Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Stappenplan: zó leer je hoe je een Pull-Up of Chin-Up uitvoert
03 februari 2020 
4 min. leestijd

Stappenplan: zó leer je hoe je een Pull-Up of Chin-Up uitvoert

De Chin-Up en de Pull-Up zijn twee zware compound oefeningen waarmee je de rug kunt trainen. Misschien kun je al een aantal volledige Chin-Ups of Pull-ups uitvoeren met behulp van een apparaat of banden, maar een volledige Chin-Up of Pull-Up zonder ondersteuning lukt je nog niet. Frustrerend? Dat begrijpen we! In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je stap voor stap de Chin-Up of Pull-up aanleert.

Chin-Up vs Pull-Up

De Chin-Up en de Pull-up zien er bijna hetzelfde uit, maar het zijn toch echt twee verschillende oefeningen. Bij de Chin-Up houd je je handpalmen naar binnen, terwijl je handpalmen bij de Pull-Up juist naar buiten wijzen.

Doordat je je handen anders houdt, leg je de focus op andere spiergroepen. Met beide oefeningen train je voornamelijk de lats (brede rugspier) en pak je daarnaast ook de biceps en de triceps mee. Met de Pull-Up train je de lats en de triceps net iets meer, terwijl je met de Chin-Up de biceps net iets meer traint. Welke oefening voor jou het beste is hangt af van jouw doelstellingen en de rest van je trainingsschema.

Waarom helpt het trainen met een apparaat of banden je niet verder?

Voer je een Chin-Up of Pull-Up uit met behulp van een apparaat of banden? Dan merk je waarschijnlijk dat het je na verloop van tijd nog steeds niet lukt om één rep van de oefening volledig uit te voeren zonder ondersteuning. Of misschien lukt dit je wel, maar boek je slechts weinig vooruitgang.

Dit komt doordat je bij een Chin-Up of Pull-Up met een apparaat of banden niet de juiste techniek hanteert. Zo leer je een Chin-Up of Pull-Up dus niet op de juiste manier aan en wordt het moeilijk om de oefening zonder ondersteuning uit te voeren. Op een apparaat heb je ook nog eens zoveel extra ondersteuning dat je jezelf niet hoeft te stabiliseren en de betrokken spiergroepen niet goed traint.

Hoe leer je de Chin-Up of Pull-Up dan wél aan?

De beste manier om de Chin-Up of Pull-Up aan te leren is door de oefeningen in delen op te splitsen en steeds een deel goed aan te leren. Zo leer je na verloop van tijd hoe je de volledige beweging goed uitvoert.

Chin-Up

Stappenplan: Chin-Up of Pull-Up aanleren

Stap 1

Doel: 0-meting

De eerste stap is het uitvoeren van een zogenaamde 0-meting. Zo kun je zien wat je nu al kunt en zie je hoe je vooruitgaat. Probeer uit hoeveel Chin-Ups of Pull-Ups je achter elkaar volledig kunt uitvoeren en schrijf dit op.

Kun je nog geen Chin-Up of Pull-Up uitvoeren? Wees dan niet teleurgesteld, want je gaat dit jezelf in de komende work-outs aanleren!

Stap 2

Doel: 5 reps5 sec. hangen

Eerst ga je aan de slag met je houding. Je gaat aan de bar hangen en spant je lichaam aan. Duw je schouders naar beneden, zodat je borst naar voren en omhoog komt. Kantel ook je bekken naar voren.

Probeer zo lang mogelijk in deze positie te blijven en houd bij hoeveel seconden je kunt blijven hangen. Houd vervolgens 2 minuten rust en doe het daarna weer opnieuw. In totaal doe je dit vijf keer.

Elke work-out (of één keer per week) oefen je dit. Lukt het je om alle vijf de reps minstens 5 seconden te blijven hangen? Dan kun je verder naar de volgende stap.

Stap 3

Doel: 3 sets x 5 reps3 sec. hangen + 3 - 5 sec. zakken

Nu ga je de excentrische beweging (het zakken) oefenen. Pak een verhoging en zet dit onder de bar neer. Ga hierop staan, houd de bar vast en spring omhoog tot je kin net iets boven de bar uitkomt. Blijf ongeveer 3 seconden hangen en laat jezelf vervolgens in ongeveer 3 tot 5 seconden naar beneden zakken (totdat je ellebogen bijna op slot staan). Herhaal dit vijf tot tien keer en houd vervolgens 2 minuten rust. Doe in totaal drie sets.

Lukt het je niet om deze oefening uit te voeren? Als het wel lukt om wat minder lang te blijven hangen of wat minder langzaam te zakken, kun je hiermee blijven oefenen. Als de oefening helemaal niet lukt, kun je het beste eerst een aantal work-outs Farmer Walks doen. Deze oefening helpt met het versterken van je core en het verbeteren van je gripkracht.

Zodra het je lukt om 3 seconden lang te hangen en in 3 tot 5 seconden te zakken gedurende drie sets van vijf reps, kun je verdergaan naar de volgende stap.

Stap 4

Doel: 3 sets x 5 reps3 sec. hangen + 2 sec. zakken tot 1/2 + omhoog

De volgende stap is het uitvoeren van zowel de excentrische als de concentrische beweging, maar beide bewegingen voer je slechts voor de helft uit.

Pak met je handen de bar vast en spring omhoog vanaf een verhoging (je kin moet iets boven de bar uitkomen). Blijf 3 seconden hangen en laat jezelf in 2 seconden zakken tot halverwege (je ellebogen maken hierbij een hoek van 90 graden). Vervolgens trek je jezelf weer omhoog. Doe dit drie sets van vijf herhalingen en neem tussen de sets door 2 minuten rust.

Lukt het je om dit drie sets van vijf herhalingen uit te voeren? Dan kun je door naar de volgende stap.

Stap 5

Doel: 3 sets x 5 reps3 sec. hangen + 2 sec. zakken tot 3/4 + omhoog

Je doet nu eigenlijk hetzelfde als in de vorige stap, maar je zakt iets verder omlaag (tot 3/4). Je trekt jezelf daarna weer omhoog. Doe dit drie sets van vijf herhalingen en neem tussen de sets door 2 minuten rust.

Als het je lukt om drie sets van vijf herhalingen uit te voeren, kun je door naar de laatste stap!

Stap 6

Doel: 1 volledige Chin-Up of Pull-Up

Inmiddels heb je alle stappen gedaan en nu moet het je waarschijnlijk lukken om één volledige Chin-Up of Pull-Up uit te voeren! Lukt dit je nog niet? Ga dan terug naar de vorige stap en herhaal dit nog een aantal keer (eventueel met meer reps / sets).

Als het je wel lukt om een volledige Chin-Up of Pull-Up uit te voeren, probeer dan om elke work-out wat meer reps te doen. Wil je het nog zwaarder maken? Hang dan gewichtjes aan je voeten.

Nog veel meer uitleg over oefeningen en het optimaliseren van je trainingen vind je in het KVV Magazine. Verschillende professionals delen hun beste tips & tricks op het gebied van krachttraining, voeding & herstel. Ook vind je in elke editie een trainingsschema, een weekmenu en inspirerende verhalen van andere vrouwelijke krachtsporters.

Reserveer jouw exemplaar ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.