Paired sets

2 maart 2020

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Je kunt natuurlijk alle sets van één oefening achter elkaar doen en vervolgens doorgaan met de volgende oefening. Maar het kan ook anders: je kunt sets van verschillende oefeningen met elkaar afwisselen. Dit kan bijvoorbeeld met supersets of giant sets, maar het is nog beter om te kiezen voor paired sets. In dit blog lees je hoe je met paired sets meer uit je work-out kunt halen.

Efficiënter trainen

Een groot voordeel van het combineren van verschillende krachttraining oefeningen is het feit dat je hierdoor efficiënter traint. In tegenstelling tot supersets en giant sets houd je bij paired sets wel wat langer rust tussen de sets, ongeveer 1 tot 3 minuten. Je last deze pauze in na elke set.

Train je niet met paired sets? Dan zal je 3 tot 5 minuten rust moeten houden na elke set. Je kunt dus wel begrijpen dat je door te trainen met paired sets wat minder tijd kwijt bent aan je work-out. Je spieren herstellen hierbij ook nog steeds voldoende, omdat je tijdens de ene oefening van de andere herstelt en andersom.

Je cardiovasculaire gezondheid verbeteren

Vaak wordt gedacht dat je alleen met cardio je cardiovasculaire gezondheid kunt verbeteren. Dit kan echter ook met krachttraining als je werkt met paired sets. Door oefeningen te combineren en minder lang te rusten ben je actiever en productiever. Hierdoor verbeter je je werkcapaciteit en je cardiovasculaire gezondheid. Paired sets zijn dus eigenlijk een goede vorm van cardio. En toch behaal je hiermee evenveel resultaat op het gebied van spiermassa en -kracht als met normale sets!

Focus op verschillende spiergroepen

Aan het begin van je work-out heb je nog de meeste kracht en energie. Hierdoor zal je de eerste krachttraining oefening van je work-out het beste uitvoeren en hiermee ook het beste resultaat behalen. Wil je je bijvoorbeeld focussen op de bilspieren? Dan kun je je training het beste starten met een bilspier-/beenoefening (het liefst wel altijd een compound oefening).

Als je werkt met paired sets kun je starten met twee verschillende oefeningen en dus de focus leggen op twee verschillende spiergroepen.

Bekijk hier de beste bilspieroefeningen ->

Waar moet je op letten bij paired sets?

Bij paired sets herstel je dus van de ene oefening tijdens het uitvoeren van de andere oefening. Daarom is het belangrijk dat je niet twee oefeningen voor dezelfde spiergroep met elkaar combineert. Het is niet aan te raden om Bench Press en Push-Up te combineren, maar Bench Press en Chin-Up of Bench Press en Squat zijn bijvoorbeeld wel goede combinaties.

Leer stap voor stap hoe je een Chin-Up uitvoert ->

Verder is het natuurlijk slim om alleen oefeningen te combineren die je gemakkelijk na elkaar kunt uitvoeren. Staan twee apparaten ver uit elkaar? Dan is het niet handig om ze te combineren.

Denk ook na over het bezet houden van de apparaten. Het is niet fijn als je twee apparaten bezet houdt, zeker niet als het druk is. Doe dit alleen op rustiger momenten of combineer krachttraining oefeningen op apparaten alleen met oefeningen met losse gewichten.

Wil je weten hoe je de juiste oefeningen selecteert en je work-outs optimaliseert? Leer hoe je stap voor stap je eigen trainingsschema maakt met het e-book #TRAIN hard van onze Powervrouw Bundel en behaal jouw bodygoals. De complete bundel bestaat uit vier e-books met alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

Dé musthave voor
krachtsportende powervrouwen

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Don't know where to start?

Explore our most popular learning topics. 

Powervrouw Bundel 1

Handmatig geselecteerde blogs voor jou:

Vrouw doet Leg Press in de sportschool

‘s Ochtends of ‘s avonds trainen: wat kan je het beste doen?

Sommige vrouwen trainen het liefst in de ochtend, terwijl anderen zich weer liever 's avonds in het zweet werken. Maar wat is nu eigenlijk het beste? In dit artikel leggen we je hier meer over uit.'s Ochtends trainen's Ochtends is ...

Lees Meer
Progressive overload barbell

Progressive overload: waarom is dit zo belangrijk?

Progressive overload is een veelgehoord begrip in de fitnesswereld. Maar wat is dit nu precies en waarom is dit zo belangrijk? En hoe zorg je voor progressive overload? In dit blog vertel ik je hier meer over.Wat is progressive overload?Progressive ...

Lees Meer
Donkey Kicks voor meer spiermassa

Zó maak jij meer spiermassa aan: 3 eenvoudige tips

Je traint waarschijnlijk voor een strakker lichaam met mooie vormen. Je wilt dus meer spiermassa. Natuurlijk is het fijn als je snel resultaat ziet. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw lichaam meer spiermassa opbouwt?De mate waarin je ...

Lees Meer
Full body training

Dit is waarom je beter full body kunt trainen

Vaak beginnen we met een full body schema, maar willen we op den duur ook wel eens een split schema proberen. Na een split training voel je je meestal meer uitgeput dan na een full body training, waardoor we denken ...

Lees Meer
Gapen

Gaap jij soms tijdens het sporten? Hierdoor komt dat

Als je zelf gaapt of iemand ziet gapen tijdens het sporten, vind je dat misschien nogal vreemd. Is het een teken van verveling of luiheid? Waarschijnlijk geen van beiden. Maar waarom gapen we dan tijdens het sporten?Waarom gapen we?Soms wordt ...

Lees Meer
Het maximale uit jezelf halen met Deadlifts

Hoe haal je het maximale uit jezelf?

Ben je net begonnen met krachttraining, heb je soms wel eens het gevoel dat je niet optimaal traint of kom je maar niet vooruit en blijf je op een bepaald gewicht steken? Geen nood! In dit blogartikel zal ik stap ...

Lees Meer

Dit vind je misschien ook leuk:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
>
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid