Ontspannen vrouw zonder stress

14 januari 2020

Categorie: Leefstijl

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Stress is helaas iets wat steeds meer voorkomt in onze Westerse maatschappij. We willen steeds meer en steeds beter presteren. Het is niet snel goed genoeg en als we even relaxen blijven we maar door piekeren. Stress is schadelijk voor je lichaam en geest en het is ook funest voor je trainingsresultaten. Wij leggen je hier uit hoe je stress kunt verminderen met kleine dagelijkse gewoontes!

De negatieve invloed van stress op je training

Het grootste nadeel van stress is dat het je herstelcapaciteit negatief beïnvloedt. Hierdoor herstel je minder goed van een training en kun je sneller blessures krijgen. Ook zul je een volgende training minder goed presteren. Uit onderzoek is gebleken dat psychologische stress je herstelcapaciteit wel met de helft kan verminderen. Als je weet dat je veel stress hebt, is het slim om hier rekening mee houden en minder vaak te gaan trainen. Je draait dan minder volume, maar je presteert wel weer optimaal tijdens je trainingen en je voorkomt blessures. Natuurlijk is het nog beter om je stressniveau te verlagen. Verderop in dit artikel lees je hoe je dat doet met dagelijkse gewoontes.

Naast een lagere herstelcapaciteit zorgt stress ook voor een minder optimale toename van kracht, minder opbouw van spiermassa, een lagere vetverbranding en een lager energieverbruik. Zoals je wel kunt begrijpen draagt dit ook niet bij aan je trainingsresultaten. En dat is nog niet het enige: stress heeft ook indirect invloed op je resultaten. Als je veel stress hebt, ben je minder gemotiveerd om te sporten, krijg je sneller een eetbui en slaap je minder goed. Dit leidt allemaal weer tot minder goede trainingsresultaten.

Nieuwe gewoontes

Je kunt stressvolle situaties niet altijd voorkomen, maar wel de manier waarop je hiermee omgaat. Jij bepaalt zelf de mate van stress die je ervaart! Waarschijnlijk heb je na een stressvolle dag alleen maar zin om met een zak chips op de bank te zitten, maar van een yogasessie ga je je waarschijnlijk stukken beter voelen. Als je wat nieuwe gewoontes aanleert die stress verminderen, zul je straks veel lekkerder in je vel zitten. We hebben de gewoontes zo klein mogelijk gemaakt, zodat je niet hoeft te stressen om de tijd die dit gaat kosten (en je hoeft ze natuurlijk ook niet per se allemaal te doen). ?

1. Begin de dag met een glimlach

Super simpel én het kost je helemaal geen tijd: opstaan met een glimlach. Zelfs als het een fake smile is ga je je hierdoor automatisch beter voelen. Een glimlach zorgt namelijk voor een chemische reactie in je hersenen. Hierdoor voel je je gelukkig en wordt je stressniveau verlaagd.

2. Wees dankbaar

We focussen ons vaak op de dingen die niet goed gaan in ons leven. Maar ben je je wel bewust van de dingen die je wel hebt en die wel goed gaan? Soms kun je dat door al dat gepieker een beetje uit het oog verliezen. Door elke dag enkele minuten dankbaar te zijn voor de dingen die je blij maken vul je je geest met positieve gedachten en gelukkige gevoelens. Dit hoeven niet altijd grote dingen te zijn: je kunt ook dankbaar zijn voor de zonnestralen op je gezicht, de warmte van de douche, een persoon die je in je leven hebt… En je hoeft hier geen tijd voor vrij te maken. Je kunt dit dagelijks gewoon doen als je onder de douche staat of je tanden aan het poetsen bent!

3. Haal diep adem

Waarschijnlijk weet je wel dat het goed is om even diep adem te halen als je in een stresssituatie zit. Dat kan soms moeilijk zijn, maar probeer het toch te doen! Twee of drie keer diep ademhalen via je buik brengt je lichaam en geest namelijk weer tot rust. Je kunt je handen hierbij op je buik leggen om je nog bewuster te worden van je ademhaling en meer afstand te nemen van de situatie.

4. Doe een bodyscan

Een goede meditatie-oefening die je gemakkelijk ‘s ochtends of ‘s avonds in twee of drie minuten kunt doen is de bodyscan. Haal eerst een paar keer diep en bewust adem door je buik. Sluit je ogen en richt je aandacht op je lichaam. Begin bij het voorhoofd en probeer je huid goed te voelen. Verleg de aandacht steeds verder naar beneden en ‘scan’ zo je hele lichaam. Deze oefening helpt heel goed om je meer bewust te worden van je lichaam, meer in het nu te leven en diep te ontspannen.

5. Start de ochtend met een mini yogasessie

Wij weten ook dat jij ‘s ochtends niet veel tijd hebt. Toch is het goed om even een korte yogasessie in te plannen om de dag goed te beginnen. Je kunt op YouTube genoeg video’s vinden van mini yogasessies van slechts vijf minuten, waardoor het ook bijna geen tijd kost! Lukt het je niet om ‘s ochtends een yogasessie in te plannen? Doe hem dan ‘s avonds voor het slapen gaan of als je thuiskomt van je werk.

Heb jij ons proefpakket met 3 digitale magazines én een e-book al eens bekeken? Hierin vind je nog veel meer tips over ontspanning, spierherstel, krachttraining, voeding en mindset! Check het pakket hier ->

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid