Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Is krachttraining goed voor afvallen?
16 december 2021 
3 min. leestijd

Is krachttraining goed voor afvallen?

Wil je graag afvallen? Dan denk je waarschijnlijk direct aan gezond eten en cardio. Vrouwen die willen afvallen staan doorgaans uren op de crosstrainer, maar hoe zit het eigenlijk met krachttraining? Kun je dit beter links laten liggen of draagt het bij aan blijvend gewichtsverlies? Met cardio verbrand je in korte tijd veel calorieën, maar dit is niet de enige manier van afvallen. Volgens ons is krachttraining goed voor afvallen en trainen met gewichten zorgt er zelfs voor dat je makkelijker gewicht verliest. Hoe dat allemaal precies zit, lees je in dit artikel. 

In het kort: zo werkt afvallen

Als je wilt afvallen, zorg je ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. We noemen dat in de fitnesswereld een calorietekort. Het klinkt zo simpel, maar dit is in werkelijkheid niet altijd het geval. Je kunt op verschillende manieren een calorietekort creëren. De makkelijkste manier is door gezond te eten, maar je kunt ook meer gaan bewegen.

Maar hoe doe je dit? Je kunt natuurlijk een tijdelijk dieet volgen, maar verschillende gezondheidsexperts hameren op het blijvend veranderen van je levensstijl. Op deze manier houd je het afvallen niet alleen beter vol, maar komen de kilo’s er na de tijd ook niet zo makkelijk weer aan. Bij het veranderen van je levensstijl staan gezonde voeding en beweging op nummer 1. 

Afvallen met krachttraining of cardio?

Dus bewegen is een belangrijk onderdeel van afvallen, maar kies je dan voor hardlopen of kun je toch beter de sportschool induiken? Nog steeds denken heel veel vrouwen dat alleen cardio goed is voor afvallen. Met hardlopen en andere cardiotrainingen verbrand je namelijk veel calorieën.

We zullen eerlijk met je zijn: als je calorieën wilt verbranden, gaat dit het snelst met cardio. Maar met krachttraining bouw je spiermassa op en daarmee verbrand je ook nog calorieën na je training. De verbranding gaat namelijk nog door, omdat spierherstel energie kost. Dit gaat niet om honderden calorieën per dag, maar het is toch mooi meegenomen. Om het iets duidelijker voor je te maken, zetten we een aantal voordelen van afvallen met krachttraining en cardio op een rij.

Afvallen met cardio

  • Je verbrandt veel calorieën in korte tijd
  • Het verbetert je conditie
  • Positieve werking op je bloeddruk

Afvallen met krachttraining

Lees hier meer over krachttraining en cardio combineren ->

Is krachttraining goed voor afvallen?

Cardiotraining helpt om extra calorieën te verbranden, maar het is niet noodzakelijk. Het is dus heel goed mogelijk om af te vallen zonder cardio te doen. Ook al verbrand je tijdens een cardiotraining gemiddeld meer calorieën, krachttraining is ook goed voor afvallen.

Vaak willen vrouwen vet verbranden, maar zijn ze alleen gefocust op het gewicht. Lichaamsgewicht zegt echter niet alles over je gezondheid. Je wilt tenslotte gezonder worden en er beter uitzien. Daarom is het belangrijk om niet te veel te focussen op het cijfertje op de weegschaal.

Tijdens het afvallen verlies je zowel vet als spieren. Natuurlijk verlies je het liefst zoveel mogelijk vet en behoud je alle spieren. Wist je dat je jouw spieren kunt behouden en zelfs wat spiermassa kunt opbouwen met krachttraining? Bovendien wordt je lichaam mooi gevormd door te trainen met gewichten. Je wordt dus niet alleen slanker, maar ook strakker. 

Daarnaast weegt spiermassa een stuk meer dan vet. Schrik daarom niet als de cijfers op de weegschaal niet snel naar beneden gaan. Laat je hierdoor niet ontmoedigen; het is namelijk heel goed mogelijk dat je wel een hoop resultaat boekt. Het resultaat van afvallen met krachttraining is wellicht eerder zichtbaar in de spiegel dan op de weegschaal.

Bekijk hier wat krachttraining allemaal met je lichaam doet ->

Hoe vaak aan krachttraining doen om af te vallen?

Dus is krachttraining goed voor afvallen? Ja! Maar hoe vaak moet je nu aan krachttraining doen om af te vallen? Deze vraag kunnen wij niet zo 1-2-3 beantwoorden. Het is namelijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals je trainingsniveau en je work-out schema.

Ga nu niet gelijk iedere dag naar de sportschool, maar neem ook voldoende rust. Als beginner kun je bijvoorbeeld beginnen met 2 keer in de week full body trainen, zodat je alle spiergroepen tegelijkertijd aanpakt. Ben je al een halfgevorderde krachttrainer? Kies er dan bijvoorbeeld voor om 3 keer of vaker in de week te trainen. Bovendien is het heel goed mogelijk om krachttraining met cardio te combineren voor een optimaal effect.

Maar vergeet niet: luister altijd goed naar je lichaam en sla gerust een keertje over als je je vermoeid of ziek voelt of nog niet volledig hersteld bent van de vorige training.

Wil je graag afvallen met krachttraining, maar weet je niet waar je moet beginnen? In ons KVV Magazine vind je no-nonsense info en tips over afvallen, voeding en krachttraining. Haal inspiratie uit de verhalen van andere vrouwen die al vele kilo’s zijn afgevallen door naar de sportschool te gaan en hun voeding aan te passen.

Bovendien kun je gebruik maken van de praktische trainingsschema’s in deze magazines: handig als je nog niet zo thuis bent in het krachthonk. Zo maak je een vliegende start in de sportschool. 

Bestel het KVV Magazine hier

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.