Hip Thrust

Gepubliceerd: 22 april 2023

Laatst geüpdatet: 20 mei 2023

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Hip Thrusts zijn een geweldige oefening voor de bilspieren en helpen je om die gewilde “peachy” billen te krijgen. Het is niet alleen populair in fitness- en bodybuildingkringen, maar het wordt ook aanbevolen door fysiotherapeuten en revalidatieprofessionals om pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

Maar waarom zijn Hip Thrusts nu zo geweldig? Om te beginnen is het een compound oefening, wat betekent dat het meerdere spieren tegelijkertijd aanspreekt. En hoewel het zich richt op de bilspieren, is het ook een geweldige manier om je hamstrings en onderrug te versterken.

Laten we wat dieper ingaan op de voordelen van de Hip Thrust en uitleg geven over de juiste techniek en de verschillende variaties.

Wat zijn Hip Thrusts?

De Hip Thrust is een oefening waarbij je op de grond ligt met je schouders op een bank of een verhoogd oppervlak. Je plaatst een halter of ander gewicht over je bekken en je spant je bilspieren aan, zodat je heupen omhoog komen. Je lichaam komt dan in een rechte lijn te staan met je knieën en schouders. Het aanspannen van de billen maakt het een effectieve oefening om de bilspieren te versterken en te vergroten.

De Hip Thrust kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbare apparatuur en je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen voeren de Hip Thrust bijvoorbeeld uit met een barbell, terwijl anderen weerstandsbanden gebruiken om de intensiteit van de oefening te vergroten. Ook kun je e Hip Thrust uitvoeren op een speciaal Hip Thrust apparaat.

Bilspieren trainen met Barbell Hip Thrust

Alle voordelen op een rij

Versterking van de bilspieren

Laten we eerlijk zijn, wie wil er geen sterke en stevige billen? De bilspieren spelen niet alleen een belangrijke rol bij het lopen en staan, maar ook bij sporten zoals hardlopen, fietsen, enz. De Hip Thrust is een van de beste oefeningen om je bilspieren te versterken.

Verbetering van de heupmobiliteit

Een ander voordeel van Hip Thrusts is dat het kan helpen bij het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit van de heupen. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die veel zitten of last hebben van heuppijn.

Verlichting van rugpijn

Als je bilspieren sterker zijn, wordt je onderrug meer gestabiliseerd. Daardoor kan rugpijn minder worden.

Toename van kracht en prestaties

Krachtige bilspieren kunnen helpen bij het verbeteren van de prestaties in verschillende sporten, zoals sprinten en springen.

Vermindering van knie- en enkelblessures

Door de bilspieren te versterken kan de Hip Thrust helpen bij het verminderen van de belasting op de knieën en enkels tijdens het sporten en dagelijkse activiteiten.

De juiste techniek

De Hip Thrust is vrij eenvoudig om te doen en levert toch indrukwekkende resultaten op. Het gaat als volgt:

 1. Ga op de grond zitten met je schouders tegen een bank of een ander verhoogd oppervlak. Je knieën moeten gebogen zijn en je voeten moeten plat op de grond staan, ongeveer op heupbreedte uit elkaar.
 2. Plaats de halter of het gewicht over je bekken en houd deze stevig vast (als je een gewicht gebruikt).
 3. Adem in en span je buikspieren aan.
 4. Duw je heupen omhoog door je bilspieren aan te spannen, terwijl je uitademt. Zorg ervoor dat je lichaam in een rechte lijn staat van knieën tot schouders.
 5. Houd deze positie even vast en laat vervolgens je heupen langzaam weer zakken, terwijl je inademt.
 6. Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen.

Klinkt simpel, toch? Daarom is dit ook voor beginners een goede oefening. Let wel altijd goed op je techniek tijdens het uitvoeren van de oefening.

Integreren in je trainingsroutine

Het integreren van de Hip Thrust in je trainingsroutine is vrij eenvoudig. Je kunt het opnemen in je leg day, bilspiertraining of als onderdeel van een full-body workout. Voor optimale resultaten voer je de Hip Thrust één keer per week uit. Je doet dan 2-4 sets met 8-18 herhalingen per set. Je kunt ook altijd een andere Hip Thrust variant toevoegen op een andere dag.

Het belang van progressie en consistentie

Om te zorgen dat je resultaten blijft boeken met de Hip Thrust, is het belangrijk om progressie te maken en consistent te zijn met je trainingen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je vooruit blijft gaan:

 • Verhoog geleidelijk de weerstand. Voeg meer gewicht toe aan je Barbell Hip Thrusts of gebruik sterkere weerstandsbanden om je spieren te blijven uitdagen.
 • Is de stap te groot om in gewicht omhoog te gaan? Verhoog dan eerst het aantal herhalingen. Een volgende training lukt het dan misschien wel om extra gewicht te pakken.
 • Combineer de Hip Thrust met andere been- en biloefeningen, bijvoorbeeld Squats, Deadlifts en Lunges.

Variaties voor meer plezier en resultaat

Wil je jouw Hip Thrust routine naar een hoger niveau tillen? Probeer deze variaties:

 • Single Leg Hip Thrust: Deze variant wordt uitgevoerd met één been in plaats van twee, wat de intensiteit van de oefening verhoogt.
 • Barbell Hip Thrusts: Deze variant wordt uitgevoerd met een barbell, waardoor je meer gewicht omhoog moet tillen.
 • Banded Hip Thrust: Hierbij voer je de Hip Thrust uit met een weerstandsband om je knieën, zodat de intensiteit hoger is.
 • Sumo Stance Hip Thrust: Bij deze variant staan de voeten wijder uit elkaar dan bij de standaard Hip Thrust, wat zorgt voor een andere nadruk op de bilspieren.
 • Elevated Hip Thrust: Bij deze variant wordt de Hip Thrust uitgevoerd met de voeten op een verhoogd oppervlak, waardoor de bilspieren nog meer worden aangespannen.

Ga jij het proberen?

Van versterking van de bilspieren en verbetering van de heupmobiliteit tot verlichting van rugpijn, er zijn talloze redenen om Hip Thrusts aan je trainingsroutine toe te voegen. De oefening is eenvoudig, veelzijdig en zorgt voor indrukwekkende resultaten. Met de juiste techniek en variaties in je routine, zal je snel merken dat je onderlichaam sterker wordt en je een killer booty krijgt.

Dus, waar wacht je nog op? Probeer vandaag nog Hip Thrusts en ontdek zelf wat deze geweldige oefening voor jou kan betekenen!

Ontdek de Powervrouw Bundel en transformeer je lichaam en leven

Ben jij klaar om de krachtigste versie van jezelf te worden? De Powervrouw Bundel is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals JIJ, die hun fysieke en mentale kracht willen ontketenen.

Ontdek de geheimen achter effectieve krachttraining, voeding en mindset voor vrouwen. Wacht niet langer, neem de controle over je lichaam en geest en start vandaag nog met jouw transformatie!

 • Jouw eigen trainingsplan: Ontdek wat jij precies moet doen om optimaal resultaat te halen.
 • Voedingsadvies: Leer de juiste voeding te kiezen voor optimale energie, herstel en prestaties.
 • Mindset coaching: Ontwikkel een krachtige mindset voor blijvend succes en zelfvertrouwen.
 • Geschikt voor alle niveaus: Of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, de Powervrouw Bundel past bij jou.
 • Resultaatgericht: De Powervrouw Bundel is ontworpen om meetbare, blijvende resultaten te leveren voor een sterk, gezond en zelfverzekerd lichaam.

Bestel nu ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Veelgestelde vragen over de Hip Thrust

Wat is een Hip Thrust?

Een Hip Thrust is een effectieve krachttraining oefening om de bilspieren te versterken en te vergroten. Je zit hierbij op de grond met je schouders op een bankje of een verhoogd oppervlak en duwt je heupen omhoog door je bilspieren aan te spannen.

Hoe voer ik een Hip Thrust uit?

Om een Hip Thrust uit te voeren ga je op de grond zitten met je schouders tegen een bank of een ander verhoogd oppervlak. Je knieën moeten gebogen zijn en je voeten staan plat op de grond op ongeveer heupbreedte. Je plaatst de halter of het gewicht op je bekken en duwt je heupen omhoog door je bilspieren aan te spannen. Vervolgens zak je weer langzaam naar de beginpositie.

Wat zijn de voordelen van de Hip Thrust?

Hip Thrusts zijn geweldig voor het versterken en vergroten van de bilspieren, het verbeteren van de heupmobiliteit en het verlichten van rugpijn.

Hoe vaak moet ik Hip Thrusts doen?

Voor optimale resultaten voer je de Hip Thrust één keer per week uit. Je doet dan 2-4 sets met 8-18 herhalingen per set.

Welke variaties van de Hip Thrust zijn er?

Er zijn verschillende varianten van de Hip Thrust, zoals de Single Leg Hip Thrust, Barbell Hip Thrust, Banded Hip Thrust, Sumo Stance Hip Thrust en de Elevated Hip Thrust.

Kan ik Hip Thrusts thuis doen?

Ja, je kunt Hip Thrusts thuis doen met minimale apparatuur. Je hebt een bankje of een ander verhoogd oppervlak nodig en eventueel een halter, een kettlebell of een weerstandsband.

Kunnen Hip Thrusts rugpijn verlichten?

Ja, met de Hip Thrust versterk je de bilspieren en dit zorgt ervoor dat de onderrug stabiliseert. Zo kan rugpijn worden verlicht.

Wat is het verschil tussen Squats en Hip Thrusts?

Beide oefeningen zijn effectief voor het trainen van de bilspieren en de beenspieren, maar Hip Thrusts leggen meer nadruk op de bilspieren, terwijl Squats de nadruk leggen op de quadriceps.

Zijn Hip Thrusts veilig tijdens de zwangerschap?

Het wordt altijd aanbevolen om eerst met je arts te overleggen, maar over het algemeen kunnen Hip Thrusts veilig worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk dat de juiste vorm en techniek worden gehanteerd.

Hoe kan ik mijn techniek verbeteren bij het uitvoeren van Hip Thrusts?

Het is belangrijk om de beweging langzaam en gecontroleerd uit te voeren en te focussen op het aanspannen van de bilspieren. Zorg er ook voor dat je lichaam van je knieën tot je schouders in een rechte lijn komt bij het omhoog duwen van je heupen.

Bronnen:

 1. American Council on Exercise (ACE). (n.d.). Hip Thrust. https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/exercise-library/299/hip-thrust/
 2. Contreras, B. (2013). The Glute Guy’s Secrets. In Bret Contreras, Bodyweight Strength Training Anatomy (pp. 166-171). Champaign, IL: Human Kinetics.
 3. Contreras, B., Vigotsky, A. D., Schoenfeld, B. J., Beardsley, C., & Cronin, J. (2015). A comparison of gluteus maximus, biceps femoris, and vastus lateralis electromyographic activity in the back squat and barbell hip thrust exercises. Journal of Applied Biomechanics, 31(6), 452-458.
 4. Schoenfeld, B. J., & Contreras, B. (2016). The Muscle Pump: Potential Mechanisms and Applications for Enhancing Hypertrophic Adaptations. Strength and Conditioning Journal, 38(3), 91-99.

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Insert Content Template or Symbol
100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid