Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

5 tips om afvallen met een calorietekort vol te houden
04 april 2023 
2 min. leestijd

5 tips om afvallen met een calorietekort vol te houden

Als je wilt afvallen, moet je een calorietekort creëren. Dit houdt in dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Omdat je lichaam minder brandstof krijgt dan normaal, zal het bestaand lichaamsvet gaan verbranden. En dus val je af. Maar het creëren en volhouden van een calorietekort kan best lastig zijn. Hier geven we je een aantal tips om afvallen met een calorietekort vol te houden.

1. Creëer een realistisch calorietekort

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om minder calorieën dan normaal binnen te krijgen. Maar hoeveel calorieën je minder moet nemen, is niet voor iedereen hetzelfde. Er geldt: hoe groter het calorietekort, hoe sneller je afvalt. Maar dit betekent niet altijd dat een groot calorietekort het beste werkt. Je kunt namelijk heel erg honger krijgen en je voelt je slap. En dit kan weer leiden tot binge-eten. 

Snel afvallen klinkt misschien verleidelijk, maar het is niet makkelijk vol te houden. En de kans is groot dat de kilo’s er weer bij komen als je weer normaal gaat eten. Dus wees daarom realistisch en kies niet voor een te groot calorietekort.

Bereken hier je caloriebehoefte->

2. Neem ook af en toe iets lekkers!

Een calorietekort creëren, betekent niet dat je nooit meer iets lekkers kunt eten. Je mag heus nog wel een stukje chocola of een koekje eten. Als je jezelf iets verbiedt, ga je er waarschijnlijk steeds meer naar verlangen. Dus heb je een keertje trek in iets lekkers? Neem dit dan gewoon! Zorg er alleen voor dat je het met mate doet. En als je een dag iets meer eet dan je calorietekort is dit natuurlijk ook niet het einde van de wereld. De volgende dag pak je het gewoon weer op.

3. Drink voldoende water

Het is heel belangrijk om gehydrateerd te blijven, ook als je niet in een calorietekort zit. Maar voldoende water kan wel helpen bij het volhouden van afvallen in een calorietekort. Door water te drinken, krijg jij namelijk een vol gevoel. Mensen eten dan ook minder als ze extra drinken. Probeer daarom minstens 2 liter water binnen te krijgen. 

Waarom water drinken helpt bij afvallen ->


4. Combineer gezond eten met beweging

Gezond eten is het allerbelangrijkst in een calorietekort. Maar het afvallen kan nog een stuk makkelijker zijn als je erbij gaat bewegen. Sporten is niet noodzakelijk als je wilt afvallen, maar het kan het volhouden van een calorietekort wel eenvoudiger maken. 

Ga je bijvoorbeeld een uur trainen in de sportschool? Dan kun je al 200 tot 400 calorieën verbranden

5. Probeer frisdrank en alcohol te vermijden

Als je afvallen met een calorietekort wilt volhouden, kun je het beste calorierijke dranken vermijden. Je realiseert het niet altijd, maar in dranken zitten soms erg veel calorieën en suikers. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, maar ook aan vruchtensap. 

Ook alcohol kan het volhouden van een calorietekort lastig maken. Vermijd alcohol en calorierijke dranken zoveel mogelijk. 

Afvallen zonder dieet: is dat mogelijk?

Afvallen met een calorietekort kan best lastig zijn als je een dieet volgt. Wanneer je wilt afvallen zonder strenge regels te volgen of geen calorieën wilt tellen, past afvallen zonder dieet waarschijnlijk beter bij jou. Je maakt kleine aanpassingen in je huidige levensstijl en ontwikkelt zo een nieuw eetpatroon. Maar dit eetpatroon is niet voor eventjes, maar voor altijd. In plaats van een tijdelijk dieet te volgen, pas je je volledige levensstijl aan en kun je zo duurzaam gewicht verliezen.

Vind je het lastig om een calorietekort vol te houden? Healthy Food Moments, ervaren BGN gewichtsconsulent, helpt je bij het creëren van een levensstijl die bij je past. Zo krijg je niet alleen jouw ideale gewicht, maar voel je je ook een stuk lekkerder! Neem vooral een kijkje op de website.

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.