Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Wat zijn de beste schoenen voor krachttraining?
06 december 2021 
2 min. leestijd

Wat zijn de beste schoenen voor krachttraining?

Vaak hebben we thuis nog wel een paar sneakers of hardloopschoenen liggen die we nu gebruiken als krachttraining schoenen. Of misschien heb je speciaal voor je krachttrainingen nieuwe sportschoenen gekocht die je mooi vond. We beseffen niet altijd dat het ook belangrijk is dat schoenen ook geschikt zijn voor het trainen met gewichten. Waar moet je nu op letten bij het kiezen van schoenen voor krachttraining en welk soort schoenen is het beste?

Hardloopschoenen

Bij het uitvoeren van krachttraining oefeningen met zware gewichten is het belangrijk dat je stabiel en stevig staat. Hardloopschoenen zijn juist erg flexibel, met name ook de zool van deze schoen. Tussen de voorvoet en de hiel zit een flexibel stuk. Dat is ideaal voor het hardlopen, maar het is niet goed voor het trainen met gewichten. Draag je hardloopschoenen daarom alleen tijdens het hardlopen en kies andere schoenen voor je krachttrainingen.

Verhoogde hak

Er wordt vaak gezegd dat je het beste kunt kiezen voor krachttraining schoenen met een verhoogde hak. Dit zou met name voor het squatten goed zijn, omdat je dan dieper kunt squatten. Het klopt vaak wel dat je dieper squat met een verhoogde hak, maar dat betekent niet dat je ook beter presteert. Het bewegingsbereik bij de enkel wordt minder, waardoor je totale bewegingsbereik niet veel meer is dan met minder diepe Squats zonder verhoogde hak. Je hebt wel een groter bewegingsbereik van de quadriceps en traint die dus iets meer. Daarentegen is het bewegingsbereik van je kuiten minder groot én vergroot je de stress op je knieën.

Squatten op fitness schoenen met een verhoogde hak brengt dan ook meer nadelen dan voordelen met zich mee. Alleen in een enkel geval is het voordelig om te squatten met schoenen met een verhoogde hak. Dat is als je een bepaalde lichaamsbouw hebt, waarbij je ROM echt een stuk groter wordt als je traint met een verhoogde hak.

Gewichthefschoenen

Er zijn ook speciale gewichthefschoenen verkrijgbaar. Dit soort schoenen hebben wél een verhoogde hak. Hoe zit dat dan? Daar is een simpele verklaring voor: olympische lifters squatten heel diep, wat vrijwel alleen kan met schoenen met een verhoogde hak. Gewichthefschoenen zijn dus wel goed als je een olympische lifter bent, maar anders heb je ze absoluut niet nodig.

Wat zijn de beste krachttraining schoenen?

Je weet nu welke schoenen je niet moet hebben voor het trainen met gewichten. Maar wat zijn dan wel goede krachttraining schoenen? Als je op zoek gaat naar goed schoeisel voor je work-outs, is het belangrijk om te letten op een aantal factoren.

  • Zoals je hierboven al kon lezen is het belangrijk dat het stabiele schoenen zijn. De zool moet stevig zijn en voldoende profiel hebben voor een goede grip.
  • Het is ook van belang dat de sportschoenen voldoende ondersteuning bieden aan je enkels, zeker als je zwakke enkels hebt. Kies daarom voor gympen met een verhoogde en verharde hiel.
  • Je kunt beter niet squatten op schoenen met een verhoogde hak. Kies daarom voor schoenen zonder hak.

Heb je wel speciale fitness schoenen nodig?

Voordat je nu meteen fitness schoenen gaat bestellen, is het goed om te bepalen of je ze wel echt nodig hebt. Als jij alleen maar met lichte gewichten traint thuis of in de gym, is het niet zo heel belangrijk. Je zet dan niet veel druk op je spieren en gewrichten, waardoor je ook minder moeite hoeft te doen om stabiel te blijven staan. Als je echter met zwaardere gewichten traint, is het wel goed om goede schoenen voor je krachttrainingen te kopen. Je hebt dan meer stabiliteit, je belast je enkels en gewrichten minder en je presteert waarschijnlijk ook beter.

Benieuwd naar de favoriete fitness spullen van andere vrouwelijke krachtsporters? En wil je weten hoe je nog meer resultaat haalt uit je krachttrainingen? Onze KVV Magazines zijn een bron van inspiratie, no-nonsense info en praktische tips. Dit magazine mag jij echt niet missen als vrouwelijke krachtsporter.

Meer informatie & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.