Vrouw die mediteert
Leefstijl
Rowan Blom
Leefstijl
03/19/2020

Zo kan mediteren bijdragen aan jouw fitnessgoals: 4 voordelen

03/19/2020

Mediteren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien het verschillende voordelen biedt voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe kan mediteren bijdragen aan jouw trainingsresultaten? In dit blog vind je 4 voordelen.

1. Meer focus

Als je dagelijks mediteert, leer je je aandacht meer te vestigen op het nu. Dit is positief voor je trainingsresultaten, omdat je je zo volledig op je work-out kunt focussen. Hierdoor kun je vaak net iets meer liften en je profiteert van mind muscle connection.

Je haalt hier het meeste uit als je vlak voor je work-out even mediteert. Zo laat je de drukte van de dag achter en kun je je volledig focussen op je training. Richt je aandacht op je ademhaling en doe een bodyscan.

2. Sneller herstellen

Tijdens je training maakt je lichaam cortisol aan. Dit is een stresshormoon dat een negatieve impact heeft op de eiwitsynthese. Als je in een stressvolle periode zit, maak je gedurende de dag ook meer cortisol aan. Door te mediteren verlaag je de hoeveelheid cortisol in je lichaam, waardoor je spieren sneller en beter herstellen.

Voor het maximale effect kun je hiervoor het beste mediteren na je work-out. Doe dan in ieder geval een ademhalingsoefening.

3. Minder kans op blessures

Doordat je met meditatie sneller herstelt na een training, heb je al minder kans op blessures. Daarnaast word je je met meditatie bewuster van je lichaam. Je voelt beter hoeveel je aankan en je weet hoe zwaar je kunt gaan trainen. Ook voel je na je training sneller of je iets overbelast hebt. Hiermee verkleint mediteren ook de kans op blessures.

Om hier maximaal van te profiteren kun je het beste even voor je training en na je training mediteren. Doe dan in ieder geval een bodyscan.

4. Meer motivatie

Mediteren kan ook je motivatie verhogen. Het zorgt namelijk voor een positieve mindset.

Je kunt jezelf extra motiveren door voor en na het sporten een meditatiesessie met in ieder geval een visualisatie-oefening te doen.

Hoe combineer je krachttraining en meditatie?

Zoals je hierboven al kunt lezen is het slim om je meditatiesessie voor- en/of na je training in te plannen. Op die manier kun je extra profiteren van de voordelen. Probeer dus voor of na je trainingsschema tien minuten of een kwartier te mediteren. Daarnaast is het aan te raden om ook te mediteren op de dagen dat je niet sport.

Natuurlijk kun je ook op trainingsdagen op andere momenten van de dag mediteren, zoals 's ochtends of voor het slapen gaan. Hiermee verhoog je ook je focus, verlaag je het cortisolgehalte en ontwikkel je een positieve mindset.

Kleermakerszit

Vind je het lastig om na het trainen in kleermakerszit te gaan zitten? Dit hoeft gelukkig niet per se! Als het je makkelijk afgaat, is dit wel de beste houding. Maar als het niet lukt of pijn doet, kun je beter op een andere manier gaan zitten. Het is de bedoeling dat je in ieder geval een ontspannen houding aanneemt met een rechte rug. Je kunt dus ook gewoon op een stoel gaan zitten of juist in bed gaan liggen.

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en kilo‘s verliezen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en kilo’s verliest. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en blijvend gewicht verliest.

Je leert onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen