vrouw-krachttraining
Krachttraining
Suus Berns
Krachttraining
08/19/2016

Lekkerder in je vel met krachttraining voor vrouwen

08/19/2016

Helaas zijn er nog steeds heel veel vrouwen die 'bang' zijn om aan krachttraining te beginnen. Gelukkig zie ik zelf steeds meer vrouwen in het 'krachthonk' trainen, maar het mag nog meer worden. De cardio apparaten worden veelvuldig gebruikt - ook als dé manier om af te vallen - , maar alleen wat fietsen of crosstrainen zal je niet helpen je doelen te behalen. Je zult hiermee gewicht verliezen en het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, maar niet voor een echt strak lichaam. Daarvoor heb je toch echt krachttraining nodig.

Waarom krachttraining beter werkt

Krachttraining geeft vrouwen geen mannenlichaam, zoals soms wel wordt gedacht. Vrouwen hebben bijvoorbeeld veel minder testosteron in hun lijf en hebben in beginsel minder spiermassa dan mannen. We worden geen meters hoog en breed.....en groen zoals de hulk.

Krachttraining geeft vrouwen een strakker lichaam en we kunnen er ook mee afvallen. Dit komt doordat het de vetverbranding stimuleert en ons metabolisme verhoogt. En doordat je spiermassa opbouwt met krachttraining, krijgt je lichaam ook meteen mooie vormen. Je kunt hiermee dus beter je droomlichaam bouwen dan met cardio!

Blije hormonen

Tijdens krachttraining komen er stofjes vrij in de hersenen. Dit zijn noradrenaline, serotonine en dopamine, ook wel neurotransmitters genoemd. Deze stoffen zorgen voor een fijn gevoel. Ik noem het na het trainen altijd voldaan 'mijn sportroes': een gevoel van trots en kracht. Ook zorgt krachttraining ervoor dat je meer groeihormoon aanmaakt en dat draagt weer bij aan een beter afweersysteem, verjonging van huidcellen en sterke botten. Naast fitness zijn voldoende eiwitten en slaap ook belangrijk voor het verhogen van het groeihormoon.

Nog meer redenen om aan krachttraining te doen

Met krachttraining bouw je meer spiermassa op, waardoor je lichaam mooier gevormd wordt. Ook je banden en pezen zullen sterker worden, wat weer goed is voor een mooie houding. Verder kan krachttraining voor vrouwen angst en depressie verminderen, stress verlagen en je slaap bevorderen. En des te meer spiermassa je opbouwt, des te meer vet je lichaam zal verbranden. Met krachttraining in combinatie met een goed en gevarieerd voedingspatroon zul je een mooier gevormd lichaam krijgen dan met cardio.

Krachttraining saai?

Dit is een reden die ik ook geregeld hoor als vrouwen mij vertellen waarom ze niet aan krachttraining willen doen. Maar saai hoeft het echt niet te zijn! Zeker niet als je ook een goed schema bijhoudt en elke week omhoog gaat in gewicht of herhalingen. Je kunt jezelf eindeloos blijven uitdagen om sterker te worden en dat maakt krachttraining juist zo veelzijdig! Ikzelf ben met krachttraining en de juiste voeding vele kilo's afgevallen en ik weet zeker dat jij je doelen ook kan behalen met krachttraining, ongeacht wat deze zijn.

Wil je nog meer weten? Lees dan het KVV Magazine! Elke editie staat vol met informatie van experts, inspirerende interviews, handige tips en trainingsschema's. Boost je motivatie en behaal jouw bodygoals met het magazine voor vrouwelijke krachtsporters.

Meer info & bestellen ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen