KVV Magazine Voordeelbundel

Ons papieren magazine is terug met nieuwe dubbeldikke edities!

De juiste squat techniek 1

29 maart 2021

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

De Squat is een ontzettend goed compound oefening waarbij de voornaamste focus ligt op de benen en billen. Alleen is het ook best moeilijk om deze oefening aan te leren, terwijl een goede squat techniek juist zo belangrijk is. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste squat techniek hanteert? Voorkom in ieder geval deze 5 veelgemaakte fouten en bekijk de video met een duidelijke uitleg!

Fout 1: Squatten met een bolle rug

Dit is waarschijnlijk wel de meest voorkomende fout bij het squatten: je rug bol houden. Deze houding is niet goed voor je rug en het kan zelfs rugklachten of blessures als gevolg hebben. Dat wil je natuurlijk niet! Houd je rug daarom recht of iets hol tijdens het squatten. Laat eventueel de eerste paar keer iemand meekijken of kijk in de spiegel hoe je het doet, zodat je zeker weet dat het goed gaat. Houd je rug trouwens ook niet te hol, want dan komt hier te veel gewicht op te staan.

Fout 2: Je knieën naar binnen buigen

Als je nog niet veel kracht hebt in je onderlichaam, is de kans groot dat je knieën naar binnen buigen tijdens het squatten. Dat is niet de juiste squat techniek en het kan zelfs leiden tot blessures. Je knieën moeten tijdens de hele oefening iets naar buiten wijzen (richting je tenen) en niet voorbij je tenen komen. Blijven je knieën naar binnen buigen? Doe dan een weerstandsband om je knieën. Om de weerstandsband omhoog te kunnen houden moet je je knieën wel naar buiten duwen.

Fout 3: Niet diep genoeg squatten

Oké, niet diep genoeg squatten is niet gevaarlijk. Het zal je geen blessures opleveren. Maar je behaalt hierdoor wel minder goede resultaten! Je bilspieren en het bovenste deel van je hamstrings worden namelijk pas echt getraind vanaf het moment dat je bovenbenen minstens parallel staan aan de grond. Wil je jouw billen strak en rond trainen? Zorg er dan voor dat je diep genoeg squat.

Fout 4: Je hakken komen omhoog van de grond

Bij sommige vrouwen komen de hakken van hun voeten omhoog als ze squatten. Is het dan een oplossing om schijven onder de hakken te leggen of schoenen te dragen met een verhoogde hak? Zeker niet, want dan blijft de squat techniek foutief. Je bewegingsbereik is kleiner en je legt onnodig veel druk op je knieën en kuitspieren. Het omhoog kantelen wordt veroorzaakt door een te zwakke core. Je buik- en onderrugspieren kunnen je lichaam niet goed rechtop houden tijdens de Squat, waardoor je hakken van de grond komen. Doe daarom eerst meer core oefeningen om je core te versterken en oefen met een low bar squat.

Bekijk de 5 beste core oefeningen voor je thuis work-out ->

Fout 5: Omhoog kijken

Soms wordt aangeraden om omhoog te kijken als je een Squat doet. Dit kan ervoor zorgen dat je rug niet bol wordt en het kan dus goed zijn voor je squat techniek. Desondanks is het toch niet aan te raden om dit te doen. Voor je lichaam is dit geen natuurlijke houding en je forceert zo je ruggengraat. Dat kan rugklachten tot gevolg hebben en dat wil je natuurlijk niet. Zorg er daarom voor dat je tijdens de Squat recht vooruit kijkt.

Wil je weten wat de beste krachttraining oefeningen zijn en hoe je de juiste oefeningen selecteert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met onze Powervrouw Bundel. In dit hardcopy boek vind je alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

Meer info & bestellen ->

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Gerelateerde blogs:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
>
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid