Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Dit zijn de redenen waarom je juist NIET steeds moet wisselen van trainingsschema
14 januari 2020 
4 min. leestijd

Dit zijn de redenen waarom je juist NIET steeds moet wisselen van trainingsschema

Coaches bieden steeds vaker trainingsschema's voor 4, 6 of 8 weken aan. Om echt resultaat te blijven behalen moet je daarna weer terugkomen voor een nieuw trainingsschema. Maar is het eigenlijk wel goed om maandelijks van trainingsschema te wisselen? Nee, dat is het niet!

Waarom bieden coaches maandelijkse schema's aan?

Als zoveel coaches het aanbieden, zou je misschien denken dat het wel goed is om continu te wisselen van trainingsschema. Die fout hebben wij helaas ook gemaakt in het verleden. Er zijn echter verschillende redenen waarom coaches maandelijkse trainingsschema's aanbieden.

Het is een goed businessmodel

Tegenwoordig kun je op bijna alles wel een abonnement nemen. Voor jou als klant kan dit erg praktisch zijn en vaak bespaar je hiermee ook kosten. Maar voor bedrijven is dit ook heel goed: zij krijgen terugkerende inkomsten, waardoor ze redelijk zeker zijn van inkomsten in de toekomst. Ze verdienen zo vaak gemiddeld meer per klant.

Met trainingsschema's werkt dat precies hetzelfde. Als je als coach maandelijks een nieuw trainingsschema aan je klanten verkoopt, levert dat veel meer op dan eens per half jaar of slechts eenmalig een schema aan je klanten verkopen. Het is dus erg voordelig voor een coach om hiervoor te kiezen.

Meer klanttevredenheid

Aangezien zoveel coaches zeggen dat het beter is om maandelijks van trainingsschema te wisselen, is het wat vreemd als één coach iets anders gaat zeggen. Daarbij is het ook zo dat veel krachtsporters denken dat ze steeds nieuwe schema's nodig hebben. De coach die de waarheid vertelt kan dan kritiek verwachten en het kan zijn dat klanten zijn of haar diensten niet meer afnemen. Dit wil je natuurlijk niet als coach.

Met een nieuw trainingsschema krijg je vaak ook weer een aantal dagen last van spierpijn. Je spieren zijn namelijk niet gewend aan deze oefeningen. Veel vrouwen die aan fitness doen denken dat dit betekent dat hun lichaam de nieuwe trainingsprikkel krijgt die ze nodig hadden. Daar is echter niets van waar en de spierpijn kan je resultaten in de weg zitten. Spierpijn is normaal gesproken op zich geen probleem. Het is heel normaal dat dit optreedt na je eerste paar work-outs. Maar als je hier elke maand last van hebt, presteer je niet optimaal. Alleen al hierdoor zal je minder goede resultaten behalen.

Aangezien veel vrouwen denken dat ze die trainingsprikkel nodig hebben, kiezen coaches ervoor om hun klanten maandelijks of tweemaandelijks een nieuw trainingsschema te geven. Hun klanten hebben dan het gevoel dat het werkt, zijn tevreden en geven goede recensies.

Zijn de meeste coaches dan alleen maar op geld beluste wolven?

Nu lijkt het misschien dat coaches alleen maar aan geld en goede recensies denken zonder echt te geven om de resultaten die hun klanten behalen. Maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn en wij gaan ook graag van de goede intenties van coaches uit. De kans is groot dat de meeste coaches simpelweg niet beter weten. Wellicht hebben ze er ergens wel een keer iets over gelezen, maar zijn dit snel weer vergeten. Aangezien zoveel coaches en klanten aangeven dat regelmatig wisselen van trainingsschema beter is, is het niet zo vreemd dat je als coach niet beter weet.

Zelf zijn wij in het verleden ook met de massa meegegaan en hebben we maandelijkse trainingsschema's aangeboden zonder echt te weten dat dit juist niet goed was voor de resultaten. We willen onze klanten graag het beste bieden, maar hier waren we ons helaas niet van bewust. Inmiddels bieden we nu alleen nog onze Powervrouw Bundel aan waarmee je jouw eigen persoonlijke trainingsschema kunt aanpassen.

Waarom kun je beter niet elke maand van trainingsschema wisselen?

Het maandelijks wisselen van trainingsschema voelt misschien goed, omdat je met een nieuw schema waarschijnlijk weer spierpijn krijgt. Je spieren waren gewend aan de bewegingen van het vorige schema en moeten nu weer wennen aan deze nieuwe oefeningen. Dit betekent echter niet dat het ook beter is. Allereerst omdat spierpijn een negatieve invloed op je trainingsresultaten kan hebben.

Maar de belangrijkste reden is het feit dat je geen vooruitgang zult boeken als je steeds wisselt van schema. Je spieren moeten namelijk steeds weer wennen aan nieuwe oefeningen en kunnen niet echt groeien. Een spier groeit alleen goed bij het maken van steeds dezelfde beweging.

Hebben je spieren dan geen nieuwe uitdaging nodig?

Zeker wel! Het is dus het beste om steeds dezelfde oefeningen te blijven doen, maar je zult wel elke week omhoog moeten gaan in reps of gewicht. Alleen dan boek je progressie. Je spieren hebben dus wel degelijk een nieuwe uitdaging nodig, alleen ligt die uitdaging op het gebied van reps en gewicht en niet op het gebied van oefeningen.

Lees hier wanneer je meer gewicht moet toevoegen ->

Wanneer kun je wel van trainingsschema veranderen?

Het is wel belangrijk om steeds naar je schema en je progressie te kijken en het af en toe bij te werken. Dit gaat echter alleen om veranderingen die echt nodig zijn. Je maakt dus niet een geheel nieuw trainingsschema, maar je verandert alleen een aantal oefeningen.

Er zijn verschillende redenen waarom je wat oefeningen zou kunnen wisselen of aan je schema zou kunnen toevoegen:

  • Als je startend bent en een bepaalde oefening nog niet goed kunt uitvoeren, kan dit worden omgewisseld met een gemakkelijkere variant waarmee je de techniek aanleert.
  • Als je meer gevorderd wordt en je meer oefeningen moet doen om je spieren voldoende te prikkelen.
  • Als je je op een ander deel van je lichaam wilt focussen. Je past dan alleen de volgorde van de oefeningen aan.
  • Als je een blessure hebt.
  • Als het niet wisselen van oefeningen ten koste gaat van je motivatie.

Wil je weten hoe je jouw work-outs op de juiste manier samenstelt voor optimaal resultaat? In onze Powervrouw Bundel leer je stap voor stap hoe je een trainingsschema maakt en vertellen we je alles over krachttraining en het optimaliseren van je work-outs. Aan elk hoofdstuk is een oefening toegevoegd, zodat je de informatie direct in de praktijk kunt brengen.

Dit hardcopy boek bevat alle info die je nodig hebt voor het veranderen van je leefstijl en het behalen van je bodygoals.

Bekijk deze bundel ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.