Wat doet krachttraining met je lichaam
Krachttraining
Rowan Blom
Krachttraining
12/01/2021

Wat doet krachttraining met je lichaam?

12/01/2021

Bewegen is goed voor je, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat krachttraining veel meer met je doet dan je alleen goed laat voelen? Door te trainen met gewichten wordt je lichaam sterker, maar het heeft ook nog veel andere voordelen. De meeste mensen trainen in de sportschool, maar met een paar losse gewichten en de juiste oefeningen kun je het ook prima thuis doen. Ideaal als je niet elke dag tijd hebt om naar de gym te gaan. 

Maar wat doet krachttraining met je lichaam? En wat zijn de grootste voordelen van trainen met gewichten? Hier lees je alles wat je moet weten. 

Wat valt onder krachttraining?

Als je een beetje thuis bent in de wereld van fitness komen de woorden sets, reps, barbells en dumbbells je vast bekend voor. Deze woorden hebben allemaal met krachttraining te maken. Maar als je nog nooit in de sportschool bent geweest, kan het soms lastig zijn om alles te begrijpen.

Misschien vraag je jezelf af: wat is krachttraining eigenlijk? En hoe werkt het nu precies? Het is eigenlijk heel simpel, krachttraining is niets meer dan het versterken van je spieren met behulp van gewichten. En het leuke is: het is geschikt voor iedereen. Dus niet alleen voor mannen of bodybuilders, maar voor iedereen die graag fitter of sterker wil worden.

Er zijn verschillende manieren waarop je aan fitness kunt doen. Het is tegenwoordig heel normaal om naar de sportschool te gaan, maar er zijn ook krachtoefeningen die je eenvoudig thuis kunt doen.

Krachttraining in de sportschool

De makkelijkste manier om aan de slag te gaan met krachttraining is door naar de sportschool te gaan. Hier vind je namelijk allemaal handige apparaten en andere fitnessbenodigdheden die je nodig hebt om progressie te maken. Bovendien kun je hier samen trainen met andere krachtsporters en bij sommige sportscholen krijg je ook advies.

Thuis sporten

Heb je geen zin om naar een overvolle sportschool te gaan? Of kun je door de nieuwe corona-maatregelen misschien niet meer zo vaak naar de gym? Dan kun je gewoon thuis gaan trainen. Met een aantal gewichten, een fitnessmatje en goede oefeningen is krachttraining thuis goed te doen.

Heb je geen dumbbells of andere gewichten in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld flesjes water als alternatief. Het is ook niet per se noodzakelijk om met gewichten te trainen. Met oefeningen met lichaamsgewicht kom je ook al een heel eind. Daarnaast kun je thuis sporten ook heel goed combineren met krachttraining in de sportschool.

Dit zijn de 9 beste oefeningen voor krachttraining zonder gewichten ->

Wat doet krachttraining met je lichaam?

Van krachttraining word je sterker, maar dit is niet het enige voordeel. Wat doet krachttraining met je lichaam? Veel mensen denken dat fitness draait om het zichtbaar en groter maken van spieren, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Sporten heeft een positieve invloed op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Regelmatig sporten is gezond voor je hart, bloedvaten en botten, maar zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

Meer spiermassa opbouwen

Veel mensen denken dat krachttraining alleen geschikt is voor bodybuilders, maar niets is minder waar. Je wordt fysiek sterker en je spieren krijgen steeds meer vorm: wie wil dit nu niet? Bovendien ga je door het opbouwen van spiermassa meer energie verbranden in ruststand. Dit zijn niet enorm veel calorieën, maar ieder beetje helpt. En wees niet bang, je spieren zullen niet in no-time een paar centimeter groeien.

Sporten maakt je hart sterker

Krachttraining is net als andere sporten goed voor je hart. Als je traint, moet je hart echt aan de slag. Je hartslag gaat omhoog en je hart pompt op snel tempo bloed door je lichaam. Train je regelmatig? Dan komt dit je gezondheid ten goede. Je hart moet namelijk steeds hard werken en krijgt daardoor langzamerhand een steeds betere conditie. Dus niet alleen je lichaam wordt sterker, maar ook je hart.

Meer energie door krachttraining

Sporten is goed voor je lichaam én geest. Na een goede training voel je je misschien uitgeput, maar je zult merken dat je in het algemeen veel meer energie hebt. Door regelmatig te sporten worden de niveaus van de stresshormonen adrenaline en cortisol verlaagd. Hierdoor krijg je een stuk meer energie en slaap je beter.

Maar let op: als je nog even snel gaat trainen voor het slapen gaan, kom je misschien niet zo goed in slaap. Dus wil je een goede nachtrust pakken? Sport dan het liefst overdag of op het begin van de avond. Toch 's avonds trainen? Ontdek hier hoe je dan alsnog goed kunt slapen.

Dit zijn slechts een aantal voordelen van fitness. Benieuwd naar de grootste voordelen van krachttraining voor vrouwen? Je leest ze hier.

Beginnen met sporten?

Krachttraining doet verschillende dingen met je lichaam. Je krijgt dus niet alleen meer spieren, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Ben je overtuigd? Wil je aan de slag gaan met gewichten? Als beginner kan het best lastig zijn om je weg te vinden in de sportschool. Maar wij helpen je een eindje op weg met onze Powervrouw Bundel.

Hierin leer je alles over trainen met gewichten en maak je stap voor stap jouw eigen trainingsschema. Dus wacht niet langer en start vandaag nog met het realiseren van jouw bodygoals.

Een tip van ons: de Powervrouw Bundel is ook leuk om cadeau te geven aan je sportieve moeder, zus of vriendin!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen