Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Hoe blijf je op gewicht? 5 praktische tips
25 februari 2022 
4 min. leestijd

Hoe blijf je op gewicht? 5 praktische tips

Ben je een aantal kilo’s kwijt en wil je dit ook zo houden? Het is niet makkelijk om gewicht te verliezen, maar op gewicht blijven is misschien nog wel lastiger. Een grote groep vrouwen komt na het afvallen gewoon weer aan. Zonde natuurlijk, want dat streefgewicht wil je wel gewoon behouden. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet terugvalt in oude gewoontes? Onderstaande tips helpen je om voor eens en altijd op je streefgewicht te blijven.

De belangrijkste oorzaken van een terugval

Je hebt je streefgewicht bereikt, gefeliciteerd! Of je dit nu hebt gedaan door een dieet te volgen of je levensstijl aan te passen; op gewicht blijven blijkt vaak een grote uitdaging. Je moet namelijk een nieuwe balans zoeken, zodat je gewicht stabiel blijft.

Dit betekent dat je wat meer kan eten dan tijdens het afvallen, maar wellicht minder dan dat je deed voordat je begon met afvallen. Je lichaam heeft namelijk minder voedsel nodig dan eerst om in balans te blijven.  Voordat we een aantal tips op een rijtje zetten die je helpen met op gewicht blijven, willen we je ook meer vertellen over de valkuilen. Er zijn namelijk een aantal factoren die een terugval kunnen veroorzaken.

  1. Minder consistent eetpatroon: We noemden het net al even, maar na het afvallen bouw je eigenlijk een nieuw eetpatroon op. Dit eetpatroon is in het begin misschien iets minder consistent: je weet niet zo goed wanneer en wat je moet eten. Dit kan ervoor zorgen dat je je oude gewoontes weer oppakt.
  2. Onrealistische plannen: Ook onrealistische plannen kunnen roet in het eten gooien. Heb je bijvoorbeeld het doel opgesteld dat je helemaal geen ongezonde dingen mag eten? Klinkt goed, maar dat is in bijna alle gevallen niet haalbaar. Het kan zelfs leiden tot binge-eten en dit wil je natuurlijk helemaal vermijden.
  3. StressStress is een van de belangrijkste factoren en mag zeker niet onderschat worden. Voel je veel stress? Dan heb je misschien de neiging om dit te compenseren met eten. En vaak met ongezond eten.

Een terugval is niet het einde van de wereld

We willen dit toch even duidelijk maken: een kleine terugval na het afvallen is niet het einde van de wereld. Een nieuw eetpatroon heb je namelijk niet in één keer onder de knie. Dus mocht je een keer een chocoladereep of een zak chips naar binnen werken, hoef je je hier niet super schuldig over te voelen. Denk bijvoorbeeld niet: nu heb ik het toch al verpest, dan kan ik net zo goed meer eten. Blijf altijd aardig voor jezelf en accepteer dat het soms niet altijd ‘perfect’ gaat. Pak gewoon de gezonde draad weer op!

Op gewicht blijven: 5 praktische tips

Maar hoe moet het dan wel? Om op gewicht te blijven, hebben we de volgende praktische tips voor jou verzameld.

Tip 1: Houd een regelmatig eetpatroon aan

Letten op wat je eet is enorm belangrijk bij het op gewicht blijven. Zorg dat je een gezond eetpatroon aanleert en deze consistent volgt. Natuurlijk is het niet erg als je er een dag van afwijkt, maar doe dit niet te vaak. Dit betekent ook dat je in het weekend en op vakanties een gezond eetpatroon volgt. Bovendien kun je er ook voor kiezen om op het begin een paar weken lang je voeding bij te houden en calorieën te tracken. Dit kan je goede inzichten geven in wat je allemaal kunt eten zonder aan te komen.

Tip 2: Bewegen, bewegen en bewegen

Niet alleen gezond eten is belangrijk, ook met bewegen zorg je ervoor dat je op gewicht blijft. Naast je krachttrainingen is het ook heel goed om af en toe te wandelen. Beweeg iedere dag minstens een half uur matig intensief. Zorg ervoor dat je beweging toevoegt aan je dagelijkse routine. Pak bijvoorbeeld de fiets naar je werk of ga in de ochtend elke dag een uurtje wandelen.

Doe je nog niet aan krachttraining? Bekijk hier de 8 grootste voordelen van krachttraining ->

Tip 3: Regelmatig je resultaten meten

Door regelmatig je resultaten te meten, controleer je of je gewicht hetzelfde blijft. Uiteraard hoef je niet elke dag op de weegschaal te staan of foto's te maken, één keer per week is al voldoende. Het is normaal als je gewicht niet altijd hetzelfde is, schommelingen rond de één en twee kilo zijn normaal. Merk je dat je weer aankomt? Dan is het belangrijk om opnieuw op zoek te gaan naar balans.

Tip 4: Voel je niet schuldig

Heb je al een paar dagen zin in een zak chips? Of iets anders lekkers? Natuurlijk is het niet goed om vijf zakken M&M’s op te eten, maar je kunt gerust een keer iets ongezonds eten. Neem bijvoorbeeld een klein stukje chocola en eet daarna iets gezonds. Zo heb je de lekkere trek gestild en kun je gewoon weer door gaan met gezond eten En als je wel de hele reep of zak op eet, is het ook niet erg. Eén dag ongezond eten zorgt echt niet meteen voor gewichtstoename. De volgende dag pak je jouw normale eetpatroon gewoon weer op. Niks om je schuldig over te voelen.

Tip 5: Op gewicht blijven door eiwitten te eten

Door meer eiwitten te eten, blijft je spierweefsel in stand. Dit is alleen maar voordelig want spieren verbruiken meer energie dan vet. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt en je spiermassa blijft behouden of opbouwt. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je snel en lang verzadigd bent en dus minder snel lekkere trek krijgt.

 4 tips om meer eiwitten binnen te krijgen ->

Deze tips helpen je bij het voor eens en altijd op gewicht blijven. Ben je op zoek naar meer handige tips over gezonde voeding, afvallen en krachttraining? Dan is het KVV Magazine misschien iets voor jou. Een duidelijk tijdschrift speciaal gericht op vrouwen die naar de sportschool gaan.

Ben je een beginnende sporter? Of je nu startende of gevorderde bent: de volgende editie mag je niet missen.

✓ Inspirerende verhalen van echte vrouwen
Oefeningen voor thuis of in de gym
✓ Handige voedingsschema’s
✓ Al meer dan 5.000 vrouwen gingen je voor!

Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Bronnen:

https://www.fit.nl/afvallen/op-gewicht-blijven https://www.voedingscentrum.nl/nl/afvallen/op-gezond-gewicht-blijven-na-afvallen.aspx

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.