Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Waarom bovenlichaam trainen belangrijk is voor vrouwen
22 juli 2022 
3 min. leestijd

Waarom bovenlichaam trainen belangrijk is voor vrouwen

Als je wel eens in de sportschool bent geweest, herken je dit misschien wel: mannen die niet weg zijn te slaan bij de Bench Press of urenlang bezig zijn met het trainen van hun biceps en triceps. Voor mannen is het trainen van het bovenlichaam vaak een van de belangrijkste redenen waarom ze naar de sportschool gaan. Voor vrouwen is dit vaak het tegenovergestelde: zij besteden de meeste aandacht aan hun benen en billen. Maar is dit eigenlijk wel goed? Ook voor vrouwen is het bovenlichaam trainen belangrijk. 

Lees snel verder en ontdek 4 redenen waarom bovenlichaam trainen ook belangrijk is voor jou. 

Waarom bovenlichaam trainen als vrouw?

Een work-out voor je bovenlichaam bestaat uit oefeningen voor je armen (biceps en triceps), schouders, borst, rug en buik. Uit angst om te gespierd te worden skippen veel vrouwen de bovenlichaamtraining. Dikke biceps en een brede rug zijn meer een ding voor mannen, toch? 

Deze angst is echter nergens voor nodig. Het vrouwelijk lichaam is namelijk heel anders gebouwd dan dat van mannen. Vrouwen hebben namelijk van nature minder spiermassa en meer lichaamsvet. Daardoor zijn we minder snel op het niveau van een man, ondanks het feit dat we wel even veel spiermassa kunnen opbouwen.

Daarbij ben je er ook altijd zelf bij en kun je stoppen of lichter gaan trainen als je jouw spieren te groot vindt worden. Voor grote biceps en een brede rug moet je echt wel heel wat maanden of zelf een paar jaar hard trainen. Je wordt niet ineens de dag na een work-out met grote spierbundels wakker.

Heb je kipfilet armen? Met deze oefeningen krijg je weer strakke armen -> 

Voordelen van je bovenlichaam trainen

Je hoeft dus niet bang te zijn om te gespierd te worden, dit gebeurt echt niet zomaar. Het bovenlichaam trainen biedt juist meerdere voordelen voor vrouwen. 

1. Je lichaamshouding verbetert

Zit je voor je werk veel op kantoor? Of ben je voor je studie vaak bezig achter de laptop? Veel zitten kan zorgen voor spanning in je nek, rug en schouders en een slechte lichaamshouding. Door je bovenlichaam regelmatig te trainen worden je spieren sterker. Dit kan je houding verbeteren. Bovendien helpt een sterk bovenlichaam om rugpijn te voorkomen. 

2. Het houdt je lichaam in balans

Misschien heb je weleens iemand in de gym gezien met een super gespierd bovenlichaam, maar dunne beentjes? Dit kan er gek uitzien, omdat het lichaam dan niet helemaal in balans is. Bij vrouwen is dit dan vaak andersom: gespierde benen en een dun bovenlijf.

Om ervoor te zorgen dat je lichaam in balans is, is het belangrijk om iedere spiergroep te trainen. Zie je lichaam als een systeem dat helemaal getraind moet worden. 

3. Je hebt een sterk bovenlichaam nodig voor andere oefeningen

Bovenlichaam trainen doe je niet alleen voor strakkere armen, maar ook zodat je andere oefeningen nog beter kunt uitvoeren. Een sterk bovenlichaam is namelijk essentieel voor Deadlifts of Squats. Bij deze oefeningen gebruik je niet de meeste kracht uit je bovenlichaam, maar sterke armen en een sterke rug helpen zeker mee.

4. Een gespierde rug zorgt voor een smallere taille

Wist je dat je taille er optisch dunner uitziet als je schouders en rug gespierd zijn? Door je bovenlichaam te trainen, krijg je meer spieren en ontstaat er langzamerhand een V-vorm in je rug. Deze V-vorm helpt bij het creëren van het gewilde zandloper figuur. 


Welke bovenlichaam oefeningen zijn geschikt voor vrouwen?

Ben je overtuigd? Klaar voor een work-out voor je armen, schouders, rug en buik? Er zijn eigenlijk geen specifieke bovenlichaam oefeningen voor vrouwen. De oefeningen die voor mannen goed werken zijn ook heel goed voor vrouwen. Hieronder deel ik een aantal bovenlichaam oefeningen die je zowel thuis als in de sportschool kunt doen.

  • Push-Up

Deze oefening ligt misschien een beetje voor de hand, maar het is een super goede oefening voor je hele bovenlichaam. Je traint namelijk met name je borst, maar daarnaast triceps, biceps, rug- en buikspieren.

  • Triceps Dip

Met de Triceps Dip train je niet alleen je triceps, maar ook je borst, schouders en buikspieren.

  • Shoulder Press

De Shoulder Press is een fantastische oefening voor je schouders. Je duwt twee dumbbells (of eventueel flesjes water) gecontroleerd boven je hoofd omhoog en laat deze vervolgens weer zakken.

Met pull ups train je voornamelijk je rug. Je trekt als het ware je hele lichaam omhoog. Dit kan echter best wel zwaar zijn in het begin. Volg daarom dit stappenplan als je Pull-Ups wilt aanleren.

Vind hier nog meer goede oefeningen voor je bovenlichaam ->

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het trainen van je bovenlichaam? Of ben je op zoek naar een geschikt trainingsschema waarmee je ook je borst, rug en armen traint?

In ons KVV Magazine ontdek je nog meer goede bovenlichaam oefeningen voor in de gym of thuis. Lees onze praktische tips over krachttraining en afvallen en geef je motivatie een echte boost.

✓ Uitleg over krachttraining oefeningen

✓ Info & tips over afvallen

✓ Inspirerende verhalen van echte vrouwen

✓ Inclusief trainings- en voedingsschema

Meer info & bestellen ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.