Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Zo zorg je voor voldoende variatie in je voeding: 5 tips
11 oktober 2020 
in Voeding
3 min. leestijd

Zo zorg je voor voldoende variatie in je voeding: 5 tips

Je wilt graag gezond eten, maar op internet lees je zoveel verschillende verhalen over gezonde voeding. Zoveel verschillende voedingsmiddelen worden bekroond tot superfoods. Wat moet je nu in huis halen? Heel simpel: je hoeft alleen maar te zorgen voor voldoende variatie in je voeding. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven wij vijf tips.

Tip 1: Houd de basis hetzelfde

Natuurlijk kun je elke dag iets heel anders maken, als je graag van koken houdt. Maar veel mensen vinden dit lastig en het neemt ook vaak veel tijd in beslag. Je kunt echter ook heel simpel zorgen voor voldoende door alleen de basis hetzelfde te houden. Zo kun je elke ochtend kwark met havermout en fruit eten, alleen kies je steeds voor andere fruitsoorten. Ook kun je de havermout eens vervangen door lijnzaad en de kwark door yoghurt.

Voor het avondeten wil je waarschijnlijk wel wat meer verschillende gerechten maken. Maar je kunt bijvoorbeeld wel de volgende keer als je spaghetti maakt eens andere groenten toevoegen, zoals courgette of rucola. Of je kunt het gehakt eens vervangen door kip.

Tip 2: Eet volgens de regenboog

In een gezond en gevarieerd voedingspatroon vind je alle kleuren van de regenboog terug. Voedingsmiddelen met een bepaalde kleur bieden weer andere gezondheidsvoordelen dan voedingsmiddelen met een andere kleur.

We kunnen voedingsmiddelen in de volgende kleuren onderverdelen:

Rood - Bijvoorbeeld: bieten, radijs, rode ui, zoete aardappel, tomaat, appel, frambozen, aardbeien, watermeloen en rooibosthee

Oranje - Bijvoorbeeld: wortel, pompoen, zoete aardappel, mango, abrikozen, sinaasappel en kurkuma

Geel - Bijvoorbeeld: zomerpompoen, maïs, gele paprika, banaan, galiameloen en gember

Groen - Bijvoorbeeld: bladgroenten, broccoli, spruitjes, avocado, limoen, kiwi en groene thee

Paars/blauw/zwart - Bijvoorbeeld: rodekool, boerenkool, aubergine, pruimen, druiven, blauwe bessen

Bruin/wit - Paddenstoelen, zuurkool, bloemkool, ui, dadels, peer, kokosnoot, peulvruchten, noten

Probeer elke dag in ieder geval van elke kleur één voedingsmiddel te eten, zodat je alle kleiuren van de regenboog eet.

Tip 3: Gooi de restjes niet weg

Soms lijkt gevarieerd eten duurder te zijn, omdat we van elk product maar een beetje nodig hebben en de rest weggooien. Probeer in ieder geval altijd restjes op te maken, zodat je niet onnodig eten weggooit en te veel geld besteedt. Zo kun je soep of een roerbakgerecht maken van restjes groenten en restjes fruit kun je altijd tussendoor eten of aan de kwark of yoghurt toevoegen.

Tip 4: Probeer elke week een nieuw recept

In tip 1 gaven we aan dat het goed is om dezelfde basis te houden. Zo maak je het niet onnodig lastig voor jezelf. Daarentegen is het wel goed om elke week in ieder geval één nieuw recept te proberen. Dit kan een recept zijn voor een ontbijt, een lunch, een diner of een tussendoortje. Zo kun je nog meer variëren in je voeding en de afwisseling is voor jezelf waarschijnlijk ook fijn!

Tip 5: Let op de aanbiedingen

Appels, peren, mandarijnen en bananen zijn vaak een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld blauwe bessen, aardbeien en meloen. Wellicht kies je daarom steeds voor dezelfde fruitsoorten en dezelfde groentesoorten. Kijk echter toch of je dit meer kan afwisselen.

Ook als je niet te veel geld aan fruit en groenten wilt besteden, is dit mogelijk. Let bijvoorbeeld op de aanbiedingen, zodat je duurdere fruit- en groentesoorten voor een lagere prijs kunt inkopen. Op de markt ben je vaak trouwens ook goedkoper uit.

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en je droomlichaam bouwen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en je droomlichaam bouwt. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en jouw droomlichaam creëert.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die jij als vrouwelijke krachtsporter nodig hebt om optimaal resultaat te behalen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.