Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Is chocola gezond? 8 redenen om juist wél chocola te eten
18 maart 2020 
3 min. leestijd

Is chocola gezond? 8 redenen om juist wél chocola te eten

Welke vrouw houdt er nu niet van een lekker stuk chocola? Zeker als we ongesteld zijn gaan er wel eens wat repen chocola doorheen. Meestal gaat dit gepaard met een schuldgevoel... Maar is chocola gezond? Ja zeker, mits je kiest voor de juiste soort chocola! In dit blog vind je 8 redenen waarom je juist wél chocola moet eten en leg ik uit welke chocola en hoeveel je dan moet eten.

Cacao is een enorm goede bron van magnesium en antioxidanten. Chocola wordt gemaakt van cacao (behalve witte chocola) en biedt daarom verschillende voordelen voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid.

1. Goed voor de opbouw van spieren, botten en tanden

Het eten van chocola heeft een positieve invloed op de opbouw van spieren, botten en tanden. Dit komt door de aanwezigheid van het mineraal magnesium.

2. Minder spierpijn en spierkrampen

Wist je dat chocola en spierkrampen of spierpijn ook iets met elkaar te maken? Het stofje magnesium is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van melkzuren uit je spieren. Daardoor kan het eten van chocola spierkrampen en spierpijn verminderen.

3. Hogere weerstand

De antioxidanten in chocola verhogen je weerstand, waardoor je beter bestand bent tegen ziektes.

4. Minder last van menstruatiepijn

Doordat magnesium de spieren helpt te ontspannen, vermindert het ook de menstruatiepijn.

Spierkrampen bij menstruatie

5. Minder stress en somberheid

Magnesium is een bestandsdeel van het gelukshormoon serotonine. Hierdoor kan het eten van chocola helpen om stress, sombere gevoelens, geprikkeldheid en depressies te verminderen.

6. Veroudering tegengaan

In rauwe cacao zitten enorm veel antioxidanten (veel meer dan in blauwe bessen). Deze stoffen beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en gaan zo veroudering tegen.

7. Minder kans op hart- en vaatziekten

Antioxidanten hebben een positieve invloed op de elasticiteit van de bloedvaten. Hierdoor kan het eten van chocola de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

8. Lagere bloedsuikerspiegel

Magnesium kan je bloedsuikerspiegel verlagen. Ook kan het de insulinegevoeligheid van je cellen verhogen. Door dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen kun je daardoor ook de kans op diabetes type 2 verminderen.

Waarom verlang je soms zo naar chocola?

Trek in chocola kan ontstaan doordat je trek hebt in iets zoets. Maar er zijn ook andere redenen die voor deze trek kunnen zorgen, zeker als je specifiek trek hebt in chocola en niet in iets anders zoets. Vaak ontstaat deze trek door een tekort aan magnesium. Bij stress of chronische vermoeidheid plas je veel meer magnesium uit en kun je hier dus snel een tekort aan krijgen. Je krijgt dan trek in producten die veel magnesium bevatten, zoals chocola.

Vlak voor of tijdens je menstruatie heb je misschien last van menstruatiepijn of sombere gevoelens. Chocola kan dit verminderen, waardoor je hier behoefte aan kunt hebben.

In dit blog lees je waarom je soms trek hebt in zoet (of juist in zout) ->

Welke chocola is gezond?

Nu vind je het misschien wel wat vreemd dat het antwoord 'Ja' is op de vraag 'is chocola gezond?' Het is ook niet zo dat alle soorten chocola gezond zijn. Veel soorten bevatten namelijk een grote hoeveelheid suiker en dat is niet goed voor je lichaam.

Om zoveel mogelijk te profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocola en zo min mogelijk van de nadelen (veel suiker), kun je het beste kiezen voor een zo puur mogelijke vorm van chocola. Kies in ieder geval altijd voor chocola met minimaal 70% rauwe cacao.

Maar ik lust geen pure chocola...

Veel vrouwen vinden het lastig om over te stappen op pure chocola. De smaak is wat bitter en minder zoet. Je kunt jezelf hier echter wel aan laten wennen door steeds voor een iets meer pure chocola te kiezen. Zo kun je langzaam aan de smaak wennen.

Hoeveel chocola moet je per dag eten?

Vanaf 10 gram pure chocola (min. 70%) per dag kun je al profiteren van alle bovenstaande gezondheidsvoordelen. Ondanks dat pure chocola dus heel gezond is, is het ook weer niet goed om hier enorme hoeveelheden van te eten. Je kunt daarom het beste dagelijks niet meer dan 25 gram pure chocola eten.

Chocola toevoegen aan een gezond eetpatroon

  • Wanneer het gaat om chocolade, vergeet niet: "Hoe donkerder, hoe beter!" Kies voor pure chocolade met minstens 70% cacao om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen.
  • Heb je last van spierpijn na een intensieve training? Chocolade to the rescue! Dankzij het magnesium kan chocolade helpen bij het verminderen van spierkrampen en pijn. Het is meteen een lekkere beloning voor jezelf.
  • Onthoud: alles met mate! Hoewel chocolade gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om niet te overdrijven. Geniet dagelijks van maximaal 25 gram pure chocolade om in balans te blijven en van die chocolade te blijven genieten.

Wil je meer tips over het aanpassen van je voedingspatroon en het opbouwen van spiermassa? Dan raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. In dit hardcopy boek vind je wetenschappelijk onderbouwde info, handige stappenplannen en oefeningen die jou helpen je droomlichaam te bouwen.

Bekijken ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Veelgestelde vragen over chocola

Is chocola gezond?

Chocola kan inderdaad gezond zijn, vooral als je kiest voor donkere, pure chocolade die minimaal 70% cacao bevat, dankzij de diverse gezondheidsvoordelen die het biedt.

Waarom is chocola goed voor de opbouw van spieren, botten en tanden?

Chocola is rijk aan magnesium, een mineraal dat cruciaal is voor de ontwikkeling van spieren, botten en tanden.'

Kan chocola helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen?

Absoluut, de magnesium in chocola kan helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen door het faciliteren van de afvoer van melkzuren uit de spieren.

Hoe kan chocola bijdragen aan een hogere weerstand?

Chocola is een goede bron van antioxidanten, die het immuunsysteem ondersteunen en het lichaam helpen beschermen tegen diverse ziekten.

Kan chocola helpen bij het verminderen van menstruatiepijn?

Ja, de aanwezigheid van magnesium in chocola kan helpen de spieren te ontspannen, wat kan bijdragen aan het verminderen van menstruatiepijn.

Kan chocola helpen bij het verminderen van stress en somberheid?

Ja, dankzij het magnesium in chocola, dat een rol speelt in de productie van serotonine (het "gelukshormoon"), kan het consumeren van chocola helpen bij het verminderen van gevoelens van stress en somberheid.

Kan chocola veroudering tegengaan?

Zeker, de antioxidanten die in rauwe cacao worden gevonden kunnen beschermen tegen vrije radicalen die celbeschadiging veroorzaken, en zo helpen in de strijd tegen veroudering.

Hoeveel chocola moet ik per dag eten om van de gezondheidsvoordelen te profiteren?

Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocola, wordt aangeraden om dagelijks ten minste 10 gram pure chocolade te eten (met minimaal 70% cacao). Het is echter cruciaal om je inname te beperken tot niet meer dan 25 gram per dag om overconsumptie te vermijden.

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.