Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Zo maak je de verleiding kleiner: 10 tips om minder te snacken
22 mei 2021 
3 min. leestijd

Zo maak je de verleiding kleiner: 10 tips om minder te snacken

Gezonder ontbijten, lunchen en dineren vinden veel vrouwen niet eens zo heel moeilijk. Het grootste probleem is vaak het snacken tussendoor. Even een paar koekjes, een reep chocola of een zak chips... En als we eenmaal zijn begonnen kunnen we vaak niet meer zomaar stoppen. Dat komt door de stofjes die in dit soort voedingsmiddelen zitten. De fabrikanten hebben ongezonde snacks daarmee heel verslavend gemaakt. Het is vaak makkelijker als je er helemaal niet mee begint.

Wees je bewust van je onbewuste keuzes

Vaak genoeg denken we er niet eens bij na als we een reep chocola of een zak chips eten. Dat kan komen doordat het een gewoonte is geworden, bijvoorbeeld een koekje bij de koffie of een zak chips als we een film kijken. Maar het kan ook zo zijn dat je het zag liggen en er daardoor automatisch wat van pakt. Onbewust kies je automatisch voor een ongezonde snack, terwijl je hier eerst niet eens echt trek in had. Vaak heb je ook niet echt door dat je dit eet, waardoor je er niet echt van geniet en het op is voordat je het weet.

Dit soort onbewuste keuzes maak je vaker als je in de verleiding komt. Die verleiding wegnemen kan je helpen om minder vaak ongezond te snacken en daardoor ook af te vallen. Wat niet betekent dat je helemaal nooit meer iets lekkers mag eten, maar je kiest er dan bewust voor en geniet er echt van.

10 tips om verleiding kleiner te maken

  • Leer bepaalde gewoontes af. Eet lekkere snacks bijvoorbeeld alleen aan de eettafel en niet als je op de bank voor de tv hangt. Zo leer je die gewoonte af, waardoor je niet meer meteen trek krijgt als je tv kijkt.
  • Vervang de snoeppot door een fruitschaal. Als je snoep, koek of chips in het zicht hebt staan, pak je dit ook snel als je trek hebt of zelfs onbewust. Berg dit daarom op en zet fruit en groenten in het zicht.
  • Ga iets actiefs doen. Als je lekkere trek hebt, helpt het om even iets actiefs te gaan doen. Bijvoorbeeld een rondje lopen, yoga, het huishouden of iets wat je leuk vindt, zoals dansen, of een spelletje focus. Zo verleg je jouw focus, waardoor je je lekkere trek even vergeet. Sowieso kun je beter niet de hele avond voor de tv hangen, want uit verveling kan je dan trek krijgen. Ga dus lekker een rondje lopen of een doe een work-out. Of blijf in ieder geval actief als je tv kijkt door bijvoorbeeld de was op te vouwen.
  • Zorg dat je verzadigd bent. Als je veel honger hebt, krijg je meer trek in een zoete of vette snack. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je verzadigd bent. Eet vezelrijke producten en eet voldoende volume door te kiezen voor caloriearme producten.
  • Ga verleidingen uit de weg. Vind je het moeilijk om boodschappen te doen zonder een ongezonde snack mee te nemen? Of kan je niet langs een patatkraam lopen zonder patat te halen? Probeer dan minder vaak boodschappen te doen of niet langs een patatkraam te komen onderweg.
  • Eet 3 - 6 maaltijden per dag op vaste tijden. Als je veel tussendoortjes neemt en niet op vaste tijden eet, heb je waarschijnlijk een groot deel van de dag of de hele dag door honger en trek. Leer jezelf aan om maximaal 6 maaltijden per dag te eten op vaste tijden zonder tussendoortjes. Het liefst maar 3 of 4 maaltijden. Je lichaam raakt hieraan gewend en je krijgt dan alleen echt honger vlak voordat je een maaltijd gaat eten.
  • Haal minder ongezonde producten in huis. Wat je niet in huis hebt, kan je namelijk ook niet eten. Ga boodschappen doen als je net hebt gegeten, want dan neem je minder ongezonde snacks mee.
  • Zorg dat je de ongezonde snacks niet ziet. Berg het niet alleen goed op in de kast, maar verstop het ook goed achter andere producten. Of pak het in een doos in of in aluminiumfolie. Als je het niet tegenkomt, kom je ook niet snel in de verleiding.
  • Gun jezelf af en toe iets lekkers. Jezelf alles maar ontzeggen werkt vaak niet. Je gezonde leefstijl is dan niet vol te houden. Door bewust af en toe te genieten kom je minder snel in de verleiding om veel te gaan snacken.
  • Besef waarom je wilt snacken. Vaak is stress of verveling de oorzaak van je lekkere trek. Als je dit door hebt, kan je daar iets aan doen in plaats van gaan stressen. Ga iets leuks doen, leid jezelf af of ga even ontspannen.

Als je stap voor stap een duurzaam voedingspatroon wilt ontwikkelen waarmee je jouw bodygoals gaat behalen, raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw ideale dagelijkse inname van eiwitten, koolhydraten en vetten bepaalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Hoe je ervoor zorgt dat je dagelijks voldoende binnenkrijgt van alle voedingsstoffen
✓ Wanneer en hoe vaak je het beste kunt eten
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jouw eetgewoontes blijvend veranderd en je voedingspatroon volhoudt

Ook vind je hierin alle info die je nodig hebt om je eigen trainingsschema te maken (+ voorbeelden), je trainingen te optimaliseren en je mindset te veranderen. Daarmee is dit hét boek voor de krachtsportende powervrouw.

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.