Gaap jij soms tijdens het sporten? Hierdoor komt dat

Als je zelf gaapt of iemand ziet gapen tijdens het sporten, vind je dat misschien nogal vreemd. Is het een teken van verveling of luiheid? Waarschijnlijk geen van beiden. Maar waarom gapen we dan tijdens het sporten?

Waarom gapen we?

Soms wordt gedacht dat we gapen omdat ons lichaam zuurstof nodig heeft, maar uit onderzoek is gebleken dat dat niet klopt. Waarom we nu eigenlijk gapen is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel verschillende theorieën.

Afkoelen

Wat wel bekend is over gapen is dat het ervoor zorgt dat ons hartritme en onze bloeddruk stijgen. Door het bewegen van de kaak verbetert gapen ook de bloeddoorstroming in ons hoofd. Waarschijnlijk koelt ons hoofd hiervan af, omdat de temperatuur van het bloed in de rest van ons lichaam standaard 0,2 graden lager is.

Als jouw lichaam tijdens het sporten warm wordt, ga je zweten. Zo koelt je lichaam zich af. Daarnaast kan het dus zijn dat je gaat gapen om je hersenen af te koelen.

Verbeterde hersenfunctie

Een betere doorbloeding van je hersenen zorgt waarschijnlijk voor een verbeterde hersenfunctie. Daarom gaap je meer als je moe bent: het gapen zorgt ervoor dat je je weet wat wakkerder en meer gefocust voelt.

Van bepaalde krachttraining oefeningen - zoals de Goblet Squat - is bekend dat ze je lichaam in de rest and digest modus laten komen. Oftewel: de zogenaamde rustmodus. Deze modus is gekoppeld aan slaap en rust. Je lichaam voelt zich dus ook moe en daarom gaap je bij dit soort krachttraining oefeningen waarschijnlijk vaker.

Nog veel meer leuke weetjes, praktische tips en no-nonsense info over training en voeding vind je in onze KVV Magazines. Dit is hét blad voor de vrouwelijke krachtsporter boordevol inspirerende verhalen en tips. Ontvang jij ons magazine straks thuis?

Bestel nu ->