Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Is spierpijn goed en moet je spierpijn hebben na het sporten?
23 maart 2021 
2 min. leestijd

Is spierpijn goed en moet je spierpijn hebben na het sporten?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt: 'Is spierpijn goed?' Vaak willen we dan weten of spierpijn schadelijk is en of het belangrijk is om spierpijn te hebben na het sporten. Want meer spierpijn = harder getraind = meer spierherstel en meer resultaat, toch? Helaas is het het niet zo eenvoudig. Om het voor eens en altijd duidelijk te krijgen, leggen we je hier in dit artikel alles over uit.

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een soort pijn die kan ontstaan na het sporten. Het is het gevolg van een ontstekingsreactie van kleine scheurtjes in de spieren. Deze scheurtjes zijn tijdens het sporten door de belasting ontstaan.

Wanneer treedt spierpijn op?

Spierpijn traint voornamelijk op na een nieuw soort inspanning. Wanneer je start met krachttraining of met een nieuw trainingsschema, zal je vaak last hebben van spierpijn. Ook als je een spiergroep maar weinig belast (minder dan twee keer per week), kan je na elke krachttraining last krijgen van spierpijn.

Is spierpijn goed of slecht voor je?

Nu wil je natuurlijk antwoord op de vraag: 'Is spierpijn goed of slecht voor je?' En: 'Moet je spierpijn hebben na het sporten?'

Onterecht wordt vaak gedacht dat spierpijn na het sporten goed is en dat je dit na moet streven. Daarom wisselen veel vrouwen steeds continu van trainingsschema en doen ze split schema's waarbij ze elke spiergroep maar één keer per week trainen. Doordat hun spieren zo steeds opnieuw moeten wennen aan de fitness oefeningen, krijgen ze steeds last van spierpijn. Dit pijngevoel geeft hen het gevoel dat ze goed hebben getraind. Ook denken ze dat hun spiermassa meer toeneemt, als ze zorgen voor meer scheurtjes in de spieren.

Niet is echter minder waar. Spierpijn betekent niet dat je meer resultaat behaalt. Het zorgt er daarentegen wel voor dat je sneller overbelast raakt en door de pijn worden je prestaties minder. Waarschijnlijk behaal je alleen maar minder goede resultaten en je hebt meer kans op een blessure.

Maar wat nu als je net start met krachttraining of als je na een aantal maanden een oefening toevoegt aan je trainingsschema? In dat geval is spierpijn niet slecht voor je. Je ontkomt er dan gewoon niet aan en het is maar tijdelijk.

Zo zorg je voor minder spierpijn

Het is dus niet zo'n groot probleem als je eens in de zoveel maanden tijdelijk last hebt van spierpijn. Probeer echter in het algemeen spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen. Wissel niet van trainingsschema en voeg alleen af en toe en nieuwe oefening toe of ruil een oefening om.

Kies voor een full body schema, een push/pull split of een upperbody/lowerbody split, waarmee je elke spiergroep minstens tweemaal per week belast. En sla geen trainingen over!

Wil je nu eindelijk eens je bodygoals behalen? Dat raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. Hierin vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Een musthave voor elke vrouwelijke krachtsporter!

Meer info en bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.