalstoffen.

Stoppen met roken én op dieet

Het is slim om tijdens het stoppen met roken gezond te eten, maar het is niet aan te raden om echt te gaan diëten. Als je stopt met roken én gaat diëten, leg je de lat heel hoog voor jezelf en is kans groot dat één van beide niet lukt. Waarschijnlijk geef je het dan allebei op en ben je nog geen stap verder. Je kunt je beter eerst één of twee maanden lang volledig richten op het stoppen met roken en daarna pas gaan diëten.

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en kilo’s verliezen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en kilo’s verliest. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en blijvend gewicht verliest.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.