Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

De voordelen van yoga voor krachtsporters
14 juli 2023 
3 min. leestijd

De voordelen van yoga voor krachtsporters

Ga je al een tijdje naar de sportschool, maar wil je ook andere sporten uitproberen? Je kunt heel veel verschillende sporten combineren met krachttraining, maar toch kiezen steeds meer vrouwen voor yoga. En dit is helemaal niet zo gek, want het blijkt namelijk een hele goede aanvulling te zijn op krachttraining.

Wanneer je regelmatig met zware gewichten traint, kun je snel last krijgen van zere spieren en stijfheid. En laat yoga nu net ontzettend goed zijn voor je spieren en flexibiliteit. Maar er zijn meer voordelen van yoga voor krachtsporters. Die lees je hieronder!

De voordelen van yoga voor krachtsporters

Yoga is de laatste jaren populair geworden. Steeds meer vrouwen gaan naar de gym, maar bezoeken daarnaast ook een yogaschool of volgen online yogalessen. Yoga kan veel voordelen bieden voor krachtsporters, zowel fysiek als mentaal.

1. Het maakt je spieren sterker

Niet alleen krachttraining maakt je spieren sterker, yoga draagt hier ook aan bij. Veel krachtsporters kiezen voor Power Yoga. Dit is een fysiek krachtige vorm van yoga waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van de spieren. Door verschillende houdingen aan te nemen, versterk je je spieren op een leuke manier.

Voordelen van yoga voor krachtsporters

2. Flexibiliteit vergroten

Wanneer je aan krachttraining doet, kun je last krijgen van stijve spieren. Yoga kan de flexibiliteit van je spieren vergroten en ervoor zorgen dat je soepel blijft. Je lichaam wordt dus niet alleen sterker, maar ook beweeglijker en flexibeler.

3. Spierpijn tegengaan

Na een zware training kun je last hebben van spierpijn. Je spieren zijn stijf en bewegen gaat niet zo soepel. Bovendien kan stijfheid op de lange termijn zorgen voor blessures. Door regelmatig aan yoga te doen, worden en blijven je spieren en gewrichten flexibel en soepel. Het zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren, waardoor ze nog beter en sneller kunnen herstellen. Hierdoor ervaar je minder spierpijn en stijfheid na een workout.

4. Het verminderen van nek-, rug- en schouderklachten

Tijdens het beoefenen van yoga ligt de focus voornamelijk op je lichaamshouding. Hierdoor word je bewuster van je eigen lichaam en houding. En dit kan je ook weer gebruiken tijdens krachttraining oefeningen.

5. Helpt bij ontspannen

Wanneer je regelmatig in de sportschool staat, is het heel belangrijk om je spieren ook te laten ontspannen. Yoga staat vooral bekend om de ontspanningsoefeningen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het beoefenen van yoga de afgifte van het stresshormoon in het lichaam vermindert. [1] Je leert met yoga je lichaam schakelen tussen inspanning en ontspanning. En dit kan helpen bij het verminderen van stress.

Lees ook: Is krachttraining gezond? 8 grootste voordelen van fitness ->

Voordelen van yoga

Gaan yoga en krachttraining goed samen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende voordelen van yoga voor krachtsporters. Zo maakt het je spieren niet alleen soepeler, maar ook sterker. Je werkt hard aan je lichaam tijdens krachttraining, maar met yoga kun je je spieren helpen ontspannen. Veel sporters vergeten het, maar ontspannen is ook heel belangrijk.

Dus het antwoord op de vraag: “Gaan yoga en krachttraining goed samen?” is ja! Wil je yoga een kans geven? Dan is het belangrijk dat je over een goede yogamat beschikt. Vervolgens kan je aan de slag gaan. Veel sportscholen bieden verschillende yogalessen, waaronder Power Yoga. Je kunt yoga dus heel gemakkelijk combineren met krachttraining. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf thuis een yogales te volgen.

Wil je meer weten over krachttraining combineren met andere sporten? Of ben je op zoek naar een nieuw trainingsschema dat je kunt combineren met yoga? Bekijk dan ons nieuwste KVV Magazine! Dit papieren magazine staat vol met info over krachttraining, voeding en mindset. Bovendien vind je in elke editie ook een trainingsschema speciaal voor vrouwen. 

=> Reserveer jouw exemplaar

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Bronnen:

 [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784068/


Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.