Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Misverstand: krachtraining maakt je snel te gespierd
07 maart 2017 
2 min. leestijd

Misverstand: krachtraining maakt je snel te gespierd

Heb jij ook een vriendin die niet met je mee wilt naar de krachtzone in de sportschool? Of twijfel je zelf om de stap te maken van cardio naar het ijzer? Veel vrouwen hebben nog steeds het idee dat krachttraining voor vrouwen je snel groot, gespierd en ‘bulky’ maakt: het idee van de bodybuildende vrouwen met hun ‘onaantrekkelijke’ fysiek overheerst.

Wat mij betreft een groot misverstand. Juist krachttraining kan je snel dichter bij een mooi vrouwelijk lichaam brengen. Waarom het geen probleem is om van je crosstrainer of loopband af te komen en jezelf te wagen tussen de gewichten zonder te groot te worden lees je hier!

Spieren opbouwen is zo makkelijk nog niet

Het is wel degelijk mogelijk om als vrouw spiermassa op te bouwen. Maar velen van jullie zullen dit kunnen beamen: spiergroei bij vrouwen is zo makkelijk nog niet. De gemiddelde krachttrain(st)er die groter wilt worden doet hier jaren over. Het is gewoon niet zo easy als het lijkt. Het vergt ijzeren discipline, perfect gebalanceerde trainings- en voedingsschema's en heel wat uurtjes in de gym. En zelfs dan, in werkelijkheid worden ze niet zoveel groter.

Spiergroei bij vrouwen vergeleken

In deze studie heeft men onderzocht of vrouwen echt minder spierhypertrofie, oftewel groei van de spieren hebben in vergelijking tot mannen na het uitoefenen van een 16 weken lang trainingsschema. Beide groepen namen ongeveer hetzelfde percentage toe in kracht, maar de mannen hadden een groter resultaat wanneer de oppervlakte van de spier + het bot opgemeten werden. Oftewel: de mannen groeiden sneller door de krachttraining.

Mannen vs. vrouwen: hormonen

Hoe zit dat dan zal je je afvragen. Er zijn veel variabelen die invloed hebben op spiergroei en één daarvan is hormonen. Mannen hebben het ‘voordeel’ dat ze beschikken over testosteron. Dit hormoon helpt mee om hun spieren te laten groeien. Vrouwen hebben daarentegen voornamelijk het hormoon oestrogeen tot hun beschikking, en dus een stuk minder testosteron. Volgens het National Institute of Health is de range (spreiding) van testosteron als volgt:

Mannen: 300 – 1,000 ng/dLVrouwen: 15 – 70 ng/dL ng/dL = nanograms per deciliter

Als je alleen al naar deze cijfers kijkt, komt het er dus op neer dat de hormoonhuishouding van de vrouw gewoon niet optimaal is voor snelle en grote hoeveelheden spiergroei bij vrouwen. Dit zal dus ook niet snel gebeuren bij een recreatieve krachtsportster. Je kunt gerust dagelijks in het krachthonk staan zonder bang te hoeven zijn dat je op de zus van Arnold zal gaan lijken. Als je voor langere tijd consequent traint zal je je lichaam natuurlijk wel zien én voelen veranderen. Je zit strakker in je vel, je spieren worden beter zichtbaar en bovendien heb je meer energie in je dagelijks leven.

En lukt het je toch spiermassa op te bouwen...

Met extra spiermassa verbrand je meer energie. Ook (en juist) in rust: spieren hebben nou eenmaal veel energie nodig. Het doen van krachttraining en hiermee de spiermassa in je lichaam vergroten heeft dus een positieve invloed op je metabolisme (stofwisseling). Hierdoor zal je vet kwijtraken zonder de focus op cardio te hoeven leggen.

Cupcakes will make you look bulky

Dus de volgende keer als jouw vriendin jullie afspraak naar de gym afzegt met de reden ‘krachttraining maakt me te groot’, weet jij wat je hierop kunt antwoorden!

Denk je erover om te starten met fitness? Dan is onze hardcopy Powervrouw Bundel echt iets voor jou. Met dit boek leer je stap voor stap hoe je de beste work-outs samenstelt, het meeste uit je trainingen haalt en je voedingspatroon aanpast.

Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.

Aan de slag ->


Over de schrijver
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.