DOOR Rowan Blom 

16 maart 2020

Progressive overload barbell
KVV Magazine


Progressive overload is een veelgehoord begrip in de fitnesswereld. Maar wat is dit nu precies en waarom is dit zo belangrijk? En hoe zorg je voor progressive overload? In dit blog vertel ik je hier meer over.

Wat is progressive overload?

Progressive overload – oftewel progressieve overbelasting – is het continu meer belasten van de spieren. Dit betekent dat je elke training net iets meer doet dan de vorige training.

Waarom is progressive overload zo belangrijk?

Als je je spieren wilt laten groeien, zal je ze steeds weer een nieuwe trainingsprikkel moeten geven. Je spieren raken snel gewend aan een bepaalde beweging en gewicht, waardoor ze de volgende training een nieuwe uitdaging nodig hebben. Als je steeds hetzelfde blijft doen, zal je niet sterker worden en zullen je spieren ook niet groeien.

Dit betekent niet dat je regelmatig van trainingsschema moet wisselen. Je spieren kunnen namelijk niet goed groeien als ze steeds aan nieuwe krachttraining oefeningen moeten wennen.

Progressive overload betekent wel het continu omhoog gaan in gewicht, reps en eventueel in sets. Elke training probeer je net een stapje verder te gaan.

Hoe pas je progressive overload toe?

Om je spieren steeds te blijven prikkelen moet je dus elke training omhoog gaan in herhalingen, gewicht of sets. In eerste instantie ga je alleen omhoog in herhalingen en gewicht. Pas als je stagneert kun je ook extra sets gaan toevoegen (waarover meer in dit artikel). Ga steeds in kleine stapjes omhoog en zorg ervoor dat je elke set 1 tot 2 reps van spierfalen verwijderd blijft.Beginners

Beginners kunnen het beste 15 tot 20 reps per set doen. Zo leer je goed de techniek aan en verklein je de kans op blessures. Lukt het om in ieder geval de eerste set tussen de 15 en 20 reps te doen? Dan kun je de volgende training iets omhooggaan in gewicht. Als het niet lukt om dit aantal reps te doen, houd je de volgende training hetzelfde gewicht aan. Hiermee probeer je dan meer reps uit te voeren en je reptarget te behalen.

Halfgevorderd of gevorderd

Als halfgevorderde of gevorderde kun je beter wat minder reps per set doen dan een beginner. Je kunt dan met meer gewicht trainen en omhoog blijven gaan in gewicht (dit wordt lastiger als je met een redelijk hoog aantal reps blijft trainen). De techniek heb je waarschijnlijk al goed aangeleerd. Je spieren kennen de beweging al en de kans op blessures is kleiner.

Het is aan te raden om het aantal reps wekelijks af te wisselen. Dit is een vorm van golfperiodisering waarbij je de ene week meer op hypertrofie traint en de andere week meer op spierkracht. De ene week doe je 10 tot 12 reps per set en de week daarop 5 tot 7 reps. Lukt het om je reptarget te halen? Dan ga je twee weken daarna omhoog in gewicht. Als dit niet lukt, houd je hetzelfde gewicht aan.

In dit blog lees je hoe je jouw trainingsniveau bepaalt ->

Oefeningenselectie

Bij het selecteren van de krachttraining oefeningen voor je trainingsschema is het belangrijk om rekening te houden met progressive overload. Er zijn fitness oefeningen die zeer effectief zijn, maar waarmee het lastig is om omhoog te gaan in gewicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Dumbbell Side Raise. Vaak is het lastig om met deze oefening ineens 2 kilo omhoog te gaan in gewicht.

Beschikt jouw sportschool over meerdere verschillende dumbbells met lichte gewichten (bijvoorbeeld 2, 2,5, 3 kilo etc.)? Dan kan je met deze krachttraining oefening wel in kleinere stapjes vooruitgaan en past het wellicht wel goed in je schema.

Hoe zorg je voor progressive overload bij thuis trainen?

Als je thuis traint, is het vaak lastiger om te zorgen voor progressive overload. Je beschikt hier namelijk vaak niet over hetzelfde aantal gewichten als de sportschool. Sowieso is het altijd wel aan te raden om verschillende gewichten en/of weerstandsbanden aan te schaffen als je thuis traint (lees hier wat je nodig hebt). Zeker als je meer gevorderd bent is dit sterk aan te raden.

Wil je toch alleen met lichaamsgewicht trainen? Dan kun je elke training wat meer herhalingen doen. Zo zorg je ook voor progressive overload. Op een gegeven moment bereik je hierin echter wel een max. Meer dan 30 herhalingen doen heeft vaak weinig zin om spiergroei te optimaliseren (ondanks dat dit wel heel goed kan zijn voor je conditie).

Zodra je op de 30 herhalingen zit, zul je – als je geen gewichten in huis hebt – creatief moeten zijn met het verzwaren van de oefening (daarvoor kan natuurlijk ook al). Kijk of je hiervoor wat huis-/tuin- en keukenspullen kunt gebruiken, zoals een pak suiker of een zware pan. Verder kun je ook kijken of je de oefening op een andere manier moeilijker kunt maken. Zo kun je bij Push-Ups bijvoorbeeld je voeten op een verhoging zetten. Of je kunt bij Single Leg Romanian Deadlifts op een verhoging gaan staan om je ROM te verhogen.

Progressive overload bij stagnatie

Er zijn ook andere manieren om te zorgen bij progressive overload. Deze manieren pas je echter niet continu toe, maar alleen bij stagnatie. In dit blog kun je hier meer over lezen.

Wil je weten wat de beste krachttraining oefeningen zijn en hoe je de juiste oefeningen selecteert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met het e-book #TRAIN hard van onze Powervrouw Bundel. De complete bundel bestaat uit vier e-books met alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

Dit vind je misschien ook leuk:

Afterburn-effect

Meer afvallen door het afterburn-effect?

Je hebt misschien wel eens gehoord van het afterburn-effect. Dit houdt in

Lees Meer
Side Lunge

Dit zijn de 5 beste oefeningen voor de binnenkant van je dijen (inclusief video’s)

Zie je dat vet aan de binnenkant van je dijbenen graag verdwijnen?

Lees Meer
Vrouw met veel spiermassa

Kunnen vrouwen net zoveel spiermassa opbouwen als mannen?

Vaak wordt gedacht dat mannen meer spiermassa kunnen opbouwen dan vrouwen. Maar

Lees Meer
Afvallen tijdens lockdown

Afvallen tijdens de lockdown: 3 tips om je bodygoals te behalen

Je maakte de afgelopen tijd eindelijk weer wat progressie of je wilde

Lees Meer
Opgeblazen gevoel na het sporten

Opgeblazen gevoel na het sporten? Hierdoor komt dat

Veel vrouwen sporten om strakker te worden. Maar soms hebben we na

Lees Meer
Dumbbell Row

5 redenen waarom elke vrouw aan krachttraining zou moeten doen

 Meer bewegen is natuurlijk goed voor onze gezondheid, maar krachttraining biedt nog

Lees Meer

over de auteur

 

Volg mij

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe now to get the latest updates!

close-link
>