Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Conditie opbouwen? 4 leuke manieren om je conditie te trainen
14 juli 2023 
3 min. leestijd

Conditie opbouwen? 4 leuke manieren om je conditie te trainen

Je kent vast wel het gezegde: “Never skip legday”. Maar eigenlijk zou je cardio ook niet mogen skippen. Cardio wordt vaak onderschat door krachttrainers, maar het biedt veel gezondheidsvoordelen. Zo zorgt het voor een betere conditie en voel je je binnen no-time een stuk fitter. Bovendien verlaagt het het risico op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. 

Cardio biedt veel voordelen, maar toch wordt het vaak overgeslagen. Veel sporters zeggen dat zij de focus veel liever op krachttraining leggen en cardio simpelweg saai of niet leuk vinden om te doen. Maar er zijn genoeg leuke manieren waarop je je conditie kunt trainen. Wil je weten hoe je cardio leuk kan maken? Hieronder delen we 4 leuke manieren om je conditie op te bouwen, voor jong en oud! 

Wandelen: haal die 10.000 stappen!

Wil je liever niet hardlopen, maar breng je wel graag tijd in de buitenlucht door? Veel mensen denken dat je met wandelen je conditie niet traint, maar niks is minder waar! Wandelen is namelijk een hele goede manier om je conditie op te bouwen. Begin met rustig wandelen en bouw het tempo en de duur geleidelijk op. Zo train je niet alleen je uithoudingsvermogen, maar ook je spierkracht en coördinatie.

Een goede en leuke manier om je conditie te trainen, is door dagelijks de 10.000 stappen proberen te halen.

Conditie opbouwen met elektrisch fietsen

(Elektrisch) fietsen

Nederland staat bekend als een echt fietsland, maar toch pakken we nog al te vaak de auto. Wist je dat fietsen goed is voor je hele lichaam? Je gebruikt namelijk niet alleen je benen, maar ook andere spieren. Door regelmatig de fiets te pakken en aardig door te trappen, kun je heel goed werken aan je conditie. Bovendien is de kans op blessures veel kleiner dan bij hardlopen of andere cardiotraining. Je gewrichten en spieren worden namelijk een stuk minder belast.

Maar ook elektrisch fietsen kan bijdragen aan een betere conditie. Onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch fietsen net zo gezond is als fietsen zonder ondersteuning. Op een elektrische fiets fiets je namelijk vaak verder en langer dan dat je met een normale fiets zou doen. [1]

Bovendien zijn elektrische fietsen tegenwoordig echt niet meer alleen voor ouderen. Er zijn hippe elektrische fietsen verkrijgbaar voor jong en oud. Daarnaast zijn er verschillende soorten e-bikes verkrijgbaar, zoals een elektrische fiets met middenmotor. En ze hoeven helemaal niet duur te zijn.

Mountainbiken

Normaal fietsen is goed voor het opbouwen van je conditie. Zoek je toch een sport met iets meer uitdaging? Dan is mountainbiken misschien iets voor jou. Je traint met deze sport een heleboel spieren, maar ook werk je aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen. En er geldt: hoe intensiever je fietst, hoe meer je je conditie traint.

Met mountainbiken kun je variëren tussen lange duurtrainingen en kortere, intensieve sprints. Op deze manier kun je je conditie opbouwen en tegelijkertijd veel calorieën en vet verbranden.

Conditie opbouwen met dance workouts

Dance workouts

Een andere leuke manier om aan je conditie te werken, is door dance workouts te doen. Dansen wordt vaak onderschat, maar het is een leuke manier om aan je uithoudingsvermogen te werken. Dance workouts zijn iets minder bekend, maar ze komen in allerlei thema’s en stijlen. Je hoeft enkel ‘dance workout’ in te typen op YouTube en je vindt honderden leuke follow-along video’s.

Dance workouts zijn intensief, maar wel een stuk makkelijker vol te houden dan andere soorten cardio. Dit komt volgens veel mensen doordat het leuk is om te doen. Dansen is een combinatie tussen kracht, lenigheid en coördinatie. Je werkt aan je conditie, maar ook train je je spieren. Bovendien verbrand je net zo veel calorieën als tijdens een halfuur hardlopen!

Lees ook: Dit zijn de beste 9 lichaamsgewicht oefeningen ->

Wil je cardio combineren met krachttraining, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt doen? Of wil je graag back in shape komen na de zomervakantie? Dan is ons  nieuwste KVV Magazine echt iets voor jou! Het magazine staat vol met waardevolle info over krachttraining, voeding en mindset. Ook lees je inspirerende verhalen van vrouwelijke krachtsporters. Geef jezelf een motivatieboost met het KVV Magazine!

=> Reserveer jouw exemplaar

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Bronnen:

[1] https://www.gezondleven.be/nieuws/elektrische-fietsen-even-gezond-als-fietsen-zonder-ondersteuning


Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.