Omgaan met teleurstellingen
Leefstijl
Samantha Oosterwijk
Leefstijl
02/28/2017

Omgaan met teleurstellingen: hoe doorbreek je een plateau?

02/28/2017

Je bent maanden aan het trainen en werkt naar een doel. Om de zoveel tijd weeg je jezelf en laat je je lichaam analyseren. En wat blijkt? Je bent nog precies daar waar je drie maanden terug ook was en hebt een plateau bereikt! Dit overkwam mij en ik was behoorlijk teleurgesteld. Al dat harde werk leek voor niks te zijn. In dit blog lees je hoe ik heb leren omgaan met teleurstellingen en wat voor mij de beste manier was om mijn plateau te doorbreken.

Reflecteren

Iedere maand ga ik op de weegschaal staan die mijn lichaam analyseert. Vetpercentage en spiermassa let ik voornamelijk op. Aan de hand hiervan zie ik of ik voortgang boek en of ik dus op de goede weg ben. Toen ik dan ook zag dat er niks was veranderd was ik behoorlijk boos. Wel keek ik terug. Wat had ik gedaan? Welke krachttraining oefeningen deed ik en hoe was mijn eetpatroon dan? Is mijn doel wel haalbaar? Of moest ik misschien een kleinere stap nemen?

Hoe ik mijn plateau doorbroken heb

Met mijn trainingsschema en eetpatroon ben ik naar de coach van de sportschool gegaan. Ik heb verteld wat mijn doel is en wat ik op de analyse zag. Wat bleek? Ik nam te weinig eiwitten en kon daarvoor een hele goede app gebruiken om in de gaten te houden wat ik at; FatSecret. Dit is een app waarin je al je eten invoert en die analyseert meteen hoeveel eiwitten, koolhydraten e.d. je hebt binnen gekregen en hoeveel je dus nog moet toevoegen. Mijn coach heeft toen een 'ideale dag' ingevoerd als richtlijn met verschillende eiwitrijke recepten.

Dan hadden we nog het trainschema. Die was heel erg basis en is nu veranderd naar focus op het combineren van de verschillende spiergroepen. Waar ik bijvoorbeeld eerst op de maandagen de focus legde op mijn buik, leg ik nu op die dag de focus op mijn buik en schouders. Een andere dag gaat de buik weer samen met wat cardio en de rug gaat samen met de biceps. Ook heb ik in plaats van 3 keer 15 herhalingen het aantal herhalingen verlaagd naar 3 keer 8 tot 12 herhalingen met meer gewicht.

Doordat ik nu met meer gewicht train komt er de laatste drie herhalingen aardig wat verzuring bij kijken, en zo bouw je spiermassa op! Het moet geen sporten zijn, maar intensief trainen.

Doorgaan

Met deze veranderingen kon ik weer verder. Het was voor mij belangrijk om vooral na te denken over hoe je gaat verder. Het is niet opnieuw beginnen, want je bent zeer zeker gegroeid! In de spiegel zie ik wel veranderingen bijvoorbeeld. Het is niet altijd allemaal zichtbaar in de analyse, maar mijn buik verandert zeker wel als ik in de spiegel kijk. Om me uit de negatieve dip te halen heb ik ook voor de mentaliteit een nieuwe sport outfit gekocht. Dit gaf me een hele boost en samen met de nieuwe richtlijnen zat ik meteen weer vol met nieuwe motivatie en energie!

Samengevat

Door goed te kijken naar wat je hebt gedaan kun je kijken hoe je dingen het beste kunt aanpassen. Dat lukt niet altijd zelfstandig en een professioneel opgesteld trainings- en voedingsschema biedt dan uitkomst. Bij mij werkt het ook goed om een doorstart in een ander jasje te doen. Dus bijvoorbeeld een nieuw schema, nieuwe sportkleding, om vervolgens weer volop te knallen.

Kun jij wel wat extra motivatie gebruiken? Dan raad ik je ons KVV Magazine aan. Dit is hét tijdschrift voor de vrouwelijke krachtsporter vol no-nonsense info over voeding, krachttraining & mindset. Hiermee geef je jouw motivatie een boost en de vele praktische tips helpen je om nu wél je bodygoals te behalen. Naast inspirerende verhalen en tips & tricks vind je in elke editie ook een trainingsschema en een weekmenu.

Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen