Zijn spieren zwaarder dan vet?
Krachttraining
Rowan Blom
Krachttraining
07/08/2023

Zijn spieren zwaarder dan vet?

07/08/2023

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat spieren zwaarder zijn dan vet. Vooral als iemand niet meer afvalt of zelfs aankomt tijdens een dieet, wordt dit als oorzaak genoemd. Het kan zeker een oorzaak zijn, maar het is niet zo dat je kilo's per week aan spiermassa aankomt. Hoe zit het dan wel en zijn spieren zwaarder dan vet? In dit artikel leg ik je hier alles over uit.

Spieren zwaarder dan vet: feit

Dat spieren zwaarder zijn dan vet is geen fabel, maar een feit. Tenminste als we het hebben over hetzelfde volume. Een kubieke meter spieren weegt dus zwaarder dan een kubieke meter vet. De dichtheid van spiermassa is namelijk dikker, waardoor het zwaarder weegt.

Misschien heb je wel eens plaatjes op internet gezien die suggereren dat 1 kilo vet ruim twee keer zoveel ruimte in beslag neemt als 1 kilo spieren. Dit soort plaatjes kloppen echter niet. Spiermassa is maar 18% zwaarder dan vet. Dit betekent dat 1 kilo vet 18% meer ruimte in beslag neemt als 1 kilo spiermassa. Nog geen eens één vijfde meer dus!

Hoeveel kilo kun je aankomen door de opbouw van spiermassa?

Hoeveel spiermassa je opbouwt per maand hangt af van je trainingsniveau. Als beginner kun je per maand meer opbouwen dan iemand die meer gevorderd is. Het aantal kilo lichaamsgewicht dat een beginner maandelijks kan opbouwen is gelijk aan 1 tot 1,5% van het lichaamsgewicht. Als je 80 kilo weegt, is dat dus 0,8 - 1,2 kilo per maand. Eigenlijk is dat helemaal niet zoveel.

Lees meer over de hoeveelheid spiermassa die je maandelijks kunt opbouwen ->

Als je op een gezonde manier wilt afvallen, ga je 10 tot 20% onder je caloriebehoefte zitten. Daarmee kun je elke maand ongeveer 2 tot 4 kilo gewicht verliezen. Tijdens de eerste maand kan dat ook wat meer zijn, omdat je ook vocht verliest. Eigenlijk verlies je dus een stuk meer vet dan dat je spiermassa opbouwt. De kans is klein dat je op deze manier aankomt. Wel zal het lijken alsof je minder vet verliest als je tegelijkertijd ook spiermassa opbouwt. Tenminste als je kijkt naar het getal op de weegschaal.

Als je jouw caloriebehoefte met 10 tot 20% hebt verminderd en toch niet afvalt of juist aankomt, komt dat niet (alleen) door de opbouw van spiermassa. Het kan een van de oorzaken zijn, maar dus niet de enige.

Bekijk deze 5 redenen waarom je juist aankomt tijdens je dieet ->

Waarom trainen als dit je zwaarder maakt?

Sommige vrouwen denken dat ze beter niet kunnen trainen, omdat ze dan aankomen of minder gewicht verliezen. Je moet jezelf echter niet zo vastpinnen aan het getal op die weegschaal, maar kijken naar hoe je lichaam eruitziet. Als je zwaarder wordt doordat je aankomt in spiermassa, ga je er echt niet slechter uitzien. Je lichaam wordt juist strakker en mooier gevormd. Je gaat er ook echt niet ineens uitzien als de hulk, als je daar bang voor bent. Het is namelijk niet zo dat je na één dag veel meer spiermassa hebt. Je bent er zelf bij en je kunt je trainingen altijd aanpassen of verminderen.

Daarbij helpt je spiermassa je ook met het verbranden van vet. Niet alleen tijdens de trainingen verbrand je calorieën; je verbrandt ook meer calorieën als je in rust bent. Hiermee versnel je het afvallen dus. Verder maakt krachttraining je sterk en fit en het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.

Niet meer kijken naar het getal op de weegschaal

Veel vrouwen merken dat de weegschaal hen eigenlijk alleen maar teleurstelt. Heb je een weegschaal die niet je vetpercentage kan meten? Als je dan bent aangekomen of geen gewicht hebt verloren, zie je niet waaraan dat ligt. Misschien ben je wel vet verloren, maar heb je tegelijkertijd ook spiermassa opgebouwd. Een weegschaal die wel je vetpercentage meet zegt echter ook niet alles, want dit soort apparaten werken niet altijd even goed.

Beter is het om helemaal niet meer te kijken naar het getal op de weegschaal. Niet alleen omdat dit hoger kan worden door de opbouw van spiermassa, maar ook omdat je gewicht dagelijks kan schommelen. Dit kan liggen aan wanneer en wat je gegeten hebt, hoeveel vocht je lichaam vasthoudt en je hormonen. Je kunt daarom beter niet op de weegschaal gaan staan. Meet je resultaten in plaats daarvan met foto's en/of een meetlint.

Leer stap voor stap hoe je spiermassa opbouwt én vet verliest met onze hardcopy Powervrouw Bundel. Hiermee creëer je een leefstijl die bij jou past en waar je plezier aan beleeft, terwijl je ook jouw bodygoals behaalt.

In dit hardcopy boek lees je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen