Zoete snacks

31 januari 2020

Categorie: Gezond eten, Voeding

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Soms heb je ineens een enorme trek in taart, koekjes of snoep. Andere keren wil je liever een zak chips of borrelnootjes. Waar komen deze cravings nu vandaan en hoe kun je dit verminderen?

Trek in zoet

Misschien weet je inmiddels wel dat het eten van suiker ervoor zorgt dat je meer trek krijgt in suiker. Dit is meestal de reden waarom je trek hebt in zoet. Als jij je dag begint met koekjes of suikerrijke drankjes, kun je dat stuk taart in de avond minder goed laten staan dan je vriend(in) die de hele dag alleen maar havermout, salades en een nutriëntrijke avondmaaltijd heeft gegeten.

Suiker zorgt voor een tijdelijke piek in je bloedsuiker, maar deze piek daalt daarna ook weer snel. Je voelt je minder energiek en wilt de suikers aanvullen. Hierdoor ga je weer meer eten, waardoor afvallen moeilijker wordt.

Zoete trek kan ook ontstaan als je te weinig hebt geslapen. Je lichaam wil snel meer energie en vertelt je dat je suikers moet eten.

Een andere oorzaak van zoete trek is stress. Koolhydraten verhogen het serotoninelevel in je lichaam. Dit stofje heeft een positieve invloed op je stemming, emoties en zelfvertrouwen.

Je serotoninelevel daalt ook bij hormonale veranderingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je oestrogeen- en progesteronniveau uit balans raken. Als je ongesteld of zwanger bent, krijg je daarom meer zoete trek.

Tips

 • Geef jezelf extra energie door volkoren producten (rijst, pasta, brood) of aardappelen te eten of eet tussendoor wat vers fruit met vezels (banaan, appel). Magnesium en chroom geven je ook extra energie. Je vindt dit in groene groenten als spinazie en broccoli.
 • Eet je zoete ‘cheat’ pas in de avond. Als je dit overdag eet, krijg je daarna meer trek in zoet en is de kans groot dat je vaker gaat snacken.
 • Stop eens twee weken met suiker eten. Hiermee bedoelen we de snelle koolhydraten. Je kunt wel suikers eten uit groenten, fruit (geen fruitsapjes!) en volkoren producten.
 • Slaap voldoende (check onze tips voor de ideale slaaproutine).
 • Verlaag je stressniveau door meer tijd voor jezelf te nemen. Yoga en meditatie kunnen hier ook bij helpen. Bekijk deze 5 kleine dagelijkse gewoontes om stress te verminderen ->

Trek in zout

Net als zoute trek kan zoete trek ook ontstaan als gevolg van stress. De bijnieren moeten dan harder werken en om te functioneren hebben ze zout nodig.

Zoute trek kan ook ontstaan als je gedehydrateerd bent. Je hebt dus eigenlijk geen trek, maar je hebt dorst. Weet je dat je weinig water hebt gedronken of veel hebt gezweet? Probeer dan eens een glas water te drinken om je zoute trek te verminderen.

Aan de andere kant kan zoute trek ook ontstaan als je veel water drinkt. Eigenlijk spoel je hiermee je lichaam door, wat eigenlijk alleen maar goed is. Je plas bestaat echter niet alleen uit afvalstoffen, maar ook uit mineralen en spoorelementen. Als je veel hebt gedronken, je flauw voelt en zoute trek hebt, duidt dat waarschijnlijk op een tekort aan deze mineralen en spoorelementen die in zout zitten.

Tips

 • Drink een glas water als je weinig hebt gedronken of veel hebt gezweet. In dit blog lees je hoe je jouw vochtbalans op peil houdt.
 • Eet producten die van nature zout bevatten om je mineralen aan te vullen, zoals snijbiet, bleekselderij en gerookte zalm of makreel. Je kunt hier ook een lekkere salade van maken!
 • Verlaag je stressniveau door meer tijd voor jezelf te nemen. Yoga en meditatie kunnen hier ook bij helpen.

Trek in chocola

Trek in chocola wordt vaak veroorzaakt doordat je trek hebt in iets zoets. Als je echt specifiek trek hebt in chocola, is er waarschijnlijk (ook) iets anders aan de hand. Chocola bevat veel magnesium. Bij een tekort aan magnesium kun je trek in krijgen in chocola. Aangezien magnesium helpt om je spieren te ontspannen, is het niet zo gek dat je hier als vrouwelijke krachtsporter af en toe trek in hebt. Ook als je ongesteld bent wil je lichaam graag meer magnesium, want door de spierontspannende werking kan dit helpen je buikpijn te verminderen.

Tips

 • Kies voor pure chocola (70%+). Dit bevat veel minder suikers, meer magnesium en is gezond!
 • Houd je niet van pure chocola? Eet dan andere producten die veel magnesium bevatten, zoals groene groenten, noten en bananen.
 • Volg ook onze tips hierboven tegen zoete trek.

Lees waarom het juist wel goed is om chocola te eten ->

Trek in frituur

Je kent het waarschijnlijk wel: die enorme trek in frituur na een avondje stappen. Hoe komt dit toch? Als je alcohol drinkt, zul je merken dat je op een gegeven moment veel honger krijgt. Dit komt doordat alcohol een toxische stof is en ons lichaam wil hier zo snel mogelijk vanaf zijn. Het verdwijnt sneller uit je lichaam als je iets eet, waardoor je lichaam ervoor zorgt dat je trek krijgt. Daarbij verlaagt alcohol ook je suikergehalte en dit zorgt ook voor honger. En wat kun je het beste eten als je in snel veel wilt eten? Juist, een vette en calorierijke snack natuurlijk!

Trek in frituur ontstaat waarschijnlijk niet alleen door een behoefte aan veel vet (= calorieën), maar ook door een behoefte aan zout. Alcohol heeft een dehydraterende werking op het lichaam en het is dan dus ook niet zo vreemd dat je lichaam om zout vraagt.

Waarschijnlijk heb je ook wel eens trek in pizza of patat, terwijl je geen alcohol hebt gedronken. Dit ontstaat doordat je behoefte hebt aan zout en vetten. Het is belangrijk dat je dagelijks voldoende vetten eet, omdat je lichaam hier omega vetzuren en verschillende vitamines uithaalt. Als je niet genoeg gezonde vetten eet, kan het zijn dat je trek krijgt in gefrituurd voedsel.

Tips

Wat is voor jou de ideale calorie- en macro-inname? Hoe zorg je ervoor dat je dagelijks voldoende binnenkrijgt van alle voedingsstoffen? Hoe vaak en wanneer kun je het beste eten? Welke voedingsstoffen zorgen voor meer energie of verbeteren je slaap? Hoe verander je je eetgewoontes en hoe zorg je ervoor dat je dit volhoudt? Je leest het allemaal in onze hardcover Powervrouw Bundel!

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Giga Proefpakket

7 Digitale Magazines + 2 E-books

giga proefpakket KVV Magazine

Gerelateerde blogs:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid