Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Welk brood bij afvallen? Hier moet je op letten
08 juli 2023 
3 min. leestijd

Welk brood bij afvallen? Hier moet je op letten

Je ziet mensen in je omgeving die ook aan het afvallen zijn misschien alleen nog maar sla of crackers eten. Of ze kiezen voor koolhydraatarm brood of speltbrood. Welk brood bij afvallen is nu eigenlijk het beste? In dit blog lees je hier alles over.

Wel of geen brood eten?

Sommige coaches en websites raden je aan helemaal geen brood meer te eten bij het afvallen. Brood bevat een aardige hoeveelheid koolhydraten en volgens dit soort coaches en websites zou je beter geen of maar weinig koolhydraten meer kunnen eten. Koolhydraten zijn echter helemaal niet zo slecht en je spieren kunnen dit zelfs goed gebruiken na het trainen. Ook al is het wel beter om bij het afvallen minder koolhydraten te eten en meer eiwitten en vetten, kun je zeker nog wel af en toe brood eten.

Aan de andere kant werkt een koolhydraatarm of ketogeen dieet voor sommige vrouwen ook heel goed. Koolhydraten zijn niet per se noodzakelijk, dus je kunt hier ook veel minder van eten. Of een voedingspatroon met koolhydraten of juist een koolhydraatarm of ketogeen dieet voor jou werkt, hangt af van verschillende factoren. Je persoonlijke voorkeur is hierbij ook belangrijk. Het kan goed voor je werken om veel minder koolhydraten en geen brood meer te eten, maar dat hoeft niet. Kijk wat voor jou het beste werkt en wat voor jou goed vol te houden is.

Welk brood bij afvallen?

Als je geen koolhydraatarm of ketogeen dieet volgt, kun je gewoon brood eten tijdens het diëten. Maar nu wil je natuurlijk antwoord op de vraag: 'Welk brood bij afvallen?' Bij het kiezen van brood is het in ieder geval altijd belangrijk dat je kiest voor de volkoren variant. Volkorenbrood bevat veel meer vezels, vult beter en zorgen voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit geldt trouwens niet alleen voor tarwebrood, maar ook voor bijvoorbeeld speltbrood of roggebrood.

Of brood wel of niet volkoren is, is het meest belangrijk bij het kiezen van brood bij afvallen Daarna kun je ook letten op het soort brood, maar dit blijkt uiteindelijk niet zoveel uit te maken. Soms wordt gezegd dat spelt of rogge meer voedingsstoffen bevat dan tarwe. Dat valt uiteindelijk best wel mee. Wel kan het goed zijn om af en toe eens voor een ander broodsoort te kiezen voor de variatie.

Je kunt ook nog kiezen voor koolhydraatarm brood of eiwitrijk brood. Koolhydraatarm brood bevat wel minder koolhydraten, maar daarnaast ook meer eiwitten en vetten. Aangezien één gram vet meer calorieën levert dan één gram koolhydraten, levert een snee koolhydraatarm brood meer calorieën. Je kunt hier dan gewoon wat minder van eten en het hoeft dus niet erg te zijn. Maar wees je hier wel bewust van en staar je er niet blind op.

Eiwitrijk brood bevat vaak niet heel meer vetten en daardoor ook niet veel meer calorieën, maar blijf hier wel op letten. Kijk trouwens ook altijd naar de ingrediënten. Soms zijn koolhydraatarme en eiwitrijke broden veel meer bewerkt, waardoor je beter voor een minder bewerkt volkorenbrood kan kiezen.

Minder brood eten

Je kunt dus zeker wel brood eten bij het afvallen. Wel kan het goed zijn om wat minder brood te eten, zodat je dagelijks minder koolhydraten binnenkrijgt. Eventueel kun je dan wat meer beleg op je brood doen. Je eet dan nog steeds nagenoeg hetzelfde aantal calorieën, maar je macro's hebben dan een betere verhouding. Verder kun je een lunch met brood ook eens afwisselen met een lunchsalade.

Brood beleggen

Om een broodmaaltijd gezonder te maken is het belangrijk om te kiezen voor het juiste beleg. Denk hierbij aan kip, kaas of pindakaas. Kies in ieder geval niet te vaak voor zoet beleg. Je kunt ook wat sla, tomaat, paprika of avocado op je boterham doen, zodat je meteen wat extra vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Welk brood je kiest bij het afvallen maakt dus eigenlijk niet zo heel veel uit, zolang je maar kiest voor volkorenbrood. Zorg ervoor dat je brood kiest dat je lekker vindt. Eet je ook graag brood dat niet volkoren is? Wissel het dan af en toe af, zodat je daar ook van kunt genieten.

Nog veel meer praktische tips over gezonde voeding en afvallen vind je in ons KVV Magazine. Als startende of gevorderde vrouwelijke krachtsporter mag je dit tijdschrift echt niet missen. Boordevol no-nonsense info, tips & tricks, inspirerende verhalen, trainingsschema's en weekmenu's.

Doe inspiratie op en geef je motivatie een boost net als duizenden andere lezers.

=> Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.