Onzekerheid overwinnen

10 mei 2018

Categorie: Leefstijl

minuten leestijd

Over de auteur
Janneke Zunnenberg

Misschien voel jij je wel eens onzeker over je eigen lichaam en ben je soms negatief over jezelf. Misschien is dit ook wel de reden waarom je je doelen niet bereikt. Je zelfvertrouwen vergroten en jezelf accepteren zoals je bent is gewoon heel moeilijk. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je onzekerheid te overwinnen? Hoe ga je jezelf wel accepteren? Daar ga ik in dit artikel verder op in.

Waarom is het belangrijk dat ik mijn lichaam accepteer?

Als je accepteert hoe je er nu uitziet, zul je je gelukkiger voelen. Natuurlijk mag je wel bodygoals hebben. Maar als je je gelukkiger voelt, zijn je doelen ook makkelijker te bereiken. Je onzekerheid kan je doelen namelijk erg in de weg staan. Misschien durf je niet naar de sportschool, omdat je vindt dat je er niet goed uitziet. En die ene keer dat je hebt gecheat voel je je misschien wel zo’n dik monster dat je maar door blijft eten om je gelukkiger te voelen.

“Onzekerheid draagt niet bij aan het behalen van je doelen.”

Je ziet dus dat het voor je onzekerheid niet bijdraagt aan het behalen van je doelen. En waarom is het nodig om zo hard voor jezelf te zijn? Hoog tijd om je zelfvertrouwen te vergroten.

Wist je dat hoe jij over jezelf denkt ook invloed heeft op hoe jij denkt dat anderen jou zien? Je denkt: ‘Ik ben toch niet goed genoeg en dik etc. Anderen vinden mij niet mooi.’ Daar hoeft helemaal niets van waar te zijn, deze gedachte komt voort uit je eigen onzekerheid.

Als je niet van jezelf houdt, vertel je eigenlijk tegen jezelf dat je het niet waard bent. Maar jij bent goed zoals je bent en je bent het zeker waard.

Je onzekerheid overwinnen: accepteer je lichaam

Je mag bodygoals stellen, maar stel geen onrealistische doelen. Blijf altijd goed voor je lichaam zorgen met de juiste voeding, door middel van beweging, sport en rust en ontspanning. Niet omdat je per se mooier of slanker moet worden, maar omdat je je lekkerder voelt als je goed voor jezelf zorgt. En je verdient het om lekker in je vel te zitten!

Zelf vind ik het ook moeilijk om mijn lichaam te accepteren. Wat mijn zelfvertrouwen echt een boost heeft gegeven – naast onderstaande tips – is bokszaktraining. Misschien is dit ook iets voor jou, maar misschien kies je liever voor een andere sport. Dat kan natuurlijk ook, maar in ieder geval is sporten heel goed voor het vergroten van je zelfvertrouwen!

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Als je je lichaam niet accepteert, accepteer je vaak ook andere punten van jezelf niet. Je hebt het gevoel dat je niet genoeg waard ben en je voelt je onzeker en somber. Je moet leren jezelf accepteren zoals je bent. Maar hoe doe je dat?

Begin met het accepteren van je eigen fouten. Iedereen maakt fouten, dit hoort bij het leven. Zonder fouten te maken kun je niet leren. Durf dus fouten te maken en leer hiervan. Jij bent geweldig, ook al doe je soms iets niet goed.

Accepteer ook wat andere mensen over jou denken. Iedereen heeft een andere mening. Ze hebben misschien wel een oordeel, maar ze weten niet alles. Het kan pijn doen als anderen een oordeel over je hebben, maar laat je niet kleineren. Bekijk de meningen van anderen objectief en bepaal zelf of je hier wel of niet iets mee doet.

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid