DOOR Rowan Blom 

16 oktober 2020

Trainen met weerstandsbanden
KVV Magazine


Met weerstandsbanden kun je jouw fitness oefeningen heel eenvoudig zwaarder maken. Ze zijn dan ook ideaal voor je thuis work-out of buiten work-out, maar ook in de sportschool kun je ze goed gebruiken. In dit blog leggen wij je alles uit over trainen met weerstandsbanden. Ook vind je hier de tien beste weerstandsband oefeningen.

Accomoderende weerstand

De weerstand die optreedt bij het gebruik van weerstandsbanden noemen we ook wel accomoderende weerstand. Dit is anders dan de weerstand die optreedt bij het trainen met gewichten. Het is geen vaste weerstand die tijdens de gehele oefening hetzelfde blijft, maar juist een variabele weerstand. Naarmate de weerstandsband meer uitrekt wordt de weerstand namelijk groter.

Het voordeel van trainen met weerstandsbanden

Stel dat je een Bench Press doet. Het zwaarste deel is voor iedereen het deel waarbij je de barbell vanuit je borst omhoog duwt tot ongeveer halverwege. Vanaf dat punt tot de lock-out (het bovenste punt) hoef je vaak veel minder kracht te zetten. En dat terwijl je juist in dit deel de meeste kracht kunt produceren. Je spieren zijn namelijk vaak het krachtigst in de bijna uitgestrekte positie en nabij de gewone positie in rust. Dit deel van de krachttraining oefening heeft dus weinig invloed op je resultaten.

Bij de Bench Press produceer je in het deel nabij de lock-out een negatieve kracht, omdat je de barbell niet omhoog wilt gooien. Je moet hem dus eigenlijk wat tegenhouden. Om je spieren effectiever te trainen met deze fitness oefening kun je hier beter een positieve kracht van maken, waarbij je echt moeite moet doen om de barbell verder omhoog te duwen. Dit kun je doen met accomoderende weerstand, oftewel met weerstandsbanden. Je kunt deze fitness elastieken dan om de barbell en het bankje binden.

Naarmate je de barbell hoger tilt, wordt de barbell zwaarder. Dit komt doordat de weerstandsband meer op spanning komt. Zo wordt het bovenste deel van het uitduwen van de barbell zwaarder dan het onderste deel. Daardoor zal je ook in het bovenste deel meer kracht moeten produceren, waardoor je over de gehele bewegingsbaan effectiever traint.

Dit is slechts een voorbeeld oefening. Bij vrijwel elke oefening die je met een weerstandsband doet wordt de effectiviteit op deze manier verhoogt.

Trainen met weerstandsbanden vs. gewichten

Nu vraag je je misschien af of het beter is om te trainen met weerstandsbanden of met gewichten. Daar is eigenlijk een eenvoudig antwoord op te geven: het beste is om met beide te trainen. Als je met gewichten traint, kun je in kleine stappen omhoog gaan in gewicht. Zo kun je elke week progressie boeken door omhoog te gaan in gewicht of herhalingen, waardoor je optimaal resultaat behaalt.

In dit blog lees je alles over progressie maken ->Door daarnaast ook weerstandsbanden te gebruiken bij sommige krachttraining oefeningen, verhoog je de effectiviteit van deze oefeningen. Hierdoor behaal je nog meer resultaat.

Het kan zijn dat je toch het liefst voor een van beiden kiest. Zeker als je net begint is het ook nog niet nodig om met zowel gewichten als weerstandsbanden te trainen. Je maakt het jezelf dan moeilijker, terwijl je op het begin juist nog moet oefenen met de techniek. Daarbij wil je misschien niet te veel geld uitgeven. Kies je in dat geval voor weerstandsbanden of voor gewichten?

Weerstandsbanden ideaal voor beginners

Weerstandsbanden zijn voor beginners eigenlijk ideaal. Ze zijn goedkoop, je kunt ze makkelijk opbergen en je kunt ze ook zo overal mee naartoe nemen. Vaak is het ook wat eenvoudiger om oefeningen met fitness elastieken aan te leren in plaats van met gewichten.

Wel heeft het trainen met weerstandsbanden helaas ook nadelen. Zo heb je bijvoorbeeld een wat beperktere keuze uit verschillende fitness oefeningen. Met name oefeningen voor het bovenlichaam kun je niet altijd met weerstandsbanden doen, zoals de Shoulder Press en de Dumbbell Press. Als beginner hoef je echter niet heel veel verschillende fitness oefeningen te doen, waardoor je het vaak wel redt met weerstandsband oefeningen en oefeningen met eigen lichaamsgewicht.

Een ander nadeel is dat het wat lastiger is om met fitnessbanden progressie te blijven boeken. Dat komt doordat weerstandsbanden vaak maar in een stuk of vijf sterktes verkrijgbaar zijn. Op den duur zullen de oefeningen je ook makkelijk afgaan met de zwaarste sterkte. Dan is het tijd om ook met gewichten te gaan trainen.

Trainen met gewichten voor meer gevorderden

Zoals we hierboven al hebben besproken, kan het trainen met weerstandsbanden voor beginners ideaal zijn. Dat betekent echter niet dat je als beginner nog niet kan gaan trainen met gewichten, want dat is zeker ook een mogelijkheid. Als je in de sportschool traint of hier thuis de ruimte en het budget voor hebt, is dat ook aan te raden.

Naarmate je meer gevorderd wordt en de weerstandsbanden te licht voor je worden, kan je er in ieder geval altijd beter voor kiezen om (ook) met gewichten te gaan trainen. Zo kan je steeds weer wat meer gewicht pakken, waardoor je vooruit blijft gaan en de beste resultaten behaalt. De fitness elastieken die je nog hebt liggen kun je dan zeker ook als extra tool blijven gebruiken om je oefeningen nog effectiever te maken.

Hoe kies je de juiste weerstandsbanden uit?

Bij het kiezen van weerstandsbanden is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

Formaat

Weerstandsbanden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Met de zogenaamde mini bands kun je veel verschillende fitness oefeningen doen en deze fitnessbanden zijn ook voordelig. Daarom zijn ze ideaal om mee te starten.

Maar langere weerstandsbanden kunnen ook heel handig zijn. Hier kun je weer andere varianten van verschillende oefeningen mee doen. Bepaal voor jezelf wat je fijn vindt en of je misschien meteen meerdere formaten weerstandsbanden wilt kopen.

Sterkte

Daarnaast moet je ook letten op de sterktes van de banden. Je kunt het beste een aantal verschillende weerstandsbanden kopen met andere sterktes. Zo kun je steeds een stapje vooruit gaan.

Materiaal

Kijk verder ook naar het materiaal van de weerstandsbanden. Weerstandsbanden van rubber zijn misschien wel het meest verkrijgbaar, maar ze glijden ook sneller weg. Het kan daarom soms beter zijn om te kiezen voor stoffen weerstandsbanden.

Kwaliteit

Als laatste is het ook aan te raden om te kijken naar de kwaliteit. Je wilt natuurlijk niet dat de weerstandsbanden snel kapot gaan. Check daarom altijd eerst de reviews.

10 beste weerstandsband oefeningen

Je kunt bij vrijwel elke oefening de weerstand verhogen met weerstandsbanden. Er zijn echter ook bepaalde fitness oefeningen die ideaal zijn als je alleen traint met weerstandsbanden. Hieronder vind je de tien beste oefeningen met weerstandsbanden.

Fire Hydrants

Een van de beste weerstandsband oefeningen voor de billen is de oefening Fire Hydrants. De weerstandsband doe je dan om allebei de benen net iets boven de knieën. Vervolgens ga je op je handen en knieën zitten en plaats je je knieën in lijn met je heupen. Nu duw je één knie naar buiten en omhoog. Zorg ervoor dat je je heup hierbij niet beweegt. Daarna breng je je been weer langzaam terug naar de beginpositie en doe je de beweging met het andere been.

Kickbacks

Dit is ook een populaire weerstandsband oefening voor het trainen van de billen. Hierbij ga je met je benen iets wijder dan heupbreedte staan. Het fitness elastiek doe je om je enkels. Nu beweeg je één been langzaam naar achteren en vervolgens weer langzaam naar voren. Houd je benen hierbij gestrekt en span je billen goed aan.

Crab Walk

Bij deze biloefening sta je met je voeten op heupbreedte en doe je de weerstandsband om de voorkant van je voeten. Dan stap je met je rechtervoet een stuk naar rechts en daarna zet je ook met je linkervoet een stapje naar rechts (zodat je voeten weer ongeveer op heupbreedte staan). Vervolgens stap je met je linkervoet een stuk naar rechts en zet je ook een stap naar rechts met je rechtervoet. Zorg ervoor dat je romp tijdens de hele oefening een stukje naar voren leunt.

Leg Extension

De Leg Extension ken je misschien wel als fitnessapparaat in de gym, maar je kunt ook een variant op deze oefening uitvoeren met een weerstandsband. Je gaat hiervoor op de grond zitten en je doet het fitness elastiek om beide benen net boven je enkels. Beide voeten zet je naast elkaar op de grond. Nu beweeg je het ene been omhoog totdat hij gestrekt is (zonder dat je de knie op slot zet). Daarna breng je hem langzaam weer naar beneden en herhaal je dit met het andere been. Span tijdens de gehele fitness oefening je beenspieren goed aan.

Plank

Er zijn genoeg buikspieroefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht kunt doen, maar misschien wil je de oefeningen op een gegeven moment wel zwaarder maken. Dat kan vaak ook heel makkelijk met een weerstandsband. Een goede weerstandsband oefening voor het trainen van de buikspieren is de plank.

Bij de variant met weerstandsband doe je een weerstandsband om je enkels. Vervolgens breng je jouw lichaam in de plank positie met je ellebogen en tenen op de grond. Nu zet je met de ene voet een stap naar de zijkant en vervolgens breng je hem weer terug naar het midden. Dit herhaal je met de andere voet.

Mountain Climbers

Een van de beste oefening met weerstandsband voor de buik is mountain climbers. Je doet de weerstandsband dan om de voorkant van je voeten en brengt je lichaam in een plank positie. Nu beweeg je een van je knieën naar je borst, terwijl je jouw buikspieren goed aanspant. Zet je been vervolgens weer terug in de beginpositie en herhaal dit met het andere been.

One-Arm Seated Row

Je rug trainen thuis gaat wat lastiger zonder gewichten, maar met een weerstandsband kan het ook! Een goede fitness oefening die je dan kunt doen is de One-Arm Seated Row. Bij deze oefening ga je op de grond zitten met je benen gestrekt. De ene kant van de weerstandsband doe je om de voorkant van je voet en de andere kant houd je vast met de arm aan dezelfde kant. Houd je rug recht en trek de weerstandsband naar je toe. Laat hem vervolgens gecontroleerd weer naar voren gaan.

Reverse Fly

Met een weerstandsband kun je thuis zonder gewichten ook een variant van de fly doen. Dit doe je door een fitness elastiek vast te houden met beide handen. Dit houd je voor je lichaam. Vervolgens spreid je je armen zo wijd mogelijk, zodat je de fitness band uit elkaar trekt. Je laat de spanning vervolgens iets gaan en spreidt daarna je armen weer. Houd tijdens deze hele beweging je rug goed recht.

Biceps Curl

Wist je dat er ook oefeningen met weerstandsbanden voor de armen zijn? Zo kun je met een fitness elastiek de biceps curl doen. Ga met je ene been een stuk voor je andere been staan. Breng de knie van je achterste been naar de grond. Bind de ene kant van de weerstandsband om je voorste voet en houd de andere kant vast de hand aan dezelfde zijde. Trek nu de weerstandsband richting je buik en laat de spanning langzaam weer los.

Triceps Pushdown

De triceps pushdown kun je ook gewoon met een weerstandband doen. Hierbij houd je de weerstandsband met beide handen vast. Je legt jouw rechterhand op de voorkant van je linkerschouder. Nu beweeg je jouw linkerhand omlaag en vervolgens weer langzaam omhoog. Herhaal dit daarna met de andere kant.

Wil je weten wat de beste krachttraining oefeningen zijn en hoe je de juiste oefeningen selecteert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met het e-book #TRAIN hard van onze Powervrouw Bundel. De complete bundel bestaat uit vier e-books met alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel 1

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Handmatig geselecteerde blogs voor jou:

Single leg oefening - Bulgarian Split Squat

4 single leg oefeningen voor je thuis work-out

Thuis kun je misschien geen zware Squats of Deadlifts doen, maar je kunt wel met andere oefeningen je benen en billen goed trainen! Single leg oefeningen zijn hiervoor ideaal, omdat ze zelfs zonder gewicht al redelijk zwaar zijn. Wat zijn ...

Lees Meer
Brede rugspier

Spier in de spotlight: brede rugspier (+ de beste rug oefeningen)

Wil jij je rug in een mooie V-vorm trainen? Wil je je houding verbeteren? Of wil je van je pijnklachten af door je rugspieren te versterken? Dan is het belangrijk om je brede rugspier goed te trainen. Maar welke oefeningen ...

Lees Meer
Thuis trainen

Trainen in de sportschool vs. thuis trainen

Ga je niet graag naar de sportschool of wil je tijd besparen? Dan kun je ervoor kiezen om thuis te trainen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende thuisprogramma’s die je kunt volgen. Maar is dit wel effectief en wanneer is het ...

Lees Meer
Beginner of gevorderd

Beginner of gevorderd: wat is jouw trainingsniveau?

Misschien wist je al dat je je work-outs, voeding en andere factoren moet aanpassen aan de hand van je trainingsniveau. Zo zal een gevorderde meer volume moeten draaien dan een beginner, maar heeft een beginner weer meer eiwitten nodig. In ...

Lees Meer
Sportmotivatie terugvinden

Verander je gedachten en vind je sportmotivatie terug

Vind jij het soms lastig om jezelf te motiveren om te gaan sporten? Of ben je misschien al een aantal weken of maanden niet in de gym geweest? Je sportmotivatie wordt bepaald door jouw manier van denken. In dit artikel ...

Lees Meer
Vrouw die Squats doet in de sportschool

Waarom je NIET elke maand van trainingsschema moet wisselen

Coaches bieden steeds vaker trainingsschema’s voor 4, 6 of 8 weken aan. Om echt resultaat te blijven behalen moet je daarna weer terugkomen voor een nieuw trainingsschema. Maar is het eigenlijk wel goed om maandelijks van trainingsschema te wisselen? Nee, ...

Lees Meer

Dé musthave voor
krachtsportende powervrouwen

4 e-books met alle info die je nodig hebt

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"62516":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"62516":{"val":"rgb(231, 65, 67)"}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Behaal jouw bodygoals

Don't know where to start?

Explore our most popular learning topics. 

Powervrouw Bundel 1

Dit vind je misschien ook leuk:

Afterburn-effect

Meer afvallen door het afterburn-effect?

Je hebt misschien wel eens gehoord van het afterburn-effect. Dit houdt in dat je in de 22 - 24 uur na een training extra calorieën verbrandt. Hoe zit dat nu precies en hoe groot is het afterburn-effect? In dit artikel

Lees Meer
Side Lunge

Strakke dijen? Dit zijn de oefeningen die je moet doen (inclusief video’s)

Zie je dat vet aan de binnenkant van je dijbenen graag verdwijnen? Je kunt helaas niet plaatselijk vet verbranden, dus je moet ook je voedingspatroon aanpassen. Maar er zijn wel fitness oefeningen die je - in combinatie met een lagere

Lees Meer
Vrouw met veel spiermassa

Kunnen vrouwen net zoveel spiermassa opbouwen als mannen?

Vaak wordt gedacht dat mannen meer spiermassa kunnen opbouwen dan vrouwen. Maar is dat eigenlijk wel zo? In dit artikel lees je hier alles over. Toename in spiermassa Als we kijken naar het percentage spiermassa dat we kunnen winnen, is

Lees Meer
Afvallen tijdens lockdown

Afvallen tijdens de lockdown: 3 tips om je bodygoals te behalen

Je maakte de afgelopen tijd eindelijk weer wat progressie of je wilde net weer echt van start gaan… Maar nu zitten we in een lockdown, waardoor het extra lastig is om je bodygoals te behalen. Je kan niet meer naar

Lees Meer
Opgeblazen gevoel na het sporten

Opgeblazen gevoel na het sporten? Hierdoor komt dat

Veel vrouwen sporten om strakker te worden. Maar soms hebben we na het sporten last van een opgeblazen gevoel en lijkt onze buik juist dikker. Niet helemaal wat je wilt natuurlijk en het kan ook heel vervelend zijn. Hoe ontstaat

Lees Meer
Dumbbell Row

5 redenen waarom elke vrouw aan krachttraining zou moeten doen

 Meer bewegen is natuurlijk goed voor onze gezondheid, maar krachttraining biedt nog veel meer voordelen. Waarom zou elke vrouw aan krachttraining moeten doen? Hieronder vind je vijf redenen. 1. Je lichaam krijgt mooie vormen De meeste vrouwen starten met krachttraining

Lees Meer

over de auteur

 

Volg mij

 


100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
close-link
>