Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Afvallen met shakes: doen of niet?
13 januari 2022 
4 min. leestijd

Afvallen met shakes: doen of niet?

Wil je alvast aan je summerbody werken? Of is het nu toch echt de hoogste tijd om van de extra kilo’s af te komen? Je wilt zo snel mogelijk afvallen, maar hoe doe je dit op een gezonde manier? Je hebt iemand horen praten over afvalshakes. Deze shakes beloven veel goeds: je verliest gewicht zonder dat je het door hebt. Veel kilo’s in slechts enkele weken: het klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dit het ook? Hier lees je alles over afvallen met shakes en vertellen we je of je dit nu beter wel of niet kunt doen. 

Afvallen met shakes: zo werkt het

Een shake om af te vallen noemen we ook wel een afvalshake. Met deze shake vervang je een reguliere maaltijd, zoals je ontbijt, lunch of avondeten. Ze bevatten minder calorieën dan een normale maaltijd en de voedingswaarden zijn geoptimaliseerd voor gewichtsverlies. Meestal koop je deze maaltijdvervangers in poedervorm en vermeng je dit met water of melk.

Er zijn talloze winkels, websites en merken die maaltijdvervangers aanbieden. Dit kunnen shakes zijn, maar ook repen. Maar wat zit er nu eigenlijk in? De meeste shakes bevatten te weinig eiwitten, vetten en vezels en soms veel te veel suiker. Volgens de Consumentenbond zijn er zelfs varianten te koop die evenveel suiker bevatten als een glas cola!

Kan je afvallen met maaltijdvervangers?

Afvallen met shakes lijkt ideaal: geen calorieën bijhouden en minder koken. Door je normale maaltijden te vervangen met shakes, creëer je een calorietekort. En dit calorietekort heb je nodig om af te vallen: je krijgt minder calorieën binnen dan je nodig hebt. Dus ja, je kunt afvallen met shakes.

Maar een shake is niet altijd verzadigend genoeg. Omdat je het drinkt in plaats van eet en dus niet kauwt, kan het zijn dat je nog steeds een hongergevoel blijft houden. Dat vergroot de kans op snacken, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor je gewichtsverlies.

Er wordt sowieso geadviseerd om niet meer dan één of twee maaltijden per dag te vervangen. Als je al je maaltijden zou vervangen door afvalshakes krijg je slechts een totaal aantal calorieën tussen de 800 en 1200 binnen. Dit is simpelweg gewoon te weinig voor een volwassen man of vrouw.

Volgens diverse voedingsdeskundigen komt de echte uitdaging pas na het dieet: op gewicht blijven. Als je de shakes weer in de kast zet, vliegen de kilo’s er weer aan. Je leert jezelf namelijk geen andere eetgewoontes aan dan voor het dieet en gaat rustig door met het eten van koek, snoep en andere ongezonde voedingsmiddelen.

Het blijft voor veel vrouwen aantrekkelijk om een shake-dieet te volgen. Je bent namelijk snel een aantal kilo’s kwijt. Maar we hebben slecht nieuws: er zijn heel weinig mensen die na het afvallen met afvalshakes op gewicht blijven. In veel gevallen zul je na het dieet dus gewoon opnieuw moeten beginnen. Wil je definitief af van de extra kilo’s? Verander dan je voedingspatroon.

Verbeter je voedingspatroon met deze 6 makkelijke tips ->

De voor- en nadelen van afvalshakes

Dit zijn de belangrijkste voordelen van afvallen met shakes:

 • Ze kunnen bijdragen aan een calorietekort.
 • Je kunt snel afvallen.
 • Shakes zijn makkelijk te maken: je hoeft ze alleen aan te lengen met water of melk.

Oké, afvallen met shakes is mogelijk, maar er zitten ook een hoop nadelen aan verbonden:

 • De maaltijden zijn vaak niet goed uitgebalanceerd: ze bevatten te weinig eiwitten, te weinig vezels of te veel suikers.
 • Afvallen met shakes is geen oplossing voor de lange termijn.
 • Na het dieet komen de kilo’s er snel weer aan.
 • Doordat je niet kauwt, kan het invloed hebben op je verzadigingsgevoel.
 • Het kan demotiverend zijn als je de cijfers op de weegschaal na het dieet toch weer ziet oplopen.

Toch afvallen met shakes? Hier moet je op letten

Doordat afvallen met shakes zoveel nadelen met zich meebrengt, adviseren wij eigenlijk om het niet toe. Wil je wel af en toe een afval shake drinken? Let dan goed op de volgende aspecten:

 • Let bij het kopen van maaltijdvervangers altijd goed op het etiket. Kijk naar de hoeveelheid eiwitten, vezels en suiker en kies de juiste afslank shake.
 • Kies een volwaardige maaltijdvervanger.
 • Drink echt niet meer dan twee afvalshakes per dag. Liever zelfs niet meer dan één!
 • Blijf voldoende ‘vast’ voedsel eten, zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Volg de instructies en wijk niet af van de aanbevolen dosering die staat aangegeven op het etiket.
 • Merk je dat je niet verzadigd bent na het drinken van een shake? Dan werkt het waarschijnlijk niet voor jou en kun je beter gewoon vast voedsel eten.
 • Blijf voldoende water drinken. Het drinken van één of twee shakes per dag is niet voldoende voor je vochtbalans. Blijf altijd gehydrateerd.
 • Verander je voedingspatroon en zorg ervoor dat je niet teruggrijpt naar je oude gewoontes.

Wil je graag afvallen en deze kilo’s ook echt definitief kwijtraken? Lees alles over gezond afvallen in het KVV Magazine. Dit is hét blad voor vrouwelijke krachtsporters die hun trainingen naar een nieuw level willen tillen en gewicht willen verliezen met een gezond voedingspatroon. Maar ook als je nog niet begonnen bent in de sportschool is dit blad geschikt voor jou. Lees de inspirerende verhalen van andere krachttrainers en afvallers en geef jezelf een motivatieboost!

✓ 150 pagina’s dik

✓ Alles wat je wilt weten over afvallen, voeding en training

✓ Inclusief handige weekmenu’s en trainingsschema’s

✓ Ook goede oefeningen voor thuis

Reserveer je exemplaar nu en ontvang de nieuwste editie straks op je deurmat.

Bronnen:

https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/afvallen-met-shakeshttps://www.beautify.nl/afvallen-shakes-gezond-of-niet/

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.