Thuis trainen zwaarder maken

25 januari 2021

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Helaas zijn we nu allemaal genoodzaakt om thuis te trainen. Misschien ben je de motivatie om te trainen daarom wel een beetje kwijtgeraakt. Je kunt niet meer met zware gewichten trainen en je vindt je work-outs niet meer uitdagend genoeg. Je vraagt je ook af hoeveel zin het heeft om met alleen je lichaamsgewicht of met lichte gewichten te trainen. Om je motivatie weer terug te vinden deel ik in dit artikel acht tips om jouw thuis work-out uitdagender te maken en resultaat te blijven behalen.

Blijf niet op je kont zitten

Ook nu je thuis zit en niet volop kunt sporten in de gym is het belangrijk om te blijven sporten. Niet per se omdat je anders spierkracht en spiermassa verliest, want dit neemt pas na een aantal weken niet trainen langzaam af. Maar wel om te blijven bewegen, in goede gezondheid te blijven, je fit en lekker in je vel te voelen en hopelijk ook wat spiermassa en spierkracht te winnen.

Het belang van progressive overload

Progressive overload houdt in dat je je spieren continu iets meer belast. Hierdoor krijgen je spieren steeds een nieuwe prikkel, waardoor ze groeien en je spierkracht toeneemt. Zonder progressive overload bereik je snel een plateau waarbij je niet meer vooruitgaat in kracht en spiermassa.

Soms wordt gedacht dat je vaak van oefeningen moet wisselen om je spieren te prikkelen. Dit wordt dan gezien als een soort progressive overload. Echter klopt dit niet. Je spieren moeten dan steeds wennen aan een nieuwe beweging, waardoor ze niet echt sterker worden (en je spiermassa ook niet optimaal toeneemt).

Lees hier waarom je niet elke maand moet wisselen van trainingsschema ->

Progressive overload houdt in dat je de oefeningen die je doet steeds iets zwaarder doet . Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met zwaardere gewichten, zwaardere weerstandsbanden of meer herhalingen.

Lees alles over progressive overload in dit blog ->

Thuis trainen vs. in de sportschool

In de sportschool kan je heel makkelijk zorgen voor progressive overload. De ene keer voeg je wat extra reps toe en de volgende keer wat extra gewicht. Je kan op den duur ook een extra set toevoegen, maar doe dit slechts één keer in het half jaar of jaar. Eigenlijk doe je dit pas als je echt wat meer gevorderd wordt en dan ook alleen bij de oefeningen waarin je meer gevorderd bent.

Doordat je in de sportschool veel verschillende gewichten tot je beschikking hebt, kan je steeds in kleine stapjes je oefeningen iets zwaarder maken. Thuis heb je waarschijnlijk niet zoveel gewichten tot je beschikking. Misschien heb je helemaal geen of alleen lichte gewichten, waardoor je trainingen een stuk minder zwaar zijn. Of misschien heb je wel een paar zware gewichten, maar kan je niet in kleine stapjes omhoog gaan in gewicht.

Om thuis ook spiermassa en spierkracht op te bouwen is het in ieder geval belangrijk om je training toch zwaar te maken en ervoor te zorgen dat je steeds in stapjes vooruit kunt gaan.

Tip 1: Doe zoveel mogelijk compound oefeningen

Met compound oefeningen train je meerdere spiergroepen tegelijk, waardoor je ook direct meer spiermassa en spierkracht opbouwt. Ook verbrand je hiermee meer calorieën en verbeter je je balans en coördinatie. De beste compound oefeningen zijn Squats, Deadlifts, Bench Press, Push-Ups, Chin-Ups en Pull-ups en enkele variaties hierop.

Volg dit stappenplan voor de perfecte Push-Up ->

Leer hoe je een Chin-Up of Pull-Up uitvoert ->

Tip 2: Kies voor zware oefeningen

Als je geen of alleen lichte gewichten in huis hebt, is het slim om te kiezen voor oefeningen die van zichzelf al zwaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen waarmee je unilateral traint (één kant van het lichaam), zoals de Single Leg Romanian Deadlift en de Bulgarian Split Squat. Daarnaast zijn ook Push-Ups, Chin-Ups, Pull-Ups en Plank zelfs met alleen lichaamsgewicht al aardig zwaar.

Bekijk 4 single leg oefeningen voor je thuis work-out ->

Tip 3: Gebruik gewichten

Het is het beste als je zoveel mogelijk verschillende gewichten in huis hebt, zodat je vrijwel net zoals in de sportschool kunt trainen. Niet iedereen wil of kan dit echter kopen en we hebben hier ook niet altijd de ruimte voor. Kijk echter of je toch een setje dumbbells, een setje kettlebells, barbell met gewichten en/of weerstandsbanden kan kopen.

Wil of kan je dit helemaal niet? Wees dan creatief en kijk hoe je de oefeningen kunt verzwaren met huis-tuin-en-keukenspullen. Denk hierbij aan een zware pan, stenen of zware boeken. Eventueel kun je meerdere stenen of boeken in een tas stoppen en hiermee liften.

Je kunt ook verschillende soorten gewichten met elkaar combineren. Train bijvoorbeeld met dumbbells én een weerstandband of doe een tas met boeken op je rug en houd een kettlebell vast in je handen.

Tip 4: Doe zoveel mogelijk reps

Als je toch alleen met lichaamsgewicht of met lichtere gewichten traint, kan je je training zwaarder maken door zoveel] mogelijk reps te doen (= totdat je echt niet meer kunt). Probeer elke training in ieder geval meer reps te doen. Zit je op 30 reps? Dan kan je het beste kijken of je de oefening kunt verzwaren (eerder mag ook). Als dit echter niet mogelijk is, kan je beter elke training meer reps doen.

Tip 5: Maak oefeningen op andere manieren zwaarder

Een oefening kan je ook vaak op andere manieren zwaarder maken. Zo kan je Push-Ups met je voeten op een verhoging doen of op één hand. Bij de Hip Thrust kan je bovenin je houding enkele seconden langer vasthouden. De Glute Bridge kan je doen met één been waarbij je de voet op een verhoging zet. En bij de Plank kun je je handen op een fitnessbal zetten.

Veel oefeningen kan je verzwaren door ze langzamer uit te voeren, op het zwaarste punt langer vast te houden, de ROM (bewegingsbereik) te verhogen (niet bij elke oefening ideaal) en/of ze met één hand of één been uit te voeren.

Tip 6: Werk met paired sets

Paired sets lijken op supersets en giant sets. Er is echter één belangrijk verschil: bij paired sets houd je wel rust tussen de sets. Deze rustpauzes zijn wat korter dan bij een normale manier van trainen, waardoor je efficiënter traint.

Een paired set bestaat uit twee of meer oefeningen. Je wisselt hierbij oefeningen voor verschillende spiergroepen met elkaar af. Na elke set las je een pauze in van één tot drie minuten.

Door te trainen met paired sets zal je niet direct meer spierkracht en spiermassa opbouwen. Maar je verbetert hiermee wel je cardiovisculaire gezondheid. Je bent tijdens je work-out actiever en productiever, waardoor je werkcapaciteit verbetert. Dit zorgt uiteindelijk ook voor betere resultaten.

Met een paired set training heb je dus een goede krachttraining (even effectief als een normale krachttraining) en cardiotraining in één!

Lees hier alles over paired sets ->

Wil je weten wat de beste krachttraining oefeningen zijn voor thuis en in de gym en hoe je de juiste oefeningen selecteert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met onze Powervrouw Bundel. Dit hardcopy boek bestaat uit vier stappenplan met alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

Aan de slag ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid