Weekmenuā€™s op maat

Wat is je doelstelling?

Welke fitness oefeningen om af te vallen?
29 september 2021 
3 min. leestijd

Welke fitness oefeningen om af te vallen?

Een fitness schema om af te vallen bestaat vaak uit andere oefeningen dan een fitness schema voor spieropbouw. Wat zijn nu de beste fitness oefeningen om af te vallen? In dit blog lees je hier alles over.

Compound oefeningen

Als we kijken naar de calorieĆ«n die je verbrandt tijdens het uitvoeren van een oefening, zijn compound oefeningen de beste oefeningen om af te vallen. Hiermee spreek je meerdere spiergroepen tegelijk aan, waardoor je meer verbrandt. Ook bouw je op meerdere plaatsen spiermassa op. En tijdens compound oefeningen worden de waarden van bepaalde spiergroei bevorderende hormonen ook verhoogd, wat eveneens positief is voor de opbouw van spiermassa. Met meer spiermassa verbrand je de hele dag door iets meer calorieĆ«n.Ā 

Welke fitness oefeningen om af te vallen - Jump Squat

Eigen lichaamsgewicht

In een schema voor afvallen zie je vaak veel lichaamsgewicht oefeningen terug. Doordat je hierbij alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt kun je makkelijk veel herhalingen doen en weinig rust tussendoor houden. Zo ben je langere tijd achter elkaar intensief bezig, waardoor je veel calorieƫn verbrandt. Je training lijkt zo wat meer op een cardio work-out. Het nadeel hiervan is dat je niet maximaal spiermassa opbouwt. Je kunt hiermee je lichaam wel wat shapen, maar dit soort trainingen bevorderen je spiergroei maar in beperkte mate.

Specifieke fitness oefeningen

Vaak zie je in schema's om af te vallen ook specifieke fitness oefeningen terug die je niet zo snel terugziet in een schema voor spieropbouw. Denk hierbij aan Burpees en Squat Jumps. Dit komt doordat dit soort oefeningen je hartslag versnellen en meer zuurstof vereisen dan andere fitness oefeningen, terwijl je hiermee ook meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt. Daardoor verbrand je hiermee ook meer calorieƫn.

Welke fitness oefeningen om af te vallen?

Je zou dus het beste compound oefeningen met je eigen lichaamsgewicht kunnen doen als je wilt afvallen. Tijdens een work-out verbrand je dan per minuut de meeste calorieƫn. Oefeningen als Burpees en Squat Jumps zijn ook heel goed om meer calorieƫn te verbranden. Weet echter wel dat je hiermee minder spiermassa opbouwt.

Compound oefeningen met gewichten

Als je jouw lichaam ook mooi vorm wilt geven, kun je dus beter (ook) work-outs doen met gewichten. Dit soort work-outs bestaan dan voor het grootste deel uit compound oefeningen. Je bouwt hiermee spiermassa op, waardoor je zelfs in rust meer verbrandt en je lichaam mooiere vormen krijgt.

Combineren met cardio

Tijdens de training en alles bij elkaar opgeteld verbrand je wel wat minder calorieƫn dan met fitness oefeningen om af te vallen, maar het scheelt niet enorm veel. Je kunt zo'n work-out ook combineren met een cardiosessie om nog wat extra calorieƫn te verbranden. Ben je een beginner? Dan kun je ƩƩn of twee keer per week een krachttraining met een cardiosessie doen en bijvoorbeeld nog ƩƩn of twee keer per week een korte HIIT work-out met lichaamsgewicht oefeningen.

Maximaal calorieƫn verbranden in weinig tijd

Heb je weinig tijd om te sporten en wil je maximaal calorieƫn verbranden? Als het je dan ook niet zo heel veel uitmaakt of je spiermassa aanmaakt, kun je er ook voor kiezen om alleen korte en intensieve work-outs met compound oefeningen met je eigen lichaamsgewicht te doen.

Voeding blijft het meest belangrijk

Als jij een stuk over je dagelijkse caloriebehoefte heen zit, maak je dat niet goed met een uurtje sporten. Tijdens een standaard work-out verbrand je maar ongeveer 300 tot 500 calorieƫn. Dit krijg je al binnen als je een halve zak chips leeg eet. Eet je daarnaast ook dagelijks je maaltijden volgens je caloriebehoefte en nog een reep chocola? Dan krijg je dus alsnog meer calorieƫn binnen dan je verbrandt en kom je aan. De kans is dan ook klein dat jij je bodygoals gaat behalen als je jouw voeding niet aanpast. Ga hier dus ook altijd mee aan de slag.

Ontdek welke oefeningen het beste zijn voor jou en stel stap voor stap je eigen trainingsschema op voor in de gym of thuis met onze hardcopy Powervrouw Bundel:

āœ“ Alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt
āœ“ Ontdek hoe je zelf een trainings- en voedingsschema maakt
āœ“ Praktisch ingericht: elk hoofdstuk is Ć©Ć©n stap naar een gezonde levensstijl
āœ“ Inclusief simpele oefeningen bij elk hoofdstuk die je direct kunt toepassen

Lees meer over dit boek ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.